Οικονομία

«Αναμέτρηση» κυβέρνησης με το ΔΝΤ για τα μέτρα του 2018 και τις τράπεζες

Να κλείσει με διαδικασίες - εξπρές την διαπραγμάτευση για την 4η αξιολόγηση πριν ανοίξει η όρεξη του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα το 2018 και πιο επιθετική πολιτική εξυγίανσης των τραπεζών, επιχειρεί η κυβέρνηση. «Τα προαπαιτούμενα για την 4η αξιολόγηση παραμένουν 88» έλεγε χθες με ανακούφιση κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, μετά το πέρας των πρώτων συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών, που έδειξε ότι θέλει μέχρι τον Μάιο να κλείσουν όλα τα θέματα.

Η ίδια πηγή ανέφερε οι συζητήσεις στο ξενοδοχείο Χίλτον επικεντρώθηκαν στο Δημόσιο, στα ενεργειακά και στις ιδιωτικοποιήσεις, χωρίς να επεκταθούν σε δημοσιονομικά ζητήματα, όπως το αν η μείωση του αφορολογήτου ορίου θα εφαρμοστεί από το 2019 αντί του 2020. Ο κίνδυνος ήταν να βάλει στη συζήτηση τα νέα μέτρα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν, από την πρώτη κιόλας ημέρα που διέσχισε τις σάλες του Χίλτον ως διάδοχος της Ντέλιας Βελκουλέσκου, καθώς το Ταμείο θα πρέπει να αποφανθεί ως τον Απρίλιο ή Μάιο αν θα εφαρμοστεί νωρίτερα η μείωση του αφορολογήτου στη χώρα μας, ενδεχομένως και από τα μέσα ή τα τέλη του 2018 μάλιστα.

Άλλο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών πάντως που μετείχε στις συσκέψεις, έλεγε πως «η είδηση είναι τα αποτελέσματα του Ιανουαρίου για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού», υπονοώντας προφανώς ότι το υπερπλεόνασμα του 1,8 δισ. ευρώ (έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 722 εκατ. ευρώ) δημιουργούν ανάχωμα στο κίνδυνο να ζητήσει το ΔΝΤ πρόωρη εφαρμογή των μέτρων από το 2018, αντί το 2019-2020.

«Φορολογική κόπωση»
Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ όμως δεν αρκούνται σε επιδερμική ανάγνωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού και αντιλαμβάνονται, όπως και ο οποιοσδήποτε ανατρέξει στους πίνακες των στοιχείων που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών ότι οι αριθμοί δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Το επισήμανε άλλωστε στην ομιλία του χθες στην Γενική Συνέλευση Μετόχων της ΤτΕ και ο διοικητής της, κύριος Γιάννης Στουρνάρας, ότι «όπως δείχνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου για το 2017 προέρχεται κυρίως από την αύξηση των εσόδων παρελθόντων οικονομικών ετών (κατασχέσεις, πρόσθετοι φόροι από οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, ρυθμίσεις οφειλών) που συνδέεται πρωτίστως με συγκυριακούς λόγους, αλλά και από τη μείωση των δημόσιων δαπανών. Αντίθετα, η αύξηση των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους είναι οριακή, παρά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και την επιβολή νέων φόρων. Αυτό επιβεβαιώνει την άποψη για φορολογική κόπωση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και υποδηλώνει την αναγκαιότητα αλλαγής του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής».

Στην πραγματικότητα, ο Διοικητής τη ΤτΕ προειδοποιεί εμμέσως για τον κίνδυνο να ζητήσει το ΔΝΤ ταχύτερη μείωση του αφορολογήτου, προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να συμμετέχουν περισσότεροι στα φορολογικά βάρη, επειδή θεωρεί ότι λιγοστεύουν αυτοί που μπορούν να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Ανοιχτά μέτωπα
Απέναντι στις προειδοποιήσεις, η κυβέρνηση επιμένει να καλλιεργεί θετικές προσδοκίες, κινούμενη στην πραγματικότητα που επιδιώκει να διαμορφώσει, παρά τις διεθνείς –και όχι μόνον- αβεβαιότητες.

Και αυτό φάνηκε ιδίως σε ένα άλλο θέμα -εκείνο της προληπτικής γραμμής στήριξης- για το οποίο ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης έσπευσε χθες να διαχωρίσει την θέση της κυβέρνησης από την άποψη που διατυπώνεται στην Έκθεση του Διοικητή, τονίζοντας πως «οι δηλώσεις του Κεντρικού Τραπεζίτη έχουν βαρύνουσα σημασία καθώς διαμορφώνουν προσδοκίες για την πορεία της χώρας» αλλά τονίζοντας πως «αυξάνουν την αβεβαιότητα» -που εμμέσως όμως παραδέχεται έτσι πως υπάρχει και είναι δεδομένη.

Επί του παρόντος πάντως, οι «πονοκέφαλοι» της κυβέρνησης όπως προέκυψε από τη χθεσινή πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών για την 4η αξιολόγηση, είναι κυρίως ο διορισμός των νέων μόνιμων Γενικών Γραμματέων, των γενικών διευθυντών και διευθυντών των υπουργείων, η κινητικότητα και η αξιολόγηση στο Δημόσιο.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί δεδομένη την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από την 3η αξιολόγηση, μέσα στον Μάρτιο, αν και εχθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών παραμένει σε εκκρεμότητα.

Στις χθεσινές διαβουλεύσεις οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, δεκτικοί στην επέκταση του εξωδικαστικού μηχανισμού ώστε να καλύψει και οφειλές επιχειρήσεων κάτω των 20.000 ευρώ. Οσον αφορά στα ενεργειακά, ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας κύριος Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Μαρτίου.

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί νέα ραντεβού σε τεχνικό επίπεδο. Οι υψηλόβαθμοι τεχνοκράτες των πιστωτών θα παραμείνουν στην Αθήνα έως την Πέμπτη το μεσημέρι, με στόχο να εντοπιστούν τα τεχνικά προβλήματα στα προαπαιτούμενα και να δρομολογηθεί η επίλυσή τους, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση έως τον Μάιο και να επιτευχθεί συνολική συμφωνία για το χρέος και την νέα εποπτεία τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...