Ο πατριάρχης Κύριλλος ανέφερε πως τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας δημιουργήθηκαν από την «απερίγραπτη Θεία Πρόνοια».
Σπάνιες Δηλώσεις του Πατριάρχη Μόσχας
Υπό το φως της υιοθέτησης από την ρωσική Κρατική Δούμα ενός νόμου που θα αποσύρει την συμμετοχή της Μόσχας από την Συνθήκη Μερικής Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών (Nuclear Test Ban Treaty), ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος μοιράστηκε την άποψή του για την ιστορία του πυρηνικού προγράμματος της Σοβιετικής Ένωσης.
Σύμφωνα με τον επίσκοπο, η δημιουργία των πυρηνικών όπλων στην σοβιετική εποχή έλαβε χώρα «υπό την προστασία του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ».
«Ρώσοι επιστήμονες δημιούργησαν αυτό το όπλο στο μοναστήρι του Αγίου Σεραφείμ. Αυτό το όπλο, το οποίο δημιουργήθηκε από την απερίγραπτη Θεία Πρόνοια, έγινε ένα σύμβολο ανεξαρτησίας και ελευθερίας της Ρωσίας» τόνισε ο Ρώσος πατριάρχης.
Οι δηλώσεις του πατριάρχη Κύριλλου έλαβαν χώρα ως μέρος μίας σοβαρής τελετής απονομής του βραβείου του Αγίου Σέργιου του Ράντονεζ στον φυσικό Radiy Ilkaev. Πρόκειται για ένα βραβείο της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας.
Κατά την ομιλία του πατριάρχη, ο ίδιος σημείωσε την συνδρομή των Ρώσων επιστημόνων στην διασφάλιση της ασφάλειας και της ανεξαρτησίας του κράτους κατά την διάρκεια της πυρηνικής εποχής.
Η Ρωσία Εκτός της Συνθήκης Μερικής Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών;
Πριν δύο μέρες το πασίγνωστο πρακτορείο Reuters ανέφερε πως το ρωσικό κοινοβούλιο πραγματοποίησε το πρώτο βήμα προς την απόσυρση της ρωσικής συμμετοχής στην Συνθήκη Μερικής Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών, ενώ κορυφαίος νομοθέτης της Μόσχας προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες πως η χώρα του ίσως εγκαταλείψει ολοκληρωτικά την συνθήκη.
Η Ρωσία ανέφερε πως στόχος της είναι να αποκατασταθεί η ισότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μιας και το κράτος υπέγραψε αλλά δεν επικύρωσε ποτέ την συνθήκη του 1996. Εξήγησε πως δεν σκοπεύει να συνεχίσει τέτοιες απαγορευμένες δοκιμές, εκτός εάν το κάνει η Ουάσιγκτον.
Ωστόσο Δυτικοί ειδικοί σε θέματα όπλων ανησυχούν πως η Μόσχα ίσως πλησιάζει προς μία τέτοια δοκιμή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία νέα πυρηνική εποχή, ακόμη καταστροφικότερη από την σημερινή. Μία τέτοια τροπή των γεγονότων θα εκλαμβάνονταν ως ρωσική κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία από την Δύση.
Η Δούμα της Ρωσία ψήφισε με συντριπτική διαφορά (412 υπέρ και κανένα κατά) την έγκριση της απόσυρσης της επικύρωσης των τριών πρώτων πτυχών της συνθήκης.