Στη νέα γενιά ποντάρει πλέον ο ηγέτης της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να αντιμετωπίσει τους Ουκρανούς στρατιώτες που αντιστέκονται σθεναρά στη ρωσική επιθετικότητα, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές παρακολουθώντας τις πολεμικές εξελίξεις,
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», αφού σκοτώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι στο μέτωπο του πολέμου, το κενό αυτό πρέπει με κάποιο τρόπο να καλυφθεί. Για τον λόγο αυτό, ο Πούτιν στρέφει βλέμμα του στη «γενιά Z» (όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ των ετών 1996 και 2015).
Η ρωσική υπηρεσία του BBC κατάφερε σε συνεργασία με τον ιστότοπο «Mediazona» και ομάδα εθελοντών να ταυτοποιήσει τα ονόματα 29.217 Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου. Την ίδια ώρα, 200 χιλιάδες Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους για να αποφύγουν να ντυθούν στο χακί από την έναρξη των εχθροπραξιών.
Η ηλικιακή αυτή κατηγορία, που είναι απόλυτα εθισμένη στο κινητό και το Διαδίκτυο, ενδέχεται να κληθεί να στρατευτεί. Οι νέοι αυτής της ηλικιακής κατηγορίας λατρεύουν τη μόδα και παρακολουθούν πειρατικές ταινίες του Χόλιγουντ.
Αλλά από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022, όταν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε μια δύναμη εισβολής στην Ουκρανία, η διαδικτυακή ζωή της Αλίνα έχει γίνει τρομακτικά βίαιη. Είναι μια από τις έφηβες της γενιάς «Z».
Εκεί που κάποτε ο λογαριασμός της 19χρονης Αλίνα στο «VK», το «ρωσικό Facebook» που χρησιμοποιούνταν από 70 εκατομμύρια ανθρώπους, είχε κυρίως selfies για γιορτές και πάρτι, τώρα έχει μια απίστευτη εμμονή στις θεωρίες συνωμοσίας για τον πόλεμο — που διαδίδονται από κυβερνητικές ομάδες με ονόματα όπως το «Z For Victory», «REAL Ukraine» και «Antiterror Z».
Η Αλίνα μοιράζεται και προωθεί προπαγάνδα για Ουκρανούς νεοναζί και παιδοκτόνους, υποστηριζόμενη από προειδοποιήσεις με απειλές για τη Ρωσία από σκιώδεις οργανώσεις του ΝΑΤΟ, όπως σχολιάζει η «Daily Mail».
Η γενιά αυτή είναι γαλουχημένη με τα ακόλουθα στερεότυπα: Ο λαός της Ουκρανίας, μπορεί να σωθεί μόνο αν εξαφανίσει τον πολιτισμό του, την κυβέρνησή του και τη γλώσσα του.
Η αρχική σελίδα της Αλίνα στο ρωσικό Facebook είναι γεμάτη με αποκαλυπτικές εικόνες ενός φλεγόμενου Λευκού Οίκου στο «Fashington DC». Η ουκρανική σημαία μετονομάζεται σε «Σβάστικα του Διαβόλου» και ο Πούτιν ο «Σωτήρας της Ρωσίας».
Πριν από δύο χρόνια, το πάθος της νεαρής κοπέλας ήταν τα επώνυμα ρούχα. Τώρα είναι ο φανατισμός της για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δημοσιεύει καθημερινά νέα συνθήματα, όπως: «Ουκρανοφασίστες είστε», «Το λευκό της ρωσικής μας σημαίας σημαίνει κάθαρση». «Ο Θεός είναι με τα αγόρια μας, σκοτώστε τα ύπουλα αποβράσματα».
