Στα μέτωπα της στήριξης της απασχόλησης και της ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία επικεντρώνεται σήμερα το Eurogroup με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να επιδιώκει να αυξήσει τα κονδύλια που εισρεύσουν στην Ελλάδα από τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου SURE συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ.
Το SURE είναι το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Θα είναι έκτακτο, θα έχει κεφάλαιο και θα έχει ένα βασικό σκοπό. Να χρηματοδοτήσει με χαμηλότοκα δάνεια τα κράτη μέλη για να καλύψουν με την σειρά τους ένα μέρος από την μειωμένη ή την εκ περιτροπής απασχόληση που θα υπάρξει σε όλα τα κράτη μέλη λόγω των περιορισμών και του μειωμένου τζίρου από την υγειονομική κρίση που μπορεί να υποχωρήσει αλλά δεν θα εξαφανιστεί αυτόματα.
Πώς θα λειτουργήσει στην Ελλάδα
Η Ελλάδα περιμένει από το συγκεκριμένο πρόγραμμα 1,5 – 2 δισ. ευρώ που μπορεί να γίνουν και περισσότερα αν επιβεβαιωθούν οι φήμες που λένε ότι κάποιες χώρες δεν θα χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο εργαλείο. Μάλιστα επειδή δίνεται η δυνατότητα της εκ των προτέρων δαπανών το υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει να καλύπτει τις δαπάνες της εκ περιτροπής απασχόλησης από τον Ιούνιο από ταμειακά διαθέσιμα και θα περιμένει να πάρει από το SURE.
Το πρόγραμμα θα αποτελέσει το βασικό όπλο για την αναχαίτιση ενός νέου κύματος ανέργων και την αναπλήρωση των απωλειών στους μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που οι συμβάσεις τους θα μετατραπούν από πλήρους σε μερικής απασχόλησης ή θα τεθούν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας.
Ο στόχος είναι να εισρεύσουν στη χώρα 2 - 2,5 δισ. ευρώ έναντι 1,4 δισ. ευρώ που αναλογούν με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις και για αυτό το σκοπό η ελληνική πλευρά θα θέσει θέμα για τον προσδιορισμό του ύψους της βοήθειας σε κάθε χώρα να ληφθούν υπόψη πέραν του ΑΕΠ οι συνθήκες στην αγορά εργασίας δηλαδή η ένταση και η έκταση του πλήγματος στην απασχόληση που αποτυπώνεται στα ποσοστά ανεργίας επί του συνολικού εργατικού δυναμικού. Όσο μεγαλύτερα είναι τα χαμηλότοκα δάνεια που θα λάβει η χώρα μας τόσο διευρύνονται τα περιθώρια για ένταξη μεγαλύτερου αριθμού εργαζομένων στην επιδότηση των μισθών ενώ ταυτόχρονα ανοίγει η βεντάλια των παρεμβάσεων και προς την κατεύθυνση της κάλυψης μέρους των ασφαλιστικών εισφορών για στήριξη των θέσεων εργασίας.
Επίσης το οικονομικό επιτελείο θέλει να επισπευστούν οι διαδικασίες για την εκκίνηση του προγράμματος καθώς όσο καθυστερούν τόσο επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός με έξτρα δαπάνες τη στιγμή μάλιστα που η διόγκωση τους λόγω της χορήγησης των ειδικών επιδομάτων έχει οδηγήσει σε εκτροχιασμό του ελλείμματος. Με την κατάσταση στην αγορά εργασίας να επιδεινώνεται λόγω της κρίσης το υπουργείο Οικονομικών εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένο να δράσει άμεσα για να προλάβει τα χειρότερα και τα αντίμετρα να τεθούν σε εφαρμογή ακόμα και μέσα στο Μάιο.
Το δεύτερο θέμα που θα εξεταστεί στο σημερινό Eurogroup είναι το πρόγραμμα εγγυήσεων ύψους 200 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε για την ΕΤΕΠ. Λόγω του ύψους τους ποσού που θα εγγυηθεί η επενδυτική τράπεζα της ΕΕ για να δοθούν δάνεια σε επιχειρήσεις μέσω των εμπορικών τραπεζών σε κάθε χώρα θα πρέπει να υπάρξει μια εκ των προτέρων συμφωνία των κρατών μελών σε δύο σκέλη:
Το πρώτο αφορά την αλλαγή στο καταστατικό της τράπεζας για να μπορεί να δίνει εγγυήσεις σε τέτοιο ύψος.
Το δεύτερο και πιο δύσκολο μέρος είναι να συνεισφέρουν όλοι ανάλογα με το ΑΕΠ τους στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα πρέπει να γίνει πριν υποχωρήσει το πρόγραμμα εγγυοδοσίας.