Οικονομία

Η Πορτογαλία αποτινάσσει τα δεσμά του μνημονίου ξεπληρώνοντας νωρίτερα τους δανειστές - Στην Ελλάδα η κυβέρνηση περιμένει τη δόση και υπογράφει μνημόνιο μέχρι το... 2060

Η Πορτογαλία άρχισε να αποπληρώνει πριν τις καθορισμένες ημερομηνίες τα ποσά που έλαβε από τους δανειστές προκειμένου να αποτινάξει μία ώρα αρχύτερα τα δεσμά του μνημονίου, αλλά η Ελλάδα συνεχίζει να υπογράφει μνημόνια και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να δεσμεύει τη χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα, επί της ουσίας για πολιτική λιτότητας έως το 2060.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες η Πορτογαλία κατέθεσε αίτημα πρόωρης αποπληρωμής περίπου 9,4 δισ. ευρώ, τα οποία οφείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την εποχή του προγράμματος στήριξης της οικονομίας της. Την απόφαση ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ - EFSM), εξέλιξη που θα επιτρέψει στη Λισαβόνα να εξοικονομήσει χρήματα από τους τόκους.

Δίνοντας την έγκριση του στο αίτημα της Πορτογαλίας, το οποίο υποβλήθηκε τον περασμένο μήνα, το διοικητικό συμβούλιο του EFSM παράλληλα παραιτήθηκε του δικαιώματός του να ζητήσει την ταυτόχρονη πρόωρη αποπληρωμή των οφειλών της Λισαβόνας προς αυτόν.

Η Πορτογαλία άρχισε να επιστρέφει πριν από τις καθορισμένες προθεσμίες ποσά που είχε δανειστεί για να εξοικονομήσει χρήματα από τους τόκους ήδη από το 2015, αφού βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης. Ήδη έχει αποπληρώσει το μισό από το οφειλόμενο ποσό προς το Ταμείο.

Το ΔΝΤ είχε συμβάλει περί το ένα τρίτο της χρηματοδότησης του προγράμματος των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα ποσά που συνεισέφερε το ΔΝΤ έχουν υψηλότερα επιτόκια τόσο από εκείνα που δάνεισε στη Λισαβόνα η ΕΕ, όσο και από τις τρέχουσες τιμές στα αγορές δανεισμού - κάτι που σημαίνει ότι η Πορτογαλία μπορεί να αποπληρώνει το ακριβότερο αυτό χρέος πρόωρα εκδίδοντας ομόλογα.

Οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων έχουν μειωθεί από την αρχή της χρονιάς και κυμαίνονται περί το 3% αφού η χώρα κατέγραψε το 2016 το χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμά των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών και η ανάπτυξη της οικονομίας επιταχύνθηκε το πρώτο τρίμηνο.

Και ενώ λοιπόν η Πορτογαλία βελτιώνει αισθητά τη θέση της στην Ελλάδα η κυβέρνηση «κρέμεται» ακόμη από τις δόσεις των δανειστών και πασχίζει να βγει στις αγορές για να δανειστεί και να δώσει την εντύπωση πώς η χώρα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα. Αυτό όμως θέλει πολύ δρόμο ακόμη. Αρκεί να δει κανείς πώς δύο χρόνια μετά τα capital controls παραμένουν δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις και βεβαίως στην οικονομία της χώρας.

Εκεί που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μας έλεγε πώς η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι καθοριστική για την έξοδο της χώρας στις αγορές τα γύρισε. Ίσως να έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι η κυβέρνηση έφαγε το χαστούκι από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ξεκαθάρισε πώς δεν πρόκειται η Ελλάδα να μπει στο QE.

Σήμερα ήρθε άλλη μία ψυχρολουσία από τον κ. Ρέγκλινγκ, που είπε ότι μετά το 2015 χάθηκε πολύτιμος χρόνος και πολλά δισ. ευρώ. Να θυμίσουμε πώς ο γενικός διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ συναντήθηκε χθες με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...