Σύμφωνα με σημερινό άρθρο της ρωσικής κρατικής RIA Novosti, 16 ομάδες φιλορωσικών χάκερ ανακοίνωσαν πως περισσότερες από 100 πηγές έγιναν στόχοι επιτυχημένων επιθέσεων ως μέρος μίας μαζικής επιχείρησης έναντι «συνένοχων ουκρανικών επιθέσεων» στην Ρωσία. Ένας από τους στόχους αυτούς είναι η βάση δεδομένων του υπουργείου εσωτερικών ζητημάτων της Λετονίας, χώρα της Βαλτικής.
«Μαχόμαστε για το Πσκοφ, την Κριμαία και το Ντονμπάς» αναφέρει η δήλωση, την οποία δημοσίευσε η ρωσική ειδησεογραφική υπηρεσία RIA Novosti.
Οι χάκερς δήλωσαν πως απενεργοποίησαν 127 πηγές πληροφοριών της Πολωνίας και άλλων βαλτικών κρατών, ενώ δημοσίευσαν μία δήλωση που λέει «ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο όταν καταστραφεί και ο τελευταίος Ναζί».
Παράλυτα φαίνεται πως άφησαν τα κανάλια ανταλλαγής επίσημων μηνυμάτων κρατικών σωματίων, ενώ επίθεση δέχθηκε και το τραπεζικό σύστημα κινητών τηλεφώνων. Παράλληλα, οι χάκερς διατάραξαν την λειτουργία παρκόμετρων.
Επιπρόσθετα και όπως προαναφέραμε παραπάνω, στόχος των ομάδων αποτέλεσε το υπουργείο εσωτερικών ζητημάτων της Λετονίας. Η αλληλογραφία του τμήματος, πληροφορίες σχετικά με τους υπαλλήλους και την αστυνομία όπως και επίσημα οικονομικά έγγραφα και προγράμματα διακοπών διέρρευσαν στο διαδίκτυο, πράγμα που σημαίνει πως ο καθένας μπορούσε να έχει πρόσβαση σε αυτά.
Πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία του ίντερνετ που τόσες πολλές ομάδες χάκερ συνεργάστηκαν, αναφέρει η δήλωση των χάκερ.
Οι επιδέξιοι προγραμματιστές υποσχέθηκαν να συνεχίσουν ενεργά τις επιθέσεις, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας και όλου του ΝΑΤΟ.
Γιατί Στοχεύθηκε η Βαλτική;
Όπως δήλωσαν οι φιλορωσικοί χάκερ στα μηνύματά τους, στόχοι των επιθέσεών τους έγιναν χώρες που κατά την κρίση τους υποστήριξαν την Ουκρανία σε πρόσφατες επιθέσεις της έναντι στόχων εντός της ρωσικής επικράτειας.
Μίλησαν συγκεκριμένα για την αρκετά πρόσφατη επίθεση στο Πσκοφ, όπου καταστράφηκαν αεροσκάφη και μέρος της υποδομής. Το εν λόγω αεροδρόμιο βρίσκονταν 700 χιλιόμετρα μακριά από την Ουκρανία, οπότε ως αποτέλεσμα υπάρχουν υποψίες πως κάποια βαλτική κράτη ίσως υποστήριξαν την Ουκρανία, παρέχοντάς το έδαφός τους για να εκτοξεύσουν οι Ουκρανοί drones. Ειδικά η Λετονία απέχει κάτι δεκάδες χιλιόμετρα από το εν λόγω αεροδρόμιο, οπότε ίσως για αυτό οι χάκερς να συγκέντρωσαν τις επιθέσεις τους εναντίον της.
Όσο για την Πολωνία θεωρούμε πως δεν υπάρχει κάποια σημαντική αφορμή. Αρκεί που η κυβέρνηση της χώρας έχει εκφράσει επανειλημμένα την απέχθειά της για την Μόσχα και την επιθυμία της να πολεμήσει την Ρωσία μέχρι τελικής πτώσης.