“Η Τουρκία δεν είναι αποικία!», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός υγείας ωθώντας την κόντρα Άγκυρας- Ουάσινγκτον με θέμα την αποπληρωμή φαρμάκων στο χειρότερο επίπεδο.
Πληροφορίες φέρουν μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές να ετοιμάζονται ακόμα και να “εξέλθουν”από την Τουρκία εάν δεν αποπληρωθεί το χρέος των 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
“Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σάτερφιλντ αντιμετωπίζει την Τουρκία σαν αποικία”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κότσα, σχολιάζοντας την τρομερή κλιμάκωση του χρέους που οφείλει η Τουρκία στις αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες.
«Αυτό που έκανε ο πρέσβης δεν είναι ούτε σωστό ούτε ηθικό. Χρησιμοποιεί την χειραγώγηση σε μια εποχή που διεξάγουμε συνομιλίες με φαρμακευτικές εταιρείες.
Μπορεί να είναι σε θέση να κάνει τέτοιες πράξεις σε αποικίες, αλλά εμείς εδώ δεν είμαστε μια τέτοια χώρα », δήλωσε ο Κότσα σε δημοσιογράφους την Παρασκευή, ενώ επισκέφθηκε την επαρχία της Σαμψούντας στην Μαύρη Θάλασσα.
Ο Τούρκος υπουργός αναφερόταν στα «εξαιρετικά ατυχή» κατά τον ίδιο σχόλια του απεσταλμένου των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας εμπορικής διάσκεψης την Τετάρτη, όταν ο Satterfield προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες «θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την τουρκική αγορά ή να μειώσουν την έκθεση τους στην τουρκική αγορά», λόγω του υπέρογκου τουρκικού χρέους που αυξήθηκε από 230 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι σε περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.
“Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαράκ είχαν διαβεβαιώσει τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross ότι το ποσό θα πληρώνονταν από το 2019, αλλά δεν έγινε τίποτα”, δήλωσε ο Sutterfied.
“Τώρα η Τουρκία ζητά από τις αμερικανικές εταιρείες να αποδεχθούν σημαντικά μειωμένες αποπληρωμές και αυτό είναι απαράδεκτο για την Ουάσιγκτον”, είπε ο ίδιος.
Χρωστάνε και στους Ρώσους οι Τούρκοι τρελά χρήματα και δεν ξέρουν που να τα βρουν.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, 7 τουρκικές εταιρείες ενέργειας οφείλουν περίπου 2 δισ. δολάρια στην ρωσική εταιρεία ή Gazprom, για χρέος που αφορά περίοδο από το 2019.
Οι τουρκικές εταιρείες δεσμεύτηκαν να αγοράσουν 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία πέρυσι, αλλά το ρωσικό φυσικό αέριο έγινε πιο ακριβό για την τουρκική αγορά, όπου οι τιμές κυμαίνονται από 220 δολ. έως 280 δολ. τα 1.000 κυβικά. Και όπως δείχνουν τα στοιχεία της αρμόδια αρχής στην Τουρκία, οι εταιρείες τελικώς κατάφεραν να διαθέσουν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια κυβικά, δηλαδή λιγότερο από το 15% της συμφωνηθείσας ποσότητας.
Πληροφορίες της WSJ έρουν ότι και οι επτά τουρκικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με την Gazprom, ωστόσο το χρέος παρότι ανήκει σε ιδιωτικές εταιρείες, εκτιμάται ότι θα γίνει σοβαρό θέμα για την Τουρκία, καθώς οι κρατικές τράπεζες που έχουν εμπλακεί θα πρέπει να καταβάλουν περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια.
Καμία πλευρά δεν δέχθηκε να σχολιάσει, ωστόσο υψηλόβαθμο στέλεχος επιβεβαίωσε ότι «η Gazprom ζητάει να πληρωθεί, αλλά το χρέος είναι τεράστιο».
Οι Τούρκοι χρωστάνε τεράστια ποσά σε Ρώσους, Αμερικανούς, Γερμανούς ( εξοπλιστικά) και σίγουρα και αλλού, και παρόλα αυτά προκαλούν στην Α.Μεσόγειο και απειλούν όλο τον κόσμο. Μάλλον πρόκειται για το τέλος τους το οποίο είναι πολύ πιο κοντά από ποτέ πιθανότατα.