κομμωτήρια
Οικονομία

Σαρηγιάννης: Λιανεμπόριο-κομμωτήρια άνοιγμα μετά τις γιορτές

Ιδιαίτερα ανήσυχος για τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίζονται αυτή τη στιγμή στην Αττική, έπειτα από ένα μήνα lockdown, εμφανίζεται ο καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για το Εκθεσίωμα και την Υγεία «Heracles» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.  Την ίδια στιγμή θεωρεί ως απολύτως λογική, παρά το αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο, την παράταση του lockdown μέχρι το τέλος της εορταστικής περιόδου σε σχολεία, εστίαση και διασκέδαση και εξηγεί μέσα από το ethnos.gr τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτήν απόφαση.

Όσον αφορά το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια, ο κ. Σαρηγιάννης εκφράζει την εκτίμηση ότι η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να ανοίξουν μετά τις γιορτές, όταν θα υπάρχει και το εμβόλιο, σημειώνει, ωστόσο, ότι αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο με απόλυτη βεβαιότητα, αφού τώρα συνεκτιμώνται όλα τα ενδεχόμενα. Όπως υπογραμμίζει, ένα πρόωρο άνοιγμα των συγκεκριμένων κλάδων θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια να εντοπιστούν 2.000 με 3.000 κρούσματα στις 15 με 20 Ιανουαρίου και μετά η κατάσταση να ξεφύγει με ανεξέλεγκτες τραγικές συνέπειες, αφού σε αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να δούμε ακόμα και 20.000 κρούσματα στις αρχές Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αυτό το διάστημα μας ανησυχεί η Αττική»

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, τη στιγμή που αυτήν την περίοδο παρατηρείται σε ολόκληρη τη χώρα μία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, έστω και αργή στις ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές όπως είναι η Θεσσαλονίκηστην Αττική υπάρχει σταθεροποίηση και μάλιστα σε υψηλότερα επίπεδα από τα αναμενόμενα. «Αυτήν την περίοδο μας ανησυχεί περισσότερο η Αττική. Τις τελευταίες 4-5 μέρες είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική, όταν στην υπόλοιπη χώρα παρατηρείται μία έστω και αργή αποκλιμάκωση. Μάλιστα, αυτή η σταθεροποίηση κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από τα αναμενόμενα. Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να υπάρχει μία αποκλιμάκωση πιο αργή από αυτήν που θα έπρεπε, όμως τα κρούσματα μειώνονται», σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης.

Οι λόγοι που δεν ανοίγουν σχολεία – εστίαση

Κατά τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είναι απολύτως λογική η απόφαση να μην ανοίξουν τα σχολεία πριν από τις γιορτές. Από τη μία πλευρά οι μέρες θα ήταν πολύ λίγες και οι εκπαιδευτικοί δε θα προλάβαιναν να κάνουν ουσιαστικά μαθήματα και από την άλλη ένα άνοιγμα των σχολείων θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιους κινδύνους στις ευπαθείς ομάδες που ζουν στο ίδιο σπίτι με τους μαθητές. «Τα παιδιά μπορεί να μη νοσούν εύκολα και να μην παρουσιάζουν βαριά συμπτώματα, ωστόσο, με ένα άνοιγμα των σχολείων θα ήταν πολύ μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς του ιού στην οικογένεια και κυρίως στις ευπαθείς ομάδες, με τις οποίες οι μαθητές ζουν στο ίδιο σπίτι. Αλλά ακόμα και να μη μένουν στο ίδιο σπίτι, ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες δε θα μπορούσαν να χαρούν τα παιδιά τις ημέρες των Χριστουγέννων. Αυτό θα είχε και τεράστιο ψυχολογικό αντίκτυπο», λέει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους της εστίασης και διασκέδασης, ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει ότι κανείς δεν θα μπορούσε να πει με βεβαιότητα ότι θα τηρηθούν στα καταστήματα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, αλλά και αν τελικά θα πήγαινε ο κόσμος για να διασκεδάσει, αφού θα έπρεπε να φοράει τη μάσκα. «Θα μπορούσαν να τοποθετηθούν συστήματα απολύμανσης, αλλά αυτή η κίνηση έχει υψηλό κόστος και οι επιχειρηματίες μπορεί να μην έβγαζαν τα χρήματα που απαιτούνται. Επίσης, πρέπει να δούμε και το ψυχολογικό κόστος, διότι θα ήταν ακόμα χειρότερη η κατάσταση, αν τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης άνοιγαν και δεν πήγαινε ο κόσμος, επειδή φοβάται. Ένα τέτοιο κατάστημα έχει υψηλό κόστος, όταν είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Αν το κόστος δε βγει, λόγω έλλειψης πελατών, τα καταστήματα θα πάθαιναν ακόμα μεγαλύτερη ζημιά», λέει ο κ. Σαρηγιάννης.

Λιανεμπόριο-κομμωτήρια: Πιο ασφαλές το άνοιγμα μετά τις γιορτές

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των κομμωτηρίων, ο καθηγητής του ΑΠΘ, υποστηρίζει ότι αυτό μελετάται τώρα από τους ειδικούς, εκφράζοντας, παράλληλα, την εκτίμηση ότι η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να άνοιγαν μετά τις γιορτές. «Αν ανοίξουν τώρα λιανεμπόριο και κομμωτήρια, θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία στις 15-20 Ιανουαρίου μπορεί να φτάσουν στις 2.000-3.000 ή και παραπάνω. Αν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, στις αρχές Φεβρουαρίου μπορεί να φτάσουμε ακόμα και τα 20.000 κρούσματα και αυτό θα ήταν καταστροφικό. Το πρόβλημα είναι το πρόωρο άνοιγμα των καταστημάτων και όχι το πότε θα ανοίξουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης, σημαντική παράμετρος είναι και οι συνθήκες ανοίγματος των καταστημάτων. Αν υπάρχει ουρά πελατών έξω από τα καταστήματα, θα μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας; Αν ρίξει πολύ βροχή ή κάνει πολύ κρύο; Το πιθανότερο είναι οι πελάτες να μπουν μέσα στο κατάστημα ή να φύγουν, προτού ψωνίσουν. Και στις δύο περιπτώσεις η κατάσταση θα ήταν προβληματική είτε από υγειονομικής είτε από οικονομικής πλευράς. Η πιο ασφαλής λύση θα ήταν να ανοίξουμε μετά τις γιορτές, αλλά αυτό είναι κάτι που τώρα μελετάμε», λέει ο κ. Σαρηγιάννης.

Κατά τον καθηγητή, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τον Ιανουάριο θα έχουμε και το σημαντικό «όπλο» του εμβολίου, το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Το εμβόλιο, κατά τον κ. Σαρηγιάννη, θα έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα, αν χρησιμοποιηθεί στοχευμένα, ακόμα και με γεωγραφικά όρια, δηλαδή πρωτίστως σε περιοχές που εκτιμάται ότι θα υπάρχουν περισσότερα κρούσματα.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...