τουρισμός στην Αθήνα
Οικονομία

Άδεια η Αθήνα: Οι τρεις "πληγές" για τον τουρισμό της πρωτεύουσας

"Παραδοσιακά" ο Αύγουστος δεν αποτελεί τον πιο δυνατό μήνα για τον τουρισμό της Αθήνας, καθώς η υψηλότερη ταξιδιωτική κίνηση καταγράφεται κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η εικόνα όμως με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι φέτος οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου είναι πρωτόγνωρη: μειωμένη κίνηση στα αξιοθέατα και στους δρόμους του κέντρου, άδεια δωμάτια και λίγοι τουρίστες στα εστιατόρια του ιστορικού κέντρου.

Όπως μάλιστα, όπως αναφέρει η Βίκυ Κουρλιμπίνη στο Capital.gr, παράγοντες από τον ξενοδοχειακό χώρο, οι πληρότητες στα καταλύματα κινούνται στο μεγαλύτερο μέρος σε μονοψήφιο ποσοστό. Επί του παρόντος, η κατάσταση δεν δείχνει να διαφοροποιείται ούτε το Σεπτέμβριο, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για την εξέλιξη της φετινής σεζόν, τα έσοδα και τους τζίρους των τουριστικών επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται πως οι μονάδες δωδεκάμηνης λειτουργίας, που επί τον πλείστον βρίσκονται στα αστικά κέντρα, είχαν λάβει το φως να ανοίξουν από την 1η Ιουνίου. Δύο μήνες μετά, φορείς του χώρου κάνουν λόγο για "αποκαρδιωτική" ζήτηση. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος, μαζί με τα υγειονομικά πρωτοκόλλα για τα οποία χρειαζόταν προετοιμασία και τα κλειστά σύνορα, για τον οποίο τελικά άνοιξαν μόνο λίγες μονάδες. Το μεγαλύτερο ποσοστό ξενοδοχείων επέλεξε να ανοίξει από τον Ιούλιο, ευελπιστώντας πως η ταξιδιωτική ροή θα ήταν καλύτερη.

Όλα αυτά την ώρα που ο τουρισμός της Αθήνας είχε εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια. Την τελευταία εξαετία, οι αφίξεις ταξιδιωτών κατοίκων του εξωτερικού είχαν υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας τα 6,2 εκατομμύρια περίπου από 2,5 εκατομμύρια που ήταν το 2012.

Οι τρεις "πληγές" για τον τουρισμό της Αθήνας

Οι ακυρώσεις συνεδρίων, η απαγόρευση ταξιδιών από τις ΗΠΑ, που για την Αθήνα αποτελεί τη μεγαλύτερη "πηγή" εσόδων για τις τουριστικές επιχειρήσεις, και η απαγόρευση της κρουαζιέρας (η οποία ξεκίνησε από την 1η Αυγούστου), βύθισαν την επισκεψιμότητα.

Το κλίμα δυσχεραίνει και έπειτα την ταξιδιωτική σύσταση για την Ελλάδα που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λόγω της νέας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, κάνοντας παραπομπή στις σχετικές οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC). Συγκεκριμένα, το CDC συστήνει την αποφυγή ταξιδιών προς την Ελλάδα εάν αυτά δεν είναι αναγκαία ενώ καλεί και τους ταξιδιώτες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να αναβάλλουν ακόμη και τα ταξίδια που θεωρούνται απαραίτητα. Ως παραδείγματα αναγκαίων ταξιδιών αναφέρονται οι περιπτώσεις για παροχή ανθρωπιστικής, ιατρικά ζητήματα και επείγοντες οικογενειακές καταστάσεις.

Ταυτόχρονα, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO) μιλά για ακυρώσεις και αναβολές των διεθνών διοργανώσεων σε ποσοστό άνω του 95% εξαιτίας της πανδημίας. Οι ακυρώσεις και αναβολές υπολογίζεται ότι έχουν επιφέρει μείωση του τζίρου σε ποσοστό 76% για τις εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων και σε ποσοστό 69% για τα ξενοδοχεία, τους χώρους εκδηλώσεων και τα συνεδριακά κέντρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι απώλειες

Σύμφωνα με Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών -Αττικής και Αργοσαρωνικού, η απώλεια εσόδων κατά το πρώτο εξάμηνο ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Για τα ξενοδοχεία της Αττικής το 2020 ξεκίνησε δυναμικά το πρώτο δίμηνο. Πιο συγκεκριμένα:  Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο καταγράφηκαν υψηλότερα έσοδα σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες πέρσι. Το Μάρτιο σε λειτουργία ήταν το 73% των διαθέσιμων δωματίων στην Αθήνα – Αττική. Τους μήνες Απρίλιο και Μάιο μόνο το 5% του συνόλου των δωματίων της Αττικής ήταν διαθέσιμα, ενώ τον Ιούνιο που επετράπη η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων διαθέσιμο ήταν το 21% των δωματίων. Επισημαίνεται πως τον Ιούνιο του 2019 η πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας ήταν 93% - με πλήρη λειτουργία όλων των ξενοδοχείων.

Όπως τονίζουν επιχειρηματίες του χώρου, η ανάκαμψη για τον τουρισμό της Αθήνας προβλέπεται δύσκολη και χρονοβόρα και το πιθανότερο είναι να μην έρθει ούτε το 2021.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