Πολύ πρόσφατα, μαχητικά αεροσκάφη χαμηλής παρατηρησιμότητας τύπου F-35A της νορβηγικής βασιλικής πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν και συνόδευσαν 2 ρωσικά αεροσκάφη ναυτικής παρακολούθησης και ανθυποβρυχιακού πολέμου τύπου Tu-142MK πάνω από τον Βισκαϊκό Κόλπο, κοντά στην δυτική ακτή της Γαλλίας. Πηγές από την κεντρική Ευρώπη προτείνουν πως αυτά τα αεροσκάφη πραγματοποιούσαν κάποια ειδική αποστολή.
Ρωσικά Αεροσκάφη Κοντά στην Γαλλία
Συγκεκριμένα και βάσει των όσων αναφέρει η γερμανική Flug Revue, η ρωσική πτήση διήρκησε περίπου 15 ώρες, κατά τις οποίες τα ρωσικά αεροσκάφη κάλυψαν απόσταση 10.000 χιλιομέτρων από τον Βισκαϊκό Κόλπο έως τον Βόρειο Ατλαντικό. Η αποστολή ξεκίνησε στο Κιπέλοβο της Ρωσίας και λέγεται πως στόχος της ήταν η ρύθμιση ενός ραντάρ πολύ μεγάλου βεληνεκούς που εγκαταστάθηκε κοντά στην ρωσική πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ.
Εκτός από τις πτήσεις των Tu-142, ρωσικά βομβαρδιστικά τύπου Tu-95 εθεάθησαν να πετούν κοντά στην ακτή της Αλάσκα πριν κάποιες ώρες. Η NORAD ανέφερε πως ένα ρωσικό Tu-95 εισήλθε στην Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας [ADIZ] και παρέμεινε εκεί για περίπου 4 ώρες. Ως απάντηση, η αμερικανική και καναδική πολεμική αεροπορία απογείωσαν μαχητικά τύπου F-22 Raptor και F-18 για να αναχαιτίσουν και να συνοδεύσουν τα ρωσικά βομβαρδιστικά εκτός της ζώνης.
Ας επιστρέψουμε όμως στις πτήσεις των ρωσικών Tu-142 κοντά στην ακτή της Γαλλίας, διότι αυτή κρύβει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Όπως φαίνεται το ρωσικό αεροσκάφος συνέδραμε στην διαδικασία ρύθμισης (καλιμπραρίσματος-προσαρμογής) ενός ραντάρ πολύ μεγάλου βεληνεκούς που τοποθετήθηκε κοντά σε μία ρωσική πόλη. Άρα δεν εκτελούσε κάποια αποστολή μάχης, αλλά μία πρακτική ή δοκιμαστική αποστολή.
Αυτές οι αποστολές είναι αρκετά συνηθισμένες. Οι Ρώσοι απογειώνουν αεροσκάφη ναυτικής παρακολούθησης και ανθυποβρυχιακού πολέμου τύπου Tu-142, τα οποία είναι εξοπλισμένα με προηγμένους αισθητήρες και ηλεκτρονικά συστήματα, για να εντοπίζουν και να παρακολουθούν στόχους επιφανείας ή υποβρύχιους στόχους σε μεγάλες αποστάσεις. Έπειτα οι Ρώσοι συγκρίνουν τα δεδομένα που συγκέντρωσαν τα Tu-142 με αυτά που συγκέντρωσε κάποιο νέο ραντάρ τους, έτσι ώστε να ελέγξουν αν το σύστημα λειτουργεί όπως θα έπρεπε.
Με αυτόν τον τρόπο οι Ρώσοι ειδικοί ελέγχουν αν το ραντάρ εντοπίζει στόχους με ακρίβεια και αξιοπιστία, όπως επίσης πιστοποιούν την μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού και παρακολούθησης του συστήματός τους. Αν διαπιστώσουν ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά, τότε δοκιμάζουν να αλλάξουν τις παραμέτρους του ραντάρ και μετά ελέγχουν ξανά την απόδοσή του, πάντα με την βοήθεια των κατασκοπευτικών Tu-142 ή άλλων παρόμοιων αεροσκαφών.