europi
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Έλλειμα 1,8 τρισ. βρέθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό της Ευρώπης - Καταρρέει η βιομηχανία

Όπως μπορεί ήδη να γνωρίζετε, μεγάλη περίοδο κρίσης διανύει το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με ανεξάρτητους ειδικούς, το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η έλλειψη επενδυτών που ενδιαφέρονται να στηρίξουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Ως αποτέλεσμα οι μικρομεσαίες ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες δεν μπορούν να υλοποιήσουν τα φιλόδοξα σχέδιά τους εξαιτίας έλλειψης των απαραίτητων κεφαλαίων. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις αυτές είναι κείτονται έρμαια της γραφειοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα πρωτόκολλα και οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας είναι πολύ πιο περιοριστικοί συγκριτικά με τις αντίστοιχες νομοθεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτός είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος λόγος που τα τελευταία χρόνια το χάσμα μεταξύ της αμερικανικής και ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας έχει μεγαλώσει τόσο πολύ.

Οι επενδυτές βλέπουν ότι η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία σκοτώνει τις αμυντικές επιχειρήσεις (όπως και τις αγροτικές, τις κτηνοτροφικές κλπ) και ως αποτέλεσμα επιλέγουν να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους σε άλλα κράτη, όπου οι διαδικασίες ολοκληρώνονται απλούστερα και γρηγορότερα (ακόμη και εάν η ποιότητα είναι μικρότερη ή το κόστος υψηλότερο).

Έλλειμα Σχεδόν 2 Τρισεκατομμυρίων στις Αμυντικές Δαπάνες

Από τότε που ξεκίνησε ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022 οι ευρωπαϊκές χώρες αύξησαν τις αμυντικές τους δαπάνες, ωστόσο το 2023 μόνο οι 10 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξόδεψαν το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα.

Αυτό το ποσοστό είναι το ελάχιστο που έχει θέσει το ΝΑΤΟ. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ απείλησε πως θα το αυξήσει στο 5% του ΑΕΠ κάθε χώρας. Για να συγκρίνετε, την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου ο μέσος όρος ετήσιων αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη ήταν το 3% του ΑΕΠ του κάθε κράτος.

Από το 1992 μέχρι το 2022 τα πράγματα άλλαξαν και πολλές χώρες δεν δαπανούν ούτε το 2% του ΑΕΠ τους στον στρατό τους, αφού είτε απολαμβάνουν την προστασία των ΗΠΑ είτε θεωρούν πως δεν υπάρχουν εξωτερικές απειλές.

Ως αποτέλεσμα, το διάστημα μεταξύ 1992 και 2022 δαπανήθηκαν 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα από το προβλεπόμενο στις αμυντικές δαπάνες των ευρωπαϊκών κρατών.

Πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν πως το φαινόμενο αυτό έχει καταστήσει τον σημερινό ευρωπαϊκό στρατό ανίκανο για πόλεμο έναντι καλύτερα προετοιμασμένων δυνάμεων, όπως των ρωσικών.

Μένει να δούμε εάν ο Τραμπ καταφέρει να αλλάξει τα πράγματα στην Γηραιά Ήπειρο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