Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση,η Ρωσία έχοντας να αντιμετωπίσει το Κίεβο το οποίο ενισχύεται συνεχώς με οπλικά συστήματα-μέσα και πυρομαχικά από το σύνολο των χωρών μελών του ΝΑΤΟ αναζητά φίλες-σύμμαχες χώρες για να την βοηθήσουν στρατιωτικά, ενισχύοντας την με πυρομαχικά πρωτίστως και δευτερευόντως με οπλικά συστήματα.
Έτσι μετά την χείρα βοηθείας που έλαβε η Ρωσία από το Ιράν, με την αποστολή από το τελευταίο εκατοντάδων drones kamikaze, με τα οποία ο Πούτιν σφυροκοπεί ανελέητα τις Ουκρανικές υποδομές ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, επικοινωνιών και συγκοινωνιών, έρχεται τώρα η Β. Κορέα να ενισχύσει την Ρωσία, με τον ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν να συναντάται με τον Πούτιν.
Η συνάντηση Πούτιν- Κιμ Γιονγκ Ουν και η εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων της Β. Κορέας που προηγήθηκε
Έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ της Ινδίας , σε άρθρο του με τίτλο "Η Βόρεια Κορέα αποκαλύπτει τα στρατηγικά της σχέδια μετά το ταξίδι του Κιμ Γιονγκ Ουν για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν", επισημαίνει:
"Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους προς τη θάλασσα την Τετάρτη, καθώς ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν διέσχιζε τη Ρωσία με θωρακισμένο τρένο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αυτή η συνάντηση υπογραμμίζει πώς τα συμφέροντα των δύο ηγετών ευθυγραμμίζονται ενόψει των χωριστών, εντεινόμενων αντιπαραθέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εκτόξευση επέκτεινε μια άκρως προκλητική πορεία στις δοκιμές όπλων της Βόρειας Κορέας από τις αρχές του 2022, καθώς ο Κιμ χρησιμοποίησε την απόσπαση της προσοχής που προκάλεσε ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία για να επιταχύνει την ανάπτυξη των όπλων του.
Το Γενικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας δεν είπε αμέσως πόσο μακριά πέταξαν οι βορειοκορεατικοί πύραυλοι.
Η Ακτοφυλακή της Ιαπωνίας, επικαλούμενη το Υπουργείο Άμυνας του Τόκιο, είπε ότι οι πύραυλοι πιθανότατα έχουν ήδη προσγειωθεί, αλλά παρότρυνε τα σκάφη να προσέχουν για αντικείμενα που πέφτουν.
Τι αναμένεται να ζητήσει ο ένας από τον άλλο
Για τον Πούτιν, η συνάντηση με τον Κιμ είναι μια ευκαιρία να ξαναγεμίσει αποθήκες πυρομαχικών που ο πόλεμος των 18 μηνών έχει στραγγίσει.
Για τον Κιμ, είναι μια ευκαιρία να ξεπεράσει τις ακρωτηριαστικές κυρώσεις του ΟΗΕ και την πολυετή διπλωματική απομόνωση.
Ο Κιμ αναμένεται να αναζητήσει οικονομική βοήθεια και στρατιωτική τεχνολογία, αν και μια συμφωνία όπλων θα παραβίαζε τις διεθνείς κυρώσεις που υποστήριξε η Ρωσία στο παρελθόν.
Η "'αγνωστη" διαδρομή του τρένου του Κιμ Γιονγκ Ουν
Το προσωπικό τρένο του Κιμ σταμάτησε στο Khasan, έναν σταθμό στα σύνορα Ρωσίας-Βόρειας Κορέας, νωρίς την Τρίτη, όπου συνάντησε μια στρατιωτική τιμητική φρουρά και μια μπάντα πνευστών. Τον συνάντησαν σε ένα κόκκινο χαλί ο περιφερειακός κυβερνήτης Oleg Kozhemyako και ο υπουργός Φυσικών Πόρων Alexander Kozlov, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας και το βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Κιμ είπε ότι η απόφασή του να επισκεφθεί τη Ρωσία τέσσερα χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψή του έδειξε πώς η Πιονγκγιάνγκ «βάζει προτεραιότητα στη στρατηγική σημασία» των σχέσεών της με τη Μόσχα, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας την Τετάρτη. Το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε ότι ο Κιμ έφυγε στη συνέχεια για τον προορισμό του, αλλά δεν διευκρίνισε πού.
Ο Πούτιν παρευρέθηκε σε οικονομικό φόρουμ αυτή την εβδομάδα στο Βλαδιβοστόκ, μια ρωσική πόλη κοντά στα σύνορα όπου οι δύο ηγέτες είχαν την τελευταία τους συνάντηση και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στη συνέχεια. Αλλά δεν είναι σίγουρο πού.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti ανέφερε ότι το τρένο του Κιμ κατευθύνθηκε βόρεια αφού διέσχισε τον ποταμό Razdolnaya, απομακρύνοντάς το από το Βλαδιβοστόκ.
Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap δημοσίευσε αργότερα μια φωτογραφία που είπε ότι δείχνει το τρένο στο Ussuriysk, μια πόλη περίπου 60 χιλιόμετρα (περίπου 40 μίλια) βόρεια του Βλαδιβοστόκ που έχει έναν αρκετά μεγάλο πληθυσμό Κορεατών.
Ορισμένα ρωσικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι κατευθύνεται προς το διαστημικό κέντρο Βοστότσνι, το οποίο θα επισκεφθεί σύντομα ο Πούτιν.
Η εγκατάσταση εκτόξευσης βρίσκεται περίπου 900 χιλιόμετρα (550 μίλια) βορειοδυτικά του Ussuriysk, αλλά η διαδρομή εκεί είναι κυκλική και δεν είναι σαφές πόσο χρόνο θα χρειαζόταν το αργό τρένο του Kim για να φτάσει σε αυτήν.
Εργάτες την Τετάρτη κατασκεύαζαν μια προσωρινή ξύλινη πλατφόρμα σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στο Komsomolsk-on-Amur, μια άλλη πόλη στη ρωσική Άπω Ανατολή.
Επικαλούμενο άγνωστους Ρώσους αξιωματούχους, το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε ότι ο Κιμ αναμενόταν να επισκεφθεί ένα εργοστάσιο στην πόλη αυτή που παράγει μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν.
Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου θα είναι μέρος της ρωσικής αντιπροσωπείας, δήλωσε ο Πεσκόφ.
Η αντιπροσωπεία του Κιμ περιλαμβάνει τον υπουργό Εξωτερικών Τσόε Σουν Χούι και τους ανώτατους στρατιωτικούς του αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων των Στρατάρχων του Λαϊκού Στρατού της Κορέας Ρι Πιονγκ Τσολ και Πακ Γιονγκ Τσον και του υπουργού Άμυνας Κανγκ Σουν Ναμ.
Άλλοι αξιωματούχοι που εντοπίστηκαν στις φωτογραφίες των κρατικών μέσων ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του θα μπορούσαν να υπονοήσουν τι θα μπορούσε να ζητήσει ο Κιμ από τον Πούτιν και τι θα ήταν διατεθειμένος να δώσει.
Ο ένας είναι ο Jo Chun Ryong, ένας αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος υπεύθυνος για τις πολιτικές πυρομαχικών, ο οποίος συμμετείχε μαζί του σε πρόσφατες περιοδείες σε εργοστάσια παραγωγής βλημάτων πυροβολικού και πυραύλων, σύμφωνα με πληροφορίες της Νότιας Κορέας.
Στις φωτογραφίες εντοπίστηκαν επίσης ο Pak Thae Song, πρόεδρος της επιτροπής διαστημικής επιστήμης και τεχνολογίας της Βόρειας Κορέας, και ο Ναύαρχος Kim Myong Sik, οι οποίοι συνδέονται με τις προσπάθειες της Βόρειας Κορέας να αποκτήσει κατασκοπευτικούς δορυφόρους και πυρηνικά υποβρύχια.
Οι ειδικοί λένε ότι η Βόρεια Κορέα θα δυσκολευόταν να αποκτήσει τέτοιες δυνατότητες χωρίς εξωτερική βοήθεια, αν και δεν είναι σαφές εάν η Ρωσία θα μοιραζόταν μια τέτοια ευαίσθητη τεχνολογία.
Η Βόρεια Κορέα μπορεί να έχει δεκάδες εκατομμύρια παλαιωμένες οβίδες και ρουκέτες πυροβολικού βασισμένες σε σοβιετικά σχέδια που θα μπορούσαν να δώσουν τεράστια ώθηση στον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, λένε οι αναλυτές.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί επίσης να αναζητήσει προμήθειες ενέργειας και τρόφιμα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο δήλωσε ότι η Ρωσία ενδέχεται να συζητήσει την ανθρωπιστική βοήθεια με την αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Η Νότια Κορέα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις
Ο Lim Soo-suk, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, δήλωσε ότι η Σεούλ διατηρεί επικοινωνία με τη Μόσχα ενώ παρακολουθεί στενά την επίσκεψη του Κιμ.
«Κανένα κράτος μέλος του ΟΗΕ δεν πρέπει να παραβιάζει τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά της Βόρειας Κορέας εμπλέκοντας σε παράνομο εμπόριο όπλων και σίγουρα δεν πρέπει να συμμετέχει σε στρατιωτική συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα που υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα της διεθνούς κοινότητας», είπε ο Λιμ σε ενημέρωση. .
