Η κυβέρνηση παίζει το πολιτικό παιχνίδι των πρόωρων εκλογών αν πιεστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα ανώτατης κυβερνητικής πηγής.
Την εκτίμηση πως ούτε αυτή η κυβέρνηση ούτε και καμία άλλη, όμως, μπορεί να συνυπογράψει μέτρα 4,2 δισ. ευρώ, που παραμείνει ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% το 2019-2020, εξέφρασε ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης.
Σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης, η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ ζητά τα μέτρα να νομοθετηθούν από τώρα.
Εναλλακτικά, οι Ευρωπαίοι δανειστές αντιπρότειναν στην κυβέρνηση να περιληφθεί όρος στην «πολιτική συμφωνία» που θα συναφθεί στο Eurogroup, τον Δεκέμβριο, για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, την οποία όμως η κυβέρνηση απέρριψε.
«Δεν θα μπούμε σε συζήτηση για καινούργια μέτρα που θα νομοθετήσουμε από τώρα. Θα ήταν αντιδημοκρατικό και ανέντιμο να δεσμευτούμε για μέτρα το 2019-2020, ενώ θα έχουν μεσολαβήσει και εκλογές ως τότε. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει μέτρα για μείωση αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ ή περικοπή στις συντάξεις» τόνισε χαρκατηριστικά.
«Δεν νομίζω ότι οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα δεχόταν μείωση αφορολογήτου και συντάξεων, ποιος μπορεί να δεχθεί πακέτο μέτρων 4,2 δις. Το ξέρουν και αυτοί» είπε χαρακτηριστικά ανώτατη κυβερνητική πηγή αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν πέσουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ μπορούν να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις.
Τα μέτρα ύψους 4,2 δις προκύπτουν από τη διαφορά για το 2019-2020 μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ (3,5% που θέλουν οι πρώτοι και 1,5% που ζητούν οι δεύτεροι) που φθάνει στα 3,6 δισ. Ευρώ συν τις επιπτώσεις από την ύφεση.