Πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 750 δισ. ευρώ θα προτείνει η Κομισιόν να δοθούν στα κράτη μέλη της ΕΕ, εκ των οποίων τα 22,5 δισ θα χορηγηθούν υπό μορφή επιχορηγήσεων στην Ελλάδα .
Από το πακέτο αυτό που θα προτείνει η Κομισιόν, τα 500 δισ. ευρώ θα προτείνει να δοθούν σε μορφή επιχορηγήσεων και άλλα 250 δισ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του νέου σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες στο Reuters.
Ένα μέρος του πακέτου θα χρηματοδοτηθεί μέσω κοινής έκδοσης χρέους, αναφέρει στο μεταξύ το Bloomberg, το οποίο επικαλούμενο πηγή που έχει γνώση των λεπτομερειών, αναφέρει ότι η πρόταση της Κομισιόν είναι να λάβει η Ελλάδα 22,5 δισ. ευρώ, η Ιταλία 81,8 , η Ισπανία 77,3 και η Γαλλία 39 δισ.
Μόλις κυκλοφόρησε η είδηση τα ιταλικά κρατικά ομόλογα έκαναν ράλι με το επιτόκιο για τα δεκαετή να υποχωρεί κατά οκτώ μονάδες βάσης στο 1,47%, το χαμηλότερο διμήνου, ενώ το ευρώ ανέκαμψε και έφθασε στο 1.0979 στο Λονδίνο.
Μέχρι χθες το βράδυ, ουδείς ήταν σε θέση να προβλέψει τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η συγκεκριμένη πρόταση, καθώς η πρόεδρος της Κομισιόν είχε επιβάλει σιωπητήριο στους συνεργάτες της, φοβούμενη μία ακόμη διαρροή. Κι αυτό είναι κάτι που αφορούσε κυρίως το ύψος του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και τους όρους που θα διέπουν τα ποσά τα οποία θα αντλούν τα κράτη-μέλη από αυτό. Εάν και σε ποιο βαθμό, δηλαδή, θα πρόκειται για επιχορηγήσεις-δωρεές ή για δάνεια με υποχρέωση αποπληρωμής.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η φον ντερ Λάιεν καλείται να συμβιβάσει δύο προτάσεις οι οποίες, με την πρώτη ματιά, μοιάζουν να κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση: Η μία είναι αυτή την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι ο γαλλογερμανικός άξονας είναι εδώ. Όσο για την άλλη, ήρθε ως απάντηση στην πρώτη και φέρει τις υπογραφές τεσσάρων εκ των «σκληρών» του ευρωπαϊκού Βορρά – Ολλανδίας, Αυστρίας, Σουηδίας και Δανίας – που αποδεικνύουν ότι δεν θα καταθέσουν εύκολα τα όπλα μπροστά στο «μέγεθος» που αντιπροσωπεύουν Γερμανία και Γαλλία.