Πώς η Αλίνα, και εκατοντάδες χιλιάδες νέοι Ρώσοι συμπατριώτες της νιώθουν τόσο μίσος για τους Ουκρανούς προωθώντας βίαια σχόλια στο διαδίκτυο; «Πιστεύουν αυτά που γράφουν ή είναι όλα για επίδειξη; Και τι θα ακολουθήσει για τη Ρωσία και τους υπόλοιπους από εμάς, εάν μια γενιά εξαγριωμένων φασιστών, όπως η Αλίνα, μεγαλώσει για να αναλάβει τη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του κόσμου;», διερωτάται η βρετανική «εφημερίδα Daily Mail».
Μετά τις ταπεινωτικές αποτυχίες των ρωσικών δυνάμεων στον μέτωπο του πολέμου, οι σύμμαχοί τους στα ΜΜΕ και η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προχώρησαν σε επιθέσεις με fake news. Εικόνες παιδιών που φέρεται να τραυματίστηκαν από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και διασώθηκαν από ρωσικά στρατεύματα κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν κάνει τίποτα για να αποθαρρύνει τη βία, όπως επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα.
Ο ηγέτης της, Πατριάρχης Κύριλλος, στηρίζει απροκάλυπτα τον Πούτιν. Η ρωσική θρησκεία είναι με το κράτος: «Για τους πολιτικούς αναλυτές, ο Πατριάρχης Κύριλλος πιστεύει στον Πούτιν αντί να πιστεύει στον Θεό».
Η ίδρυση του Στρατού Νεολαίας το 2016, ενός προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης για εφήβους- αγόρια και κορίτσια - με «εγκέφαλο» τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού, αποδείχθηκε τονωτική ένεση για τη δημοτικότητα του Πούτιν.
Με έμφαση στην «υγιεινή δiαβίωση» και την «ηθική και πνευματική ανάπτυξη», το Κρεμλίνο έχει στόχο να κάνει τους νέους «στρατιώτες του ρωσικού εθνικισμού» — και να τους προετοιμάσει για τη στρατιωτική θητεία.
Τα μέλη της Στρατού Νεολαίας Yunarmiya περνούν χρόνια κάνοντας παρελάσεις.
Παρελαύνουν στις εθνικές εορτές. Παρελαύνουν μετά το σχολείο. Παρελαύνουν στα γυμναστήρια. Παρελαύνουν στην κοινότητα. Και όταν δεν παρελαύνουν, παρακολουθούν μαθήματα, συναντούν στρατεύματα που υπηρετούν ή βοηθούν βετεράνους στην κοινότητα. Αλλά, πάνω απ' όλα, ετοιμάζονται για το μέτωπο του πολέμου.
Η σκληρή σωματική προπόνηση, μέσω ετήσιων αθλητικών αγώνων, έχει σκοπό να διατηρεί τα μέλη της νεολαίας σε φόρμα.
Στις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις και τις εκδηλώσεις μετά το σχολείο, ακόμη και τα νεότερα μέλη - αυτά που είναι έξι ετών - μαθαίνουν να συναρμολογούν εκ νέου χειροβομβίδες και Καλάσνικοφ, ενώ οι μεγαλύτεροι έφηβοι εξασκούνται στο να πυροβολούν όπλα. Προετοιμάζονται επίσης για πυρηνικές και χημικές επιθέσεις φορώντας προστατευτικές στολές και μάσκες αερίων.
Από την έναρξή του Στρατού Νεολαίας «Yunarmiya», πολλά παιδιά έσπευσαν να κάνουν εγγραφή.
Μέχρι το 2019, υπήρχαν 380.000 μέλη του Στρατού Νεολαίας, ηλικίας έξι έως 18 ετών, οι περισσότεροι από αυτούς γεννήθηκαν σε φτωχότερες περιοχές στη νότια και δυτική Ρωσία, που συνορεύουν με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.
Το σχέδιο του Σοιγκού απορροφά επίσης κυρίως παιδιά από ορφανοτροφεία, με το επιχείρημα ότι το Κρεμλίνο σώζει ευάλωτα άτομα από τον αλκοολισμό και την εγκληματικότητα...