«Στο δρόμο έξω από την κρίση: Η αισιοδοξία επιστρέφει στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung», η οποία σχολιάζει με θετικό πρόσημο την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον συντηρητικό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Η αλλαγή της κυβέρνησης πριν από ένα χρόνο στην Ελλάδα αποφέρει καρπούς - επίσης και στην καταπολέμηση της πανδημίας COVID- 19. Η Ελλάδα αξίζει υποστήριξη για τη νέα προσπάθεια..., γράφει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει:
«Στις αρχές του έτους, η Ελλάδα ήταν στο δρόμο να γίνει μία χώρα- πρότυπο που εξήλθε από την κρίση. Οι Έλληνες έχουν πλέον κυβέρνηση πλειοψηφίας από τον περασμένο Ιούλιο. Η κυβέρνηση των Αθηνών βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει αφού οι προκάτοχοί της έκαναν ότι μπορούσαν επί δέκα χρόνια για να δαιμονοποιούν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές για να βοηθήσουν στην κρίση του ευρώ ως σύμβολο εξαναγκασμού και άκαρδου καπιταλισμού.
Η πλειοψηφία των Ελλήνων, ωστόσο, το 2019 επέλεξε τον νηφάλιο, φιλελεύθερο μεταρρυθμιστή Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε προηγουμένως κερδίσει την ηγεσία του κόμματος των συντηρητικών.
«Η καλή προετοιμασία, το αέρινο ξεκίνημα του υπουργικού συμβουλίου λίγες μέρες μετά τη νίκη των εκλογών, ... η πρώτη μείωση του τεράστιου φόρου ακίνητης περιουσίας για τη μεσαία τάξη προκάλεσε την άνοδο του ελληνικού οικονομικού κλίματος, την ώρα που στην Ιταλία ή τη Γερμανία το Φθινόπωρο του 2019 το οικονομικό κλίμα δεν ήταν τόσο ευνοικό», σχολιάζει η «Frankfurter Allgemeine Zeitung».
Μέτριες προοπτικές για τον τουρισμό
«Στην εποχή της πανδημίας του ιού, οι Έλληνες ένιωσαν για πρώτη φορά ότι δεν βρίσκονται πλέον στο βυθό της Ευρώπης, αλλά αποτελούν μία χώρα-πρότυπο. Χάρη στην προσεκτική κυβέρνηση και τον πρώιμο lockdown, η Ελλάδα καταγράφει μέχρι σήμερα 3.600 κρούσματα και λιγότερους από 200 θανάτους», γράφει ο Γερμανός αρθρογράφος Τομπίας Πίλερ.
Στη Βαυαρία, η οποία έχει τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, οι αριθμοί είναι 13 φορές μεγαλύτεροι.
Η πανδημία, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο παγκοσμίως, ενισχύει την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να ξεπεράσει καλά την κρίση από οικονομικής πλευράς.
Επιπλέον, με την επιτυχία τους στον περιορισμό του νέου κορωνοιού, οι Έλληνες εμπνέουν τώρα την εμπιστοσύνη μεταξύ των παραθεριστών στην Κεντρική Ευρώπη.
Ωστόσο, στον τομέα του τουρισμό, υπάρχουν οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη οικονομία, αυτή η βιομηχανία είχε ήδη δημιουργήσει νέα ρεκόρ τα τελευταία δέκα χρόνια. Το 2019, η χώρα είχε 34 εκατομμύρια επισκέπτες, φέρνοντας 18 δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα, που αντιστοιχεί στο 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).
Ωστόσο, παρόλο που τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν ανοίξει ξανά μετά το lockdown, οι προοπτικές για την τουριστική βιομηχανία με περίπου 700.000 υπαλλήλους για αυτό το καλοκαίρι είναι ζοφερές.
«Μέχρι τώρα, οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Μεγάλη Βρετανία δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα (αύριο ξεκινούν οι απευθείας πτήσεις από Βρετανία για Ελλάδα) ενώ ταυτόχρονα πολλοί τουρίστες από την Ευρώπη αποφεύγουν τα αεροπορικά ταξίδια», γράφει το επίμαχο δημοσίευμα.