Η Ρωσία ανακοίνωσε σχέδιά της να αναπτύξει τον νέο της προηγμένο υπερ-υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Oreshnik στην Λευκορωσία το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Να ανακαλέσουμε πως μία σχετική περσινή απόφαση περί μεταφοράς ρωσικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία είχε προκαλέσει σάλο στην Δύση.
Ο Oreshnik Μπορεί να Φέρει Πυρηνική Κεφαλή
Να τονίσουμε επίσης πως ο Oreshnik φέρει στην «μύτη» του Πολλαπλά Ανεξάρτητα Οχήματα Επανεισόδου (MIRV), κάθε ένα από τα οποία μπορεί να εξοπλιστεί με πυρηνική κεφαλή και να πλήξει διαφορετικό στόχο με μεγάλη ακρίβεια.
Η ανακοίνωση περί μεταφοράς πυραύλων Oreshnik στην Λευκορωσία έγινε από τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 6 Δεκεμβρίου κατά την διάρκεια συνάντησης με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Ο Πούτιν είπε πως η ανάπτυξη πυραύλων Oreshnik στην Λευκορωσία εξαρτάται από την ολοκλήρωση της σειριακής παραγωγής του όπλου.
Λίγες ημέρες πριν ο Λουκασένκο είχε αποστείλει επίσημο αίτημα στην Μόσχα, με το οποίο ζητούσε από την χώρα επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας. Ο Λευκορώσος πρόεδρος εξήγησε πως το κράτος του βλέπει σαν απειλεί την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στα σύνορά του, δηλαδή της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Γερμανίας.
Έτσι ο Πούτιν αποφάσισε να στείλει το δεύτερο εξάμηνο του 2025 συστοιχίες Oreshnik στην Λευκορωσία. Τα συστήματα αυτά θα επιχειρούν οι ρωσικές στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις από βάσεις στην λευκορωσική επικράτεια.
Ο Λουκασένκο φάνηκε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του Πούτιν, χαρακτηρίζοντας τους πυραύλους Oreshnik όπλα στρατηγικής σημασίας που θα λειτουργήσουν ως αποτρεπτικά μέσα για την χώρα του.
«Η ανάπτυξη Oreshnik στην Λευκορωσία θα ηρεμήσει κάποια μυαλά, τα οποία ήδη προετοιμάζονται για πόλεμο έναντι της Λευκορωσίας» δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας.
Αν και η Μόσχα δεν αποκάλυψε το επίσημο χρονοδιάγραμμα της μεταφοράς τέτοιων πυραύλων στην γειτονική χώρα, αναφορές προτείνουν πως τα πρώτα συστήματα θα φτάσουν σε 6 μήνες από τώρα.
Ένας ανώνυμος Ρώσος πρώην μηχανικός δήλωσε βέβαια πως η μαζική παραγωγή του πυραύλου Oreshnik θα μπορούσε να καθυστερήσει αρκετά χρόνια, διότι η ρωσική αμυντική βιομηχανία αντιμετωπίζει ελλείψεις σε πολλά κρίσιμα εξαρτήματα.
Και όπως είπε και ο Πούτιν, πρώτα η Ρωσία θα παράξει μαζικά το όπλο και έπειτα θα παρατάξει μονάδες στην Λευκορωσία. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσει ότι οι ρωσικές στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις θα επιχειρούν επαρκή ποσότητα αυτού του προηγμένου όπλου.