Η Ρωσία αντιλαμβανόμενη την σημασία των drones στο πεδίο της μάχης, έχει αρχίσει εκτός από την μαζική παραγωγή εγχώριων drones , να ερευνά και τρόπους ελέγχου τους με άλλους τρόπους πλήν των ηλεκτρονικών εντολών.
Η Ρωσική στροφή στην ανάπτυξη drones
Μια ρωσική εταιρεία τεχνολογίας και ρομποτικής ισχυρίζεται ότι μπόρεσε να ελέγξει ένα drone με απλές «εγκεφαλικές παρορμήσεις» που δεν περιλαμβάνουν ηλεκτρονικές εντολές, όπως αποκαλύπτει σε άρθρο του λίαν έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, αναφέροντας:
"Η τεχνολογία που ονομάστηκε περιστασιακά «έλεγχος σκέψης», περιλαμβάνει μια «νευρική διεπαφή» που διαβάζει εγκεφαλικά κύματα, τα οποία μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές εντολές.
Η ανάπτυξη ήταν ένα ακαδημαϊκό εγχείρημα της εταιρείας Neurobotics για την προσέλκυση περισσότερων φοιτητών και επενδύσεων στις επιστήμες της ρομποτικής και στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).
Αποτελεί μέρος μιας πιο σημαντικής κυβερνητικής προσπάθειας να ωθήσει τον κυβερνητικό και εγχώριο τομέα τεχνολογίας ρομποτικής να γίνει αυτοδύναμος στην τεχνολογία των drone.
Αυτό συνέβη αφού οι βιομηχανικές και τεχνολογικές ελλείψεις της Ρωσίας στον τομέα των UAV αποκαλύφθηκαν τους πρώτους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία το 2022.
Από τότε, κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες έχουν εκθέσει μια σειρά από χαμηλού κόστους και προηγμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) για στρατιωτική χρήση, εκτός από μια σειρά από τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη για πολιτικούς σκοπούς.
Αυτό έγινε εν μέσω τακτικών βιομηχανικών συνεδρίων, εργαστηρίων, εκθέσεων, αλληλεπιδράσεων με πανεπιστήμια και φοιτητές τεχνολογίας, hackathons και διαγωνισμών μεταξύ φοιτητών μηχανικών για την ενίσχυση του τομέα των drone της Μόσχας.
Έλεγχος των Drone
Σύμφωνα με μια αναφορά στο RIA Novosti, οι προγραμματιστές της εταιρείας Neurobotics συνέδεσαν το drone Pioneer Mini από την εταιρεία Geoscan με τη νευρική διεπαφή NeuroPlay, η οποία επιτρέπει στους πιλότους να ελέγχουν το τετρακόπτερο χρησιμοποιώντας εγκεφαλικά ερεθίσματα, δηλαδή τη δύναμη της σκέψης.
Αυτή η εξέλιξη θα είναι χρήσιμη κατά τη διεξαγωγή διαγωνισμών drone που ελέγχονται από μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή», ανέφερε η NTI (Εθνική Πρωτοβουλία Τεχνολογίας).
Σύμφωνα με τον Vladimir Konyshev, Γενικό Διευθυντή της εταιρείας Neurobotics και μέλος της ομάδας εργασίας NTI Neuronet, ο νευροέλεγχος των drones είναι το θεμελιώδες σύστημα στις μελέτες Επιστήμης, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών (STEM).
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ένας διεπιστημονικός τομέας που περιλαμβάνει νευροεπιστήμες, μηχανοτρονική, αεροναυπηγική μηχανική, προγραμματισμό λογισμικού, ακόμη και αθλητική ιατρική.
Τραυματισμένοι αθλητές, άτομα με αναπηρία, άτομα που έχουν υποβληθεί σε ακρωτηριασμούς και όσοι θεραπεύονται με φυσιοθεραπεία είναι συχνά θύματα δυσλειτουργικών νεύρων.
Μερικοί ακρωτηριασμένοι έχουν επίσης λάβει βιονικά άκρα που λειτουργούν αποκλειστικά με ηλεκτρονικά ερεθίσματα από τον εγκέφαλο.
Έτσι, ένας από τους στόχους των τεχνολογιών νευρωνικής διεπαφής είναι η βελτίωση της λειτουργίας των νεύρων που συνδέουν τον εγκέφαλο και τα άκρα.
Μια εξαιρετικά εξελιγμένη και εξειδικευμένη επιστήμη, ένα τμήμα γιατρών πίστευε από καιρό στη δυνατότητά της να αντιμετωπίσει ιατρικά ζητήματα που συνδέονται με το νευρικό σύστημα, όπως η παράλυση και η νευρική βλάβη.
«Μαζί με το Geoscan, σχεδιάζουμε να διοργανώσουμε διαγωνισμούς στη Ρωσική Ομοσπονδία και ελπίζω ότι αυτό θα φτάσει γρήγορα σε διεθνές επίπεδο… Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό αυτής της συνδυασμένης τεχνολογίας είναι η ικανότητα νευροελέγχου πολύπλοκων αντικειμένων όπως τα drones, που όχι μόνο βελτιώνει τη συγκέντρωση και την προσοχή του πιλότου αλλά και τους διδάσκει να αντιμετωπίζουν το άγχος και να ελέγχουν τα συναισθήματα όταν εκτελούν πολύπλοκες λειτουργίες. Αυτό είναι ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο για την εκπαίδευση χειριστών κρίσιμων διαδικασιών», ανέφερε περαιτέρω ο Konyshev.
Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Geoscan Alexey Yuretsky, με τη σειρά του, πρόσθεσε ότι η ενσωμάτωση των drones με μια νευρική διεπαφή θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει σε άτομα με αναπηρία που δεν μπορούν να χειριστούν drones φυσικά να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς drone, καθιστώντας τα πιο περιεκτικά.
Δεν υπάρχει ακόμη άμεση στρατιωτική χρήση
Δεν είναι σαφές εάν η εφεύρεση έχει προταθεί για στρατιωτική χρήση.
Αλλά με βάση κορυφαίες ομάδες ρωσικών Telegram που συζητούν τη ρομποτική και την τεχνολογία, φαίνεται να είναι ένα αυτοχρηματοδοτούμενο μη στρατιωτικό έργο με συνεργασία βιομηχανίας-ακαδημαϊκών.
Ωστόσο, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (RuMoD) ενδέχεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον αργότερα μόλις ωριμάσει η τεχνολογία.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι νευρωνικές διεπαφές χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία ενός UAV.
Ένα βίντεο 17 δευτερολέπτων από το Mirai Innovation δείχνει ένα μεγάλο τετρακόπτερο σε ένα τραπέζι να συνδέεται φυσικά με μια νευρωνική διεπαφή που φοριέται από ένα άτομο, το οποίο απογειώνεται και προσγειώνεται για λίγο.
Στην εικόνα του πειράματος Russian Neurobotics-Geoscan-NTI, το UAV φαίνεται πολύ μικρότερο και η δοκιμή πραγματοποιείται σε ανοιχτό χώρο. Δεν φαίνεται επίσης κανένα ορατό καλώδιο που να συνδέει την ουδέτερη διεπαφή που είναι τυλιγμένη γύρω από το μέτωπο του ατόμου και το μικρό drone.