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα ότι παρέχει στη Ρωσία όπλα, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης βλημάτων πυροβολικού στη ρωσική ομάδα μισθοφόρων Wagner.
Τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι αρνήθηκαν τέτοιους ισχυρισμούς.
Οι εικασίες για τη στρατιωτική τους συνεργασία αυξήθηκαν μετά την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σόιγκου στη Βόρεια Κορέα τον Ιούλιο.
Στη συνέχεια ο Κιμ περιόδευσε τα εργοστάσια όπλων του, τα οποία οι ειδικοί είπαν ότι είχαν διπλό στόχο να ενθαρρύνουν τον εκσυγχρονισμό των βορειοκορεατικών όπλων και να εξετάσουν το πυροβολικό και άλλες προμήθειες που θα μπορούσαν να εξαχθούν στη Ρωσία.
Οι αβρότητες με τον Πούτιν και η υπόσχεση βοήθειας στην Β. Κορέα για να κατασκευάσει κατασκοπευτικούς δορυφόρους
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκε τελικά με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για πρώτη φορά μετά από τεσσεράμισι χρόνια για συνομιλίες κορυφής στο διαστημικό κέντρο Vostochny Cosmodrome στην Περιφέρεια Αμούρ της Ρωσίας την Τετάρτη.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είπε στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Πιονγκγιάνγκ υποστηρίζει τον «ιερό αγώνα» της Μόσχας ενάντια στη Δύση, εν μέσω ανησυχιών ότι ενδέχεται να προωθήσουν μια διαπραγμάτευση για τα όπλα και να ενισχύσουν τη στρατιωτική συνεργασία.
Ο Κιμ είπε στον Πούτιν ότι «η Ρωσία διεξάγει έναν ιερό αγώνα ενάντια στη Δύση», προσθέτοντας ότι η Βόρεια Κορέα θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για να «παλέψει ενάντια στον ιμπεριαλισμό».
Σε μια προφανή αναφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Κιμ είπε ότι υποστηρίζει «όλες τις αποφάσεις» που έλαβε ο Πούτιν.
«Οι σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Πιονγκγιάνγκ», είπε ο Κιμ στον Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι η πρόσκληση ήρθε σε μια πολύ σημαντική στιγμή.
Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι ο Κιμ έχει δείξει «μεγάλο ενδιαφέρον» για την τεχνολογία πυραύλων, δεσμευόμενος να βοηθήσει το καθεστώς να φτιάξει τον δικό του δορυφόρο.
Η Βόρεια Κορέα έκανε προσπάθειες τον Μάιο και τον Αύγουστο να τοποθετήσει έναν στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο σε τροχιά, αλλά κατέληξαν σε αποτυχία.
Ο Πούτιν είπε ότι πρόκειται να βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να κατασκευάσει δορυφόρους.
Πριν από τη συνάντησή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν , ο Πούτιν είπε στους δημοσιογράφους ότι γι' αυτό πραγματοποιούν τη σύνοδο κορυφής στη διαστημική εγκατάσταση.
Συμπέρασμα
Εκτίμησή μας διαφαίνεται ότι Ρωσία και Β.Κορέα θα προχωρήσουν σε εκτενή συνεργασία μεταξύ τους η οποία θα έχει επίκεντρο τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.
Στο επίκεντρο της συμφωνίας θα βρεθεί η παράδοση χιλιάδων βλημάτων και οβίδων της Β. Κορέας στη Ρωσία, δίνοντας σημαντικότατη βοήθεια για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, με αντιστάθμισμα την παροχή τεχνογνωσίας από την Μόσχα για να προβεί το καθεστώς Κιμ Γιονγκ-ουν στην κατασκευή κατασκοπευτικών δορυφόρων.
Ειδικότερα η ενίσχυση του Ρωσικού πυροβολικού κυρίως, με χιλιάδες οβίδες από την Β. Κορέα, θα βοηθήσει σημαντικότατα τον Πούτιν να εκτοξεύσει μαζική επίθεση κατά των Ουκρανικών καταπονημένων δυνάμεων, μετά την αποτυχημεη επίθεση αυτών.
Παράλληλα η κατασκευή μελλοντικά από το καθεστώς της Β. Κορέας κατασκοπευτικών δορυφόρων με την βοήθεια της Ρωσίας, θα αλλάξει τους συσχετισμούς ισχύος στην Κορεατική χερσόνησο και γενικότερα στην Άπω Ανατολή
Οι συζητήσεις θα περιλαμβάνουν τέλος την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρόφιμα, αλλά και ενέργεια στην Β. Κορέα από τη Ρωσία, με την τελευταία να ζητάει την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών και πυρηνικών υποβρυχίων από την Μόσχα, η οποία δεν αναμένουμε να ενδώσει τουλάχιστον άμεσα.