Ο φιλιππινέζικος στρατός ανέπτυξε ένα πολεμικό πλοίο και αεροσκάφη με σκοπό να παρακολουθήσουν ένα ρωσικό υποβρύχιο, το οποίο διέσχισε την Θάλασσα της Νότιας Κίνας φτάνοντας στην δυτική ακτή των Φιλιππινών την περασμένη εβδομάδα.
Ένας Φιλιππινέζος αξιωματούχος αποκάλυψε πως η Μανίλα σοκαρίστηκε όταν πρωτο-εντοπίστηκε το ρωσικό υποβρύχιο κοντά στα φιλιππινέζικα χωρικά ύδατα. Ο λόγος είναι πως το συγκεκριμένο ρωσικό υποβρύχιο διέφερε σημαντικά από όλα τα υπόλοιπα που είχε συναντήσει.
Ρωσικό Υποβρύχιο στις Φιλιππίνες Προκάλεσε ΣΟΚ
Πιο συγκεκριμένα, μετά από επικοινωνία το ρωσικό υποβρύχιο ενημέρωσε το φιλιππινέζικο ναυτικό πως έπλεε με προορισμό την ρωσική ανατολική πόλη του Βλαδιβοστόκ. Προηγουμένως είχε συμμετάσχει σε μία ναυτική άσκηση με το πολεμικό ναυτικό της Μαλαισίας.
Το υποβρύχιο, όπως και όλα τα ξένα πλοία, έχει το δικαίωμα να πλεύσει μέσω της φιλιππινέζικης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Πάρα αυτά, ο στρατός της Μανίλα σήμανε συναγερμό επειδή το σκάφος έφτασε την Πέμπτη σε απόσταση μόλις 80 ναυτικών μιλίων (150 χιλιομέτρων) από την επαρχία Μιντόρο της χώρας.
Ένας από τους λόγους που οι Φιλιππινέζοι έστειλαν αεροσκάφη και πλοίο να παρακολουθεί το σκάφος της Μόσχας ήταν ο βαρύς οπλισμός του υποβρυχίου. Σύμφωνα με την ρωσική TASS, επρόκειτο για σκάφος μήκους 74 μέτρων, οπλισμένο με ένα πυραυλικό σύστημα εμβέλειας 12.000 χιλιομέτρων.
Οι Φιλιππινέζοι ξαφνιάστηκαν από την θέαση του σκάφους. Εντόπισαν το ρωσικό υποβρύχιο μόνο επειδή αυτό αναγκάστηκε να αναδυθεί εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών. Εάν δεν είχε ανέβει στην επιφάνεια της φιλιππινέζικης θάλασσας, ο «αόρατος φονιάς» της Μόσχας θα είχε παραμείνει απαρατήρητος από τις φιλιππινέζικες αρχές.
Λίγο μετά την αποκάλυψη του συμβάντος, ο Φιλιππινέζος πρόεδρος εμφανίστηκε ανήσυχος.
«Όλο αυτό [το περιστατικό] είναι πολύ ανησυχητικό» είπε ο Φιλιππινέζος ηγέτης Μπονγκμπόνγκ Μάρκος, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει το συμβάν.
«Οποιαδήποτε διείσδυση εντός της Θάλασσας των Δυτικών Φιλιππινών της ΑΟΖ μας είναι πολύ ανησυχητική. Αυτό το περιστατικό αφορούσε μία ακόμη τέτοια διείσδυση» τόνισε ο ίδιος.
Εμείς να υπενθυμίσουμε πως η περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας είναι σήμερα ένα από πιο θερμά ναυτικά περιβάλλοντα του πλανήτη μας. Οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία και η Ινδία νιώθουν αισθητά την κινεζική απειλή και πλέον και την ρωσική.
Για παράδειγμα η φιλιππινέζικη ακτοφυλακή δήλωσε την Δευτέρα πως ένα κινεζικό στρατιωτικός ελικόπτερο «τραμπούκισε» Φιλιππινέζους ψαράδες με κοντινή πτήση.