Ένας 77χρονος Ρώσος επιστήμονας, ο Ανατόλι Μασλόφ, καταδικάσθηκε σήμερα για «προδοσία» σε κάθειρξη 14 ετών επειδή, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, διαβίβασε απόρρητα δεδομένα σε μια ξένη δύναμη.
«Το δικαστήριο όρισε ποινή 14 ετών στέρησης της ελευθερίας σε σωφρονιστική αποικία αυστηρού καθεστώτος», ανακοινώθηκε από το δικαστικό σύστημα της περιφέρειας της Αγίας Πετρούπολης χωρίς άλλες διευκρινίσεις για την ουσία της υπόθεσης, που παραμένει αόριστη, καθώς η υπόθεση έχει χαρακτηρισθεί απόρρητη μετά τη σύλληψη του επιστήμονα τον Ιούνιο 2022.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, κατηγορούνταν ότι διαβίβασε πληροφορίες για το ρωσικό πρόγραμμα υπερηχητικών όπλων, δηλαδή για τα όπλα εκείνα που υποτίθεται ότι είναι «ανίκητα» και τα οποία εγκωμιάζει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η εφημερίδα Kommersant υποστήριξε από την πλευρά της ότι τα δεδομένα αυτά παραδόθηκαν στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τη δικηγόρο του Μασλόφ, την Όλγκα Ντινζέ, την οποία επικαλείται το TASS, ο επιστήμονας απορρίπτει τις κατηγορίες και διακηρύσσει την αθωότητά του.
«Είπε ότι δεν έκανε τίποτε κακό ούτε παράνομο. Έχει αφιερώσει όλη τη ζωή του στην οικογένειά του και στην εθνική επιστήμη», τόνισε η δικηγόρος.
«Η υπεράσπιση εκτιμά ότι δεν υπάρχει αδίκημα στις ενέργειες του Μασλόφ, ο οποίος δεν διαβίβασε τις πληροφορίες, όπως του αποδίδεται, και ότι αυτές δεν αποτελούσαν κρατικά απόρρητα», πρόσθεσε.
Άλλοι επιστήμονες είναι επίσης φυλακισμένοι στη Ρωσία, στο πλαίσιο της καταστολής που έχει επιβληθεί στη χώρα μετά τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.
Ο Μασλόφ, ο οποίος εργαζόταν στο Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας, συνελήφθη το καλοκαίρι του 2022 ταυτόχρονα με δύο άλλους επιστήμονες της ίδιας πόλης, τον Ντμίτρι Κόκλερ, ο οποίος έκτοτε απεβίωσε στη φυλακή, και τον Αλεξάντρ Σιπλιούκ, ο οποίος δεν έχει ακόμα δικασθεί.
Την άνοιξη 2023 συνελήφθη ένας τέταρτος επιστήμονας του Νοβοσιμπίρσκ, ο Βάλερι Ζβεγκίντσεφ.
Οι Μασλόφ, Ζβεγκίντσεφ και Σιπλιούκ εργάζονταν στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής αυτής της πόλης της Σιβηρίας που φημίζεται για τα ερευνητικά ινστιτούτα της. Ο εκλιπών Κόκλερ εργαζόταν στο Ινστιτούτο Φυσικής των Λέιζερ.
Πριν καν αρχίσει η σύγκρουση στην Ουκρανία, οι πιέσεις σε βάρος των επιστημόνων είχαν πολλαπλασιασθεί στη Ρωσία, καθώς οι υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούσαν ύποπτα τα προγράμματα διεθνούς συνεργασίας.