Εχθές το πρωί της 21ης Σεπτεμβρίου εμφανίστηκαν αναφορές στο διαδίκτυο που υποστήριζαν την καταστροφή μίας ρωσικής αποθήκης όπλων έπειτα από πλήγμα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Η εν λόγω υποδομή είχε έκταση 2,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποτελούσε μία μεγάλη αποθήκη όπλων, όπλα τα οποία κατέληγαν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Φημολογείται ότι η ουκρανική επίθεση στην ρωσική αποθήκη είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου RS-28 Sarmat, γνωστού και ως Satan II. Μάλιστα ακόμη και κάποια ρωσικά κρατικά μέσα μετέδωσαν αυτές τις φήμες, χωρίς βέβαια να έχει υπάρξει κάποια επίσημη επιβεβαίωση.
Τι Έγινε Πραγματικά
Τελικά οι φήμες διαψεύστηκαν σήμερα, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, όταν και αποκαλύφθηκε πως ένας ρωσικός πύραυλος RS-28 Sarmat πράγματι ανατινάχθηκε, ωστόσο σε ένα τελείως διαφορετικό σημείο και υπό άλλες συνθήκες. Συγκεκριμένα δορυφορικές εικόνες υποδεικνύουν πως η Ρωσία προέβη σε δοκιμαστική εκτόξευση ενός τέτοιου πυραύλου στο Κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ, μία δοκιμή που δυστυχώς για την Μόσχα δεν ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Πιστεύεται πως το περιστατικό συνέβη μεταξύ 20 και 22 Σεπτεμβρίου. Οι εικόνες δείχνουν πως ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από έναν εκτοξευτή σιλό, ωστόσο η δοκιμή εξελίχθηκε σε μία αποτυχία. Ο πύραυλος φαίνεται πως εξερράγη μέσα ή κοντά στον εκτοξευτή, καταστρέφοντας το σιλό και δημιουργώντας έναν μεγάλο κρατήρα στην επιφάνεια του εδάφους.
Κάποιοι αναλυτές έγραψαν στο διαδίκτυο πως σπάνια τέτοιες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων έχουν τόσο καταστροφικό τέλος. Ένα παρόμοιο ατύχημα είχε λάβει χώρα το 1960 στην Σοβιετική Ένωση και αφορούσε έναν επίσης διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο τύπου R-16.
Βέβαια εμείς να σας υπενθυμίσουμε πως όλα τα παραπάνω είναι ανεπιβεβαίωτες αναφορές αναλυτών στο διαδίκτυο, οι οποίες ναι μεν βασίζονται σε νέες δορυφορικές εικόνες αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί από κάποια επίσημη πηγή.
Όπως και να έχει, ο RS-28 Sarmat αποτελεί μέχρι και σήμερα τον κύριο πυλώνα του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου, αφού δρα ως ένα φονικό αποτρεπτικό μέσο έναντι της Δύσης και όλων των εχθρών της Μόσχας. Οι ρωσικές στρατηγικές δυνάμεις συχνά πραγματοποιούν ασκήσεις με το εν λόγω σύστημα, όπως επίσης το επιδεικνύουν τακτικά σε στρατιωτικές παρελάσεις και εκθέσεις.
Ο Sarmat πραγματοποιεί ακόμη δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διότι αποτελεί έναν σχετικά νέο πύραυλο που τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία το 2021 ή ακόμη νωρίτερα.