Τα θέλουν όλα οι Ρώσοι και τα θέλουν μαζεμένα και τώρα στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία απαιτώντας επιστροφή της εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να παραχωρήσει το 30% των εδαφών ( πολλά από τα οποία δεν ελέγχει , και αυτό μέρος των περιοχών του Ντονιέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, γράφει το αμερικανικό ινστιτούτο του πολέμου ISW.
Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Βασίλη Νεμπέζνυα δήλωσε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 17 Φεβρουαρίου ότι, η Ουκρανία είχε «χάσει ανεπανόρθωτα» την Κριμαία, καθώς και μέρος των περιοχών του Ντονιέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.
Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ άφησε να εννοηθεί ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να «διορθώσουν» την κατάσταση σε αυτές τις περιοχές και ότι η Ουκρανία «πρέπει να παραχωρήσει τα υπόλοιπα τμήματα αυτών των τεσσάρων περιοχών που ελέγχει αυτή τη στιγμή».
Η Νεμπέζνυα απαιτεί από την Ουκρανία να εκχωρήσει περίπου το 30% του εδάφους των περιοχών Ντονιέτσκ , Ζαπορίζια και Χερσώνα, οι οποίες επί του παρόντος δεν βρίσκονται ολοκληρωτικά υπό ρωσικό έλεγχο.
Επί του παρόντος, τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν περίπου το 99% της επικράτειας του Λουγκάνσκ, αναφέρει η έκθεση.
Η Ρωσία απαιτεί επίσης να γίνει η Ουκρανία ένα «αποστρατιωτικοποιημένο» ουδέτερο κράτος στο μέλλον και η χώρα να μην ενταχθεί σε συμμαχίες ή μπλοκ ασφαλείας.
Η Μόσχα ζήτησε επίσης την απόσυρση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη
Η Ρωσία χρησιμοποίησε τον πρώτο γύρο συνομιλιών με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία για να απαιτήσει την απόσυρση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας, προκαλώντας ανησυχία στην Ευρώπη ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να συναινέσει για να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ρουμανίας.
Ο Κρίστιαν Ντιακονέσκου, επικεφαλής του προσωπικού του Ρουμάνου προέδρου και σύμβουλος για την άμυνα και την εθνική ασφάλεια, δήλωσε την Τετάρτη ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία απέρριψε το αίτημα της Μόσχας, αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Ουάσιγκτον δεν θα έκανε τελικά αυτή την παραχώρηση στον Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Από όσο καταλαβαίνω, η κατάσταση μπορεί να αλλάζει από ώρα σε ώρα ή από μέρα σε μέρα», είπε ο Ντιακονέσκου στον τηλεοπτικό σταθμό Antena3, αναφερόμενος στην καυστική κριτική του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Ουκρανό ηγέτη και τις παραχωρήσεις του προς τη Ρωσία πριν από την έναρξη των συνομιλιών.
Ο Ντιακονέσκου τόνισε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες στο Ριάντ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα «απέτυχε να πείσει τους Αμερικανούς» για αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, και ότι περαιτέρω επισκέψεις των ηγετών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα θα επιδιώξουν να πείσουν τον Τραμπ να μην ενδώσει σε αυτό το αίτημα.
Ωστόσο, οι παραχωρήσεις προς τη Μόσχα από την κυβέρνηση Τραμπ τις τελευταίες ημέρες, που περιλαμβάνουν από τον αποκλεισμό της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, έως την υπόσχεση για εξομάλυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία, κάνουν τις κυβερνήσεις της Ανατολικής Ευρώπης πολύ νευρικές ως προς τις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος από την περιοχή είπε στους Financial Times ότι δεν ήταν σίγουροι ότι το μήνυμά τους είχε περάσει.
«Έχουμε ενημερώσει εκτενώς τις ΗΠΑ σε διάφορα επίπεδα, [δεν είμαι] σίγουρος τι συμβαίνει στον Τραμπ. Επομένως, ο κίνδυνος και η ανησυχία παραμένει ότι η Ρωσία ξεγελά την Αμερική σε κάτι μέσω μιας ώθησης στην Ουκρανία», τόνισε ο ίδιος.
Ο Ρώσος πρόεδρος, επιδιώκει εδώ και καιρό να αποκαταστήσει τη σφαίρα επιρροής της χώρας του στην Ανατολική Ευρώπη σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σοβιετική Ένωση στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε μια ειρηνευτική διάσκεψη στη Γιάλτα.
Η απόσυρση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από χώρες του πρώην Σοβιετικού και του κομμουνιστικού μπλοκ που προσχώρησαν στη συμμαχία στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ήταν ένα από τα κύρια αιτήματα του Πούτιν προς τις ΗΠΑ προτού εξαπολύσει την ολική επίθεσή του στην Ουκρανία το 2022.
Ο Τραμπ περιέγραψε επίσης αυτή την εβδομάδα τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως «δικτάτορα χωρίς εκλογές», προειδοποιώντας τον ότι θα μπορούσε να χάσει σύντομα τη χώρα του εάν δεν συμφωνήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία, έχοντας αποκλείσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από τις πρόωρες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
“Ο Ρουμάνος Πρόεδρος ίλιε Μπολογιάν συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Ε.Μακρόν στο Παρίσι την Τετάρτη , όπου ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες στις επαφές τους με τις ΗΠΑ, να τονίσουν την ανάγκη συμμετοχής σε οποιεσδήποτε ρυθμίσεις ασφαλείας επηρεάζουν την περιοχή”, είπε ο Ντιακονάσκου.
Η τρέχουσα κατάσταση ήταν «εξαιρετικά περίπλοκη και σοβαρή», πρόσθεσε ο Ντιακονέσκου.
«Μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι θα παλέψουμε μέχρι την τελευταία στιγμή ώστε [αυτό] να μην συμβεί».
Προειδοποίησε τις νεότερες γενιές Ευρωπαίων που δεν είχαν βιώσει ποτέ τη ζωή πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα ότι αυτή η στιγμή θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια επιστροφή στις «πύλες της κόλασης».
Ομάδες βενζίνης, φτώχεια, γυναίκες που πεθαίνουν στα νοσοκομεία, άνθρωποι που δεν έχουν θέρμανση», δίωρα αφιερώματα του ανώτατου ηγέτη. Αυτό σημαίνει Γιάλτα», τόνισε ο ίδιος.
Όλα δείχνουν για αλλαγή της αρχιτεκτονικής ασφαλείας σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, ενώ ο παγκόσμιος πόλεμος παραμονεύει παντού, σε κάθε κίνηση.