Ο αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε πως η Μόσχα ίσως προσαρτήσει τις αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, δηλαδή την Νότια Οσσετία και την Αμπχαζία.
«Η ιδέα της ένταξης στην Ρωσία είναι ακόμη αρκετά δημοφιλής στην Αμπχαζία και στην Νότια Οσσετία» δήλωσε ο Μεντβέντεφ, πρώην Ρώσος πρόεδρος, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε νωρίς εχθές από την εφημερίδα Argumenty I Fakty.
«Θα μπορούσαν πολύ εύκολα να προσαρτηθούν εάν υπάρχουν καλοί λόγοι να γίνει αυτό» δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ένας από τους επιθετικότερους πολιτικούς από την ημέρα που επιτέθηκε η Ρωσία στην Ουκρανία πέρυσι έως και σήμερα.
Η Γεωργία να αναφέρουμε πως έχασε τον έλεγχο των περισσότερων περιοχών της μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία της το 2008, μετά τις προσπάθειες της χώρας να ανακαταλάβει τον έλεγχο της Νότιας Οσσετίας με την βία. Το εγχείρημα αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απάντηση της Ρωσίας σε μορφή αντεπίθεσης.
Αν και οι σχέσεις της Ρωσίας με της Γεωργίας έχουν βελτιωθεί έκτοτε, ο Μεντβέντεφ κατηγόρησε την Δύση πως δημιουργεί εντάσεις γύρω από την χώρα με το να συζητά την πιθανή ένταξη της Τιφλίδας στο ΝΑΤΟ.
«Δεν θα περιμένουμε εάν δούμε τις ανησυχίες μας να έρχονται πιο κοντά στην πραγματικότητα» δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε άρθρο του που σηματοδότησε την 15η επέτειο της ανεξαρτησίας της Γεωργίας, αναφερόμενος σε μία πιθανή προσάρτηση περιοχών της χώρας.
Γεωργιανοί επίσημοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως είναι αποφασισμένοι να ενταχθούν στην στρατιωτική συμμαχία του βορειοατλαντικού συμφώνου, την οποία όπως όλοι γνωρίζουμε ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Εννοείται πως οι γεωργιανές αρχές δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να χάσουν και άλλα εδάφη από τον ρωσικό στρατό.
Η Ρωσία προσάρτησε επίσημα νέα εδάφη στην κατοχή της τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ουκρανία, όταν οι περιοχές Ντονιέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια έγιναν μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας μετά από δημοψηφίσματα και παρεμβολή του προέδρου Πούτιν. Ωστόσο, διεθνώς οι περιοχές αυτές θεωρούνται ακόμη ουκρανική επικράτεια από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, εκτός φυσικά από κάποιους συμμάχους και εταίρους της Μόσχας που υποστηρίζουν κάθε κίνηση του προέδρου Πούτιν.
Εάν η κατάσταση στην Γεωργία εξελιχθεί με τον ίδιο τρόπο, αναμένουμε και πάλι η Δύση και οι σύμμαχες χώρες της να μην αναγνωρίσουν τα γεωργιανά εδάφη ως ρωσικά, παρά τις ρωσικές κινήσεις.