Ο Ρώσος εθνικιστής στρατιωτικός blogger Ιγκόρ Γκίρκιν δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να αντιμετωπίσει μια κίνηση από τον στενό του κύκλο για τον τερματισμό της εισβολής του στην Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην απομάκρυνσή του από την προεδρία.
Ο Γκίρκιν, γνωστός και ως Στρέλκοφ, διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη σύγκρουση στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας από το 2014. Έχει επανειλημμένα καταδικάσει το στρατιωτικό κατεστημένο της Ρωσίας και τον Πούτιν για τον τρόπο με τον οποίο διεξήγαγαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο υποστηρίζει.
Σε μια ανάρτηση στο Telegram την Τετάρτη, ο Γκίρκιν δήλωσε ότι η ανταρσία του επικεφαλής της ομάδας Βάγκνερ, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, κατά την οποία τα στρατεύματά του κατέλαβαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ροστόφ και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Μόσχα, πέτυχε την ανακατανομή της εξουσίας μεταξύ της ρωσικής ελίτ.
Ο Γκίρκιν δήλωσε ότι η εξέγερση, την οποία ο Πριγκόζιν ματαίωσε, αποδυνάμωσε τις θέσεις του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, του περιφερειακού κυβερνήτη της Μόσχας Αντρέι Βορομπιόφ και του δημάρχου της πόλης της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν.
Ο Γκίρκιν ισχυρίστηκε επίσης ότι μια ομάδα του στενού κύκλου του Πούτιν που εδρεύει στην περιφέρεια του Λένινγκραντ, γνωστή ως "Συνεταιρισμός Ozero (Λίμνη)", θέλει να εκδιώξει τον πρόεδρο υπέρ ενός από τα μέλη της, όπως ο Πριγκόζιν ή ο πρώτος αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου του Πούτιν, Σεργκέι Κιριγένκο.
Ο Γκίρκιν δήλωσε ότι η ομάδα θέλει να σαμποτάρει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας και την αμυντική βιομηχανική της βάση, καθώς και τον έλεγχο των οπίσθιων περιοχών στον πόλεμο, ώστε ο Πούτιν να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αποδεχθεί την ήττα στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η ομάδα θα στοχεύσει επίσης το Υπουργείο Άμυνας, τον Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, την FSB και άλλες κυβερνητικές δομές, πρόσθεσε ο Γκίρκιν.
Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) σημείωσε ότι ο Γκίρκιν πιστεύει ότι πρέπει να συνεχιστεί η λείανση της πολεμικής προσπάθειας και να μην παγώσουν οι γραμμές στην Ουκρανία, κάτι για το οποίο έχει ταχθεί ο Πριγκόζιν, μεταξύ άλλων.
Η δεξαμενή σκέψης δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί του Γκίρκιν έχουν στόχο να μειώσουν την υποστήριξη για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και να προσπαθήσουν να παρουσιάσουν τον ιδρυτή της Βάγκνερ ως απειλή για το καθεστώς Πούτιν "για να ενθαρρύνουν πιο σκληρή δράση του Κρεμλίνου κατά του Πριγκόζιν και να αποθαρρύνουν κάθε προσπάθεια για το πάγωμα του μετώπου στην Ουκρανία".
Αν και ο Γκίρκιν υπέδειξε ότι ο Πριγκόζιν αναδείχθηκε νικητής στην εξέγερση, πολλά είναι ακόμη ασαφή σχετικά με τις συνθήκες της 24ης Ιουνίου, τη συμφωνία που έθεσε τέλος στην ανταρσία και τι σημαίνει για τον Πούτιν και τον στενό του κύκλο.
"Η ανταρσία αποκάλυψε τη διαφωνία και την αστάθεια μεταξύ των ελίτ της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής ηγεσίας, και η ίδια η ηγεσία του Πούτιν βασίζεται στην ιδέα ότι είναι εγγυητής της σταθερότητας", δήλωσε στο Newsweek ο Τομ Ρόμπερτς, επίκουρος καθηγητής Ρωσικών, Ανατολικοευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Σπουδών στο Smith College του Νορθάμπτον (ΜΑ).
"Οι ενέργειες του Πούτιν από τις 24 Ιουνίου φαίνεται επίσης να το επιβεβαιώνουν αυτό, καθώς ο πρόεδρος ήταν πρόθυμος να προβάλει τον έλεγχό του στις ένοπλες δυνάμεις και να δηλώσει ότι η εθνική ενότητα εξασφάλισε την ήττα της ανταρσίας", είπε.