Στις 23 Απριλίου φέτος, ο Ρώσος υπουργός άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού προέβη σε μία σημαντική ανακοίνωση. Αποκάλυψε συγκεκριμένα πως οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν τα νεότερα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-500 εντός του 2024.
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως ο ρωσικός στρατός θα μπορεί να χρησιμοποιεί το σύστημα για δύο διαφορετικούς σκοπούς: είτε για αντιβαλλιστική άμυνα, είτε για αντιαεροπορική προστασία κατά στόχων σε παρατεταμένο βεληνεκές.
Επιτέλους Έρχονται ο «Προμηθέας»
Το υπερσύγχρονο πυραυλικό σύστημα S-500 Prometheus εθεάθη για πρώτη φορά δημόσια το έτος 2015. Τότε βρίσκονταν ακόμη σε στάδιο σχεδιασμού, ωστόσο μέχρι το 2021 το σύστημα εισήλθε σε μαζική παραγωγή. Όλα αυτά τα χρόνια ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπαινίσσονταν πως το όπλο ήταν πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των δοκιμών του.
Ένα σχετικά πρόσφατο άρθρο της ρωσικής Izvestia είχε αποκαλύψει πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν μία σημαντική δοκιμή του S-500, κατά την οποία το σύστημα επίδειξε την δυνατότητα αναχαίτισης υπερ-υπερηχητικών στόχων. Στις 22 Φεβρουαρίου φέτος, το S-500 αποδείχθηκε αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου τύπου R-29RMU2 Sineva που εκτοξεύθηκε από ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο τύπου Tula.
Έκτοτε, το ρωσικό υπουργείο άμυνας έχει αναφέρει πως ο «Προμηθέας» έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το στάδιο αξιολόγησής του, αφού οι ειδικοί έκριναν πως είναι ικανός να αντιμετωπίσει όλες τις σημερινές και μελλοντικές εναέριες απειλές. Ειδικά η δυνατότητά του να καταρρίπτει υπερ-υπερηχητικές απειλές αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα, το οποίο όμως πολλά δυτικά μέσα αμφισβητούν.
Όπως προαναφέραμε, το S-500 θα μπορεί να λειτουργήσει σε δύο διαφορετικούς σχηματισμούς: έναν κατά βαλλιστικών στόχων και έναν κατά αεροδυναμικών στόχων σε παρατεταμένο βεληνεκές. Για να το καταφέρει αυτό οι Ρώσοι σχεδίασαν δύο διαφορετικούς πυραύλους. Ο πρώτος πύραυλος ονομάζεται 77N6 και θα αποτελεί το επίκεντρο των αντιπυραυλικών δυνατοτήτων του πυραύλου, δηλαδή κατά βαλλιστικών απειλών που θα αναχαιτίζει έξω από την ατμόσφαιρα της Γης. Ο δεύτερος πύραυλος ονομάζεται 40H6M και θα προσδώσει στον Prometheus τις αντιαεροπορικές δυνατότητες που χρειάζεται για να καταρρίπτει αεροδυναμικούς στόχους σε επαναστατικά μεγάλη εμβέλεια.
Μέσα προτείνουν πως κατά βαλλιστικών στόχων το βεληνεκές πυρός του S-500 φτάνει ακόμη και τα 400 χιλιόμετρα, ενώ έναντι αεροδυναμικών στόχων όπως αεροσκαφών ξεπερνά τα 600 χιλιόμετρα. Εάν τα νούμερα αυτά επαληθευτούν τότε θα έχουμε να κάνουμε με ένα πραγματικό υπερόπλο, το οποίο θα μπορεί αποτελεσματικά να προστατεύει ολόκληρες ρωσικές στρατηγικές περιοχές.