Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με την πλευρά της Νικαράγουας, με τη συμμετοχή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, για την επίτευξη αμυντικής συμφωνίας, αναφέρει ΜΜΕ.
Σαφής στόχος της Μόσχας είναι οι ΗΠΑ.
Το αντίστοιχο έγγραφο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης.
«Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 11 του Ομοσπονδιακού Νόμου «Περί Διεθνών Συνθηκών της Ρωσικής Ομοσπονδίας», να εγκριθεί το σχέδιο συμφωνίας που υποβλήθηκε από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, που συμφωνήθηκε με το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών και άλλες ενδιαφερόμενες ομοσπονδιακές εκτελεστικές αρχές , το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας και την Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας και προηγουμένως είχαν επεξεργαστεί με την πλευρά της Νικαράγουας την κυβέρνηση της Ρωσίας και την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Νικαράγουα για στρατιωτική συνεργασία», αναφέρει το έγγραφο.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2024, ο υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουας Γαλντρακ Τζέντσκε, μιλώντας κατά τη γενική πολιτική συζήτηση της 79ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ανέφερε ότι ο λαός και η κυβέρνηση της Νικαράγουας, υποστηρίζουν τη Ρωσία στον αγώνα της κατά του φασισμού.
Νωρίτερα, ο αυταρχικός Πρόεδρος της χώρας Ν.Ορτέγκα, εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα για τη νίκη της Ρωσίας επί της Ουκρανίας, στηρίζοντας την Ρωσία σε σχέση με την Δύση.
Υπάρχει περίπτωση δημιουργίας ρωσικών πυραυλικών και ναυτικών βάσεων σε χώρες της Λατινικής Αμερικής;
Παλαιότερα ο Ρώσος Αντιπρόεδρος Ν. Μεντβέντεφ, είχε τονίσει ότι η δημιουργία στρατιωτικών βάσεων σε άλλες χώρες «εξαρτάται από τις κυρίαρχες αποφάσεις αυτών των χωρών». «Έχουμε ορισμένες συμφωνίες με ορισμένες χώρες σχετικά με την παρουσία των στρατευμάτων μας, συγκεκριμένα με τη Συρία και ορισμένα άλλα κράτη. Ωστόσο, είναι εντελώς λάθος να προλαβαίνουμε τα πράγματα και να λέμε ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε μια βάση κάπου ή έχουμε κάνει συμφωνία σε αυτό γιατί μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμιες εντάσεις».
Αυτό ας το κρατήσουμε σε συνδυασμό με την κατάσταση στην Ουκρανία, σχετικά με την επίτευξη ή όχι συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και αργότερα Ειρήνης, διότι αυτό θα κρίνει πολλά για τις κινήσεις της Μόσχας.
Σχέσεις Νικαράγουας και Ρωσίας
''Την περίοδο 1979-1990, η Νικαράγουα ήταν ένας σημαντικός στρατηγικός σύμμαχος της Σοβιετικής Ένωσης και έλαβε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από αυτήν'', σχολιάζει ο ειδικός στην ιστορία των χωρών της Λατινικής Αμερικής, ο καθηγητής Βίκτορ Χέιφετς.
Λίγο πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής το 2022 στην Ουκρανία, δύο ψηλόβαθμες ρωσικές αντιπροσωπείες, είχαν επισκεφθεί την Μανάγκουα, πρωτεύουσα της Νικαράγουα.
Αμέσως μετά η χώρα αυτή, απέφυγε τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που επέκριναν την Μόσχα. Ο Ορτέγκα είπε τότε ότι η Ρωσία ήταν «απλώς σε άμυνα».
Σύμφωνα με πηγές, το κίνητρο του Ορτέγκα για την υποστήριξη του Πούτιν, είναι ο στρατιωτικός εξοπλισμός που προμηθεύει η Μόσχα την Νικαράγουα την τελευταία δεκαετία.
«Η Νικαράγουα δεν είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού, αλλά κάποτε η χώρα παραχώρησε στο ρωσικό ναυτικό το δικαίωμα να αναπληρώνει τα αποθέματα νερού και να πραγματοποιεί τεχνικές επισκευές στα λιμάνια της Νικαράγουα. Δεν έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια βάση εκεί, αλλά έχουμε το δικαίωμα να μπούμε», είπε ο Χέιφετς.
Η Νικαράγουα φιλοξενεί επίσης ένα εκπαιδευτικό κέντρο για το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θεωρείται το ανεπίσημο κέντρο συντονισμού των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στη Λατινική Αμερική.