Για τις δραματικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού προειδοποιεί για ακόμα μία φορά η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva.
Ειδικότερα, δήλωσε πως η παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάσει, το 2020, τη χειρότερη ύφεση μετά τη Μεγάλη Ύφεση, αλλά θα μπορούσε να παρουσιάσει εν μέρει ανάκαμψη το 2021 εάν η πανδημία του κορoνοϊού χαλαρώσει μετά τον Ιούνιο.
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, είπε ότι η πανδημία του κορονοϊού, οδηγεί το ΔΝΤ να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία και αυτές θα είναι μαύρες όταν θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Είπε ακόμα ότι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα είναι πολύ χειρότερες απ’ ότι είχε προβλεφθεί.
''Σήμερα, είμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση που δεν έχουμε ξαναζήσει εξαιτίας του κορονοϊού'', είπε η Γκεοργκίεβα σε τηλεδιάσκεψη ενόψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.
Πριν από περίπου 3 μήνες το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη 3,3% για την παγκόσμια οικονομία, αλλά η Γκεοργκίεβα είπε: ''Ο Covid-19 διατάραξε την παγκόσμια κοινωνική και οικονομική τάξη με την ταχύτητα του φωτός σε μια κλίμακα που δεν έχουμε ξαναδεί. Ο ιος προκαλεί μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και το lockdown που έχει επιβληθεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους για να αντιμετωπιστεί η πανδημία έχει τεράστιες επιπτώσεις.''
Η πανδημία διαλύει τις ΗΠΑ
Περισσότεροι από 6,6 εκατομμύρια Αμερικάνοι υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας εκτινάχτηκε στους 6,6 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 3 Απριλίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι νέες αιτήσεις θα διαμορφωθούν στα 5,5 εκατ.
Με τη σημερινή μέτρηση ο συνολικός αριθμός των νέων αιτήσεων ανεργίας τις τρεις τελευταίες εβδομάδες αγγίζει τα 16,5 εκατομμύρια.
Το σύνολο της περασμένης εβδομάδας προστίθεται σε μια άνευ προηγουμένου άνοδο στις αρχικές αιτήσεις ανεργίας, καθώς ο ρυθμός των καταθέσεων μειώθηκε ελάχιστα από το 6,8 εκατομμύρια που είχε καταγραφεί κατά την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.
Το τεράστιο άλμα ξεκίνησε με 3,3 εκατομμύρια αιτήσεις την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου.
Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία έχασε 701.000 θέσεις μισθωτής εργασίας το Μάρτιο, στο πλαίσιο μιας έκθεσης που δεν αποτύπωσε πλήρως το μακελειό στην οικονομία που προκαλεί ο μολυσματικός κοροναϊός.
Πρόκειται, ωστόσο, για τις περισσότερες θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί από τη Μεγάλη Ύφεση, τερματίζοντας τη μεγαλύτερη περίοδο ευημερίας της αγοράς εργασίας στην αμερικανική ιστορία, που ξεκίνησε στα τέλη του 2010.