Η τουρκική εταιρεία BOTAS βρήκε τον δάσκαλο της , στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Ξιφαρά και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ ΑΕ, σύμφωνα με το bankingnews.gr
Η BOTAS χρέωνε όσο ήθελε το φυσικό αέριο που έδινε στην ελληνική εταιρεία τα τελευταία χρόνια με συνέπεια το κόστος για τους καταναλωτές ήταν υψηλότερο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ ΑΕ σήκωσε το βάρος της οικονομικής διένεξης με την τουρκική εταιρεία η οποία επι διοικήσεως του κ. Ξιφαρά, οι Τούρκοι υποχρεώθηκαν να πληρώσουν αδρά τη ΔΕΠΑ για τις επιπλέον χρεώσεις.
Το συνολικό κόστος για την BOTAS ανήλθε στα 120 εκατ. ευρώ.
Το σύνολο των αναδρομικών χρεώσεων επιδικάστηκαν από το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης, δικαιώνοντας τις αξιώσεις της διοίκησης της ΔΕΠΑ ΑΕ.
Ο διαγωνισμός
Πάντως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει θέσει σε εφαρμογή διαγωνισμό πώλησης της ΔΕΠΑ προχωρώντας σε διάσπαση της εταιρείας δημιουργώντας δύο εταιρείες.
Πρόκειται για την ΔΕΠΑ Εμπορίας και τη ΔΕΠΑ Υποδομών.
Οι διαγωνισμοί πρόσκλησης ενδιαφέροντος αναμένεται να οριστικοποιηθούν την ερχόμενη Άνοιξη με το ΤΑΙΠΕΔ να ζητάει δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους.
Η ΔΕΠΑ ως κύριος φορέας διαχείρισης φυσικού αερίου είχε άνοδο της κατανάλωσης το 2019. Ανήλθε σε 57,4 TWh το 2019 παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2018 (52,4 TWh), σημειώνοντας την ιστορικά υψηλότερη ετήσια κατανάλωση αερίου έως σήμερα.
Η χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, όντας αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (37,5 TWh έναντι 33,2 TWh το 2018), ξεπέρασε και την ιστορικά υψηλή κατανάλωση του 2017 κυρίως λόγω ανταγωνιστικής τιμής και μερικής απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων.
Οι ποσότητες φυσικού αερίου που εισήχθησαν στο ΕΣΜΦΑ το έτος 2019 ανήλθαν σε 57,7 TWh (45,5% αέριο αγωγού και 54,5% ΥΦΑ).
Οι πωλήσεις της ΔΕΠΑ το 2019 ανήλθαν σε 27,9 ΤWh.
Οι ποσότητες φυσικού αερίου που εισήγαγε η ΔΕΠΑ στο ΕΣΜΦΑ το έτος 2019 ανήλθαν σε 27,3 ΤWh (66% αέριο αγωγού και 34% ΥΦΑ).
Η μείωση των πωλήσεων οφείλεται κατά κύριο λόγο, στην αθρόα έλευση φορτίων ΥΦΑ από τρίτους μετά την κατάρρευση των τιμών του διεθνώς. Ο κύκλος εργασιών της ΔΕΠΑ ΑΕ ανήλθε σε 759,9 εκατ ευρώ το 2019.
Η διοίκηση διένειμε μέρισμα ύψους 22,9 εκατ. ευρώ στους μετόχους της εταιρείας για την οικονομική χρήση του 2019.
Ποιοι ελέγχουν τη ΔΕΠΑ ΑΕ.
Στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε. συμμετέχουν με 65% το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. και με 35% τα Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.
Οι θυγατρικές
Στις θυγατρικές Εταιρείες της ΔΕΠΑ Α.Ε. περιλαμβάνονται η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής – Ελληνική Ανώνυμη Εταιρεία Ενέργειας (Μέτοχος 100% ΔΕΠΑ Α.Ε.)
Η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου Ανώνυμη Εταιρεία (Μέτοχος 100% ΔΕΠΑ Α.Ε.)
Η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής Ανώνυμη Εταιρεία (Μέτοχος 100% ΔΕΠΑ Α.Ε.)
Από κοινού ελεγχόμενες οντότητες α. Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας Ανώνυμος Εταιρεία (Μέτοχος 51% ΔΕΠΑ Α.Ε. και 49% Eni Gas e Luce S.p.A.)
Ο Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας – Ιταλίας –ΠΟΣΕΙΔΩΝ Ανώνυμη Εταιρεία (50% ΔΕΠΑ Α.Ε. και 50% EDISON INTERNATIONAL HOLDING N.V)