Ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης είναι το βασικό σενάριο που εξετάζεται για την Ελλάδα όπως δηλώνει ο υπουργός Οικονομικώνω Ευκλείδης Τσακαλώτος ομολογώντας ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν θα έχουν κλείσει μέχρι τις 28 Αυγούστου που τελειώνει το πρόγραμμα (π.χ. τομεάρχες στο Δημόσιο, κτηματολόγιο, άδεια καζίνου που είναι προϋπόθεση για την ανταλλαγή μετοχών στο Ελληνικό). «Όλα αυτά μπορούν να τα παρακολουθούν αλλά δεν αφορούν νέους όρους» δηλώνει ο ΥΠΟΙΚ στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Σύμφωνα με τον ίδιο το αναπτυξιακό σχέδιο που συντάσσει η ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνει «τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι ώστε όλη η κοινωνία να είναι - όπως λέμε στην Πρέβεζα - on board».
Ο κ. Τσακαλώτος αποφεύγει να απαντήσει στην παρατήρηση για μειώσεις στις συντάξεις και περικοπές επιδομάτων απαντώντας ότι «το αναπτυξιακό σχέδιο είναι ακριβώς το αντίθετο δηλαδή να μεριμνήσουμε για τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα και όχι να επιδεινώσουμε την πραγματικότητά τους. Δημιουργούμε το δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσει να γίνει αυτό».
Παραδέχεται ότι «το Μνημόνιο που υπογράψαμε τον Ιούλιο του 2015 ήταν προϊόν συμβιβασμού» καθώς «αν ήταν να κάνουμε μόνο όσα θέλαμε δεν θα ήταν συμβιβασμός».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει ακόμα ότι «πάω με τα πόδια παντού. Ο κόσμος εμπιστεύεται όποιον του μιλάει με ειλικρίνεια, ακόμα και όταν τον στεναχωρεί». Σύμφωνα με τον ίδιο «η αξιοπιστία μας βρίσκεται στο ότι όταν κάνουμε έναν συμβιβασμό, είτε προς τα έξω είτε προς τα μέσα, το λέμε και το κάνουμε με συνέπεια».
Επιτίθεται παράλληλα στο Συμβούλιο της Επικρατείας λέγοντας ότι «το ΣτΕ μας έχει πάει πολύ πίσω σε πολλά πράγματα αλλά θα προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε» κάνοντας ειδική αναφορά στο θέμα των βιβλίων των Θρησκευτικών χαρακτηρίζοντας τη σχετική πρόσφατη απόφαση «πολύ προβληματική».