Κατά 400 εκατ. ευρώ ετησίως μειώνεται η επιβάρυνση των λογαριασμών ρεύματος των καταναλωτών, με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Η πρώτη φάση του έργου που περιλαμβάνει την διασύνδεση της Πελοποννήσου με τα Χανιά θα λειτουργήσει εφέτος, ενώ η δεύτερη φάση (Ηράκλειο-Αττική) για την οποία υπεγράφησαν σήμερα οι συμβάσεις κατασκευής θα ολοκληρωθεί το 2023.
Παρών στην τελετή υπογραφής στο Ηράκλειο ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη του έργου. Συγκεκριμένα, πέρα από την μείωση των λογαριασμών ρεύματος από τον περιορισμό της δαπάνης για τις λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, η ολοκλήρωση της διασύνδεσης όπως τόνισε ο υπουργός θα επιτρέψει την μέγιστη αξιοποίηση του δυναμικού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του νησιού, θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης, κάτι που θα έχει άμεση αντανάκλαση στην οικονομία και ιδιαίτερα στον τουρισμό, ενώ θα περιορίσει κατά 60% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται σήμερα κατά κύριο λόγο από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που είναι εγκατεστημένες στα Χανιά, το Ηράκλειο και το Λασίθι.
Ο υπουργός σημείωσε ακόμη τα αντισταθμιστικά που έχουν συμφωνηθεί και θα υλοποιηθούν για το Δήμο Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο ενώ υπογράμμισε πως θα ληφθεί μέριμνα για τους εργαζόμενους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ όπως συμβαίνει αντίστοιχα με τους εργαζόμενους στην λιγνιτικές μονάδες που αποσύρονται τα επόμενα χρόνια.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς τόνισε πως ο εξηλεκτρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας ενώ απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ ανέφερε πως οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου υποστηρίζουν την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Ευρώπη μέσω Κρήτης, που αποτελεί έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και για την οποία ο φορέας υλοποίησης κατέθεσε πρόσφατα νέες μελέτες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως «μία πράσινη Κρήτη γίνεται ελκυστικότερη για τους επισκέπτες και μετατρέπεται σε αναπτυξιακό φάρο» καθώς και ότι η υλοποίηση της διασύνδεσης επιτρέπει στο νησί να διεκδικήσει δυναμική είσοδο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπου διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ταυτόχρονα μεταβάλει την θέση της Κρήτης στο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην διαχρονική υποστήριξη του έργου από διαδοχικές κυβερνήσεις και συγκεκριμένα στην υποστήριξη τόσο του πρώην υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη όσο και του νυν Κωστή Χατζηδάκη που κατέστησε δυνατή την υπογραφή των συμβάσεων για την υλοποίησή του.
Η «μεγάλη» διασύνδεση για την οποία υπεγράφησαν σήμερα οι συμβάσεις έχει προϋπολογισμό 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ποσό που καλύπτεται από ίδια κεφάλαια του ΑΔΜΗΕ, ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και τραπεζικό δανεισμό. Στο διάστημα της κατασκευής θα δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας. Η «μικρή» διασύνδεση μέσω Χανίων προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον φετινό Νοέμβριο.