Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις υπάρχουν τρεις κατηγορίες πληροφοριών που διαρρέουν στα ΜΜΕ, όπου σύμφωνα με την πρώτη η οποία αποτελεί και την συντριπτική πλειονότητα αυτές δημοσιοποιούνται άμεσα, στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν εκείνες που διαρρέουν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μηνών έως λίγων ετών, όταν η διαβάθμιση της αξίας τους έχει παρέλθει και στην τρίτη κατηγορία ανήκουν εκείνες που θα δουν το φως της δημοσιότητας μετά από πάρα πολλά χρόνια ή και ποτέ, εφόσον αυτά έχουν πολύ μεγάλη σημασία και πολλές παρενέργειες εφόσον αποκαλυφθούν.
Στην δεύτερη κατηγορία ανήκει η πληροφορία που εκπηγάζει από άρθρο έγκριτου Βουλγαρικού ΜΜΕ, με τίτλο "Το Su-30 χρησιμοποίησε το σύστημα Khibiny EW ενώ αναχαίτιζε το F-35", όπου επισημαίνει σε κύριες γραμμές τα ακόλουθα:
Η εναέρια περιπολία Ιταλικών F-35 στην Βαλτική
Σύμφωνα με τον Ρώσο αναλυτή Αντρέι Αντρέεφ, στις 30 Απριλίου 2022, το ΝΑΤΟ απαντώντας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και προκειμένου να διασφαλίσει την Βαλτική έστειλε στην Εσθονία F-35A της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Η μοίρα μαχητικών προέρχεται από την 32η αεροπορική πτέρυγα στην αεροπορική βάση Amendola στη νότια Ιταλία.
Σχεδόν αμέσως μετά την άφιξή τους, τα ιταλικά F-35 ξεκίνησαν κοινές περιπολίες με τους Συμμάχους για να εκτελέσουν την αποστολή «εναέριας περιπολίας». Καθημερινά τα αεροπλάνα βρίσκονται στον αέρα, όπως και στις 9 Μαΐου που σημειώθηκε το επίμαχο περιστατικό.
Το περιστατικό της 9ης Μαΐου
Στις 9 Μαΐου, ένα ρωσικό Su-30SM αναφέρθηκε ότι αναχαίτισε ένα ιταλικό F-35 πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα.
Η αναχαίτιση πραγματοποιήθκε επειδή το F-35 πλησίασε το ρωσικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος An-12 των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, το οποίο συνόδευε το Su-30SM,
«Ήρθε σχεδόν από το πουθενά. Ήμουν πολύ μπερδεμένος γιατί δεν περίμενα να το δω τόσο κοντά», περιγράφει ο Ιταλός πιλότος τις πρώτες του εντυπώσεις από την ξαφνική εμφάνιση του Su-30SM.
Τα συστήματα ανίχνευσης και προειδοποίησης του αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους απέτυχαν ξανά και ξανά να το εντοπίσουν και έπρεπε να επανεκκινηθούν.
Η ιστορία του πιλότου
Ο Ιταλός πιλότος λέει ότι τους είχαν προειδοποιήσει ότι οι Ρώσοι μπορεί να χρησιμοποιούν το Khibiny, ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, αλλά όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με αυτό στην πράξη, όταν τα όργανα προειδοποίησης και στόχευσης του F-35 αποτύγχαναν στιγμιαία, αρχίζει να ανησυχεί.
Στη συνέχεια της αφήγησής του αναφέρεται στους ελιγμούς τόσο του F-35 όσο και του Ρωσικού Su-30SM, χαρακτηρίζοντας τον αντίπαλο πιλότο ως προκλητικό βάσει αυτών και πως αυτός επιδίωκε να τεστάρει τις δυνατότητες του Αμερικανικού μαχητικού.
Μιλώντας στο Military History of Italy, ο Ιταλός πιλότος αποκάλυψε ότι λέει δεν περίμενε ότι το πιο σύγχρονο αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος, το F-35 με όλα τα συστήματα και όπλα θα μπορούσε να "παρακαμφθεί" τόσο εύκολα, ειδικότερα αν σκεφτεί κανείς ότι το Su-30 είναι μαχητικό 4ης γενιάς, αν και αναβαθμισμένο.
Σχετικά με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Khibiny
Το Khibiny είναι ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που ξεκίνησε την ανάπτυξή του την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Τα πρώτα δείγματα του συστήματος ήταν τραχιά, βαριά και δεν κατάφεραν να επιτύχουν την επιθυμητή λειτουργικότητα.
Αργότερα, κάπου στη δεκαετία του 1980, το Khibiny έγινε προτεραιότητα της κοινής συνεργασίας μεταξύ της KNIRTI και της αεροπορικής εταιρείας Sukhoi.
Επί του παρόντος, το Khibiny έχει ήδη υποστεί αρκετές βελτιώσεις και θεωρείται ένα εξαιρετικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου.
Αρχικά, η Ρωσία σκόπευε να ενσωματώσει το Khibiny στο Su-34. Αυτό συμβαίνει επίσημα όταν η Μόσχα αποφασίσει το 2014 ότι όλα τα Su-34 θα λάβουν αυτό το σύστημα. Ενσωματώθηκε με την ονομασία L-175V Khibiny.
Αργότερα, η Μόσχα αποφάσισε ότι το Su-30 θα πρέπει επίσης να αποκτήσει αυτό το σύστημα.
Σύμφωνα με πηγές, όλα τα Su-34 που αναπτύχθηκαν στον πόλεμο με την Ουκρανία έλαβαν το L-175V Khibiny.
Το Su-30SM είναι το αεροσκάφος που συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και το οποίο φέρει το εν λόγω σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου.
Αυτό αποδείχθηκε στην πράξη αφού τμήματα αυτού του συστήματος λέγεται τώρα ότι ανακαλύφθηκαν μετά την κατάρριψη ενός Su-30SM από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κοντά στο Izyum.
Στη συνέχεια ανακαλύφθηκε μια κάψουλα σιγαστήρα RTU 518-PSM, η οποία αποτελεί μέρος ολόκληρου του κιτ
Τι μπορεί να κάνει το Khibiny;
Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να παραμορφώνει τις παραμέτρους ανακλώμενου σήματος.
Αυτό βοηθάει το σύστημα να καθυστερήσει τον εντοπισμό του αεροσκάφους φορέα του, ενώ λέγεται ότι όταν ενεργοποιείται το Khibiny, τα εχθρικά αεροσκάφη στην περιοχή του ρωσικού αεροσκάφους δυσκολεύονται να βρουν το βεληνεκές, ειδικά σε θέσεις ταχύτητας και γωνίας.
Το Khibiny συνεπώς αυξάνει τον χρόνο και τη δυσκολία αποκάλυψης ενός αντικειμένου κατά τη διάρκεια μιας ενεργής σάρωσης σε πραγματικό χρόνο.
"Σκούρα τα πράγματα" για τα F-16 στην Ουκρανία
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι τουλάχιστον σε μια περίπτωση καταγεγραμμένη, το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Khibiny των Ρωσικών μαχητικών Su-30 δυσχέρανε σε πολύ μεγάλο βαθμό την λειτουργία του Αμερικανικού F-35 στην Βαλτική, αμφισβητώντας την κυριαρχία του στον τομέα του έγκαιρου εντοπισμού και "κλειδώματος" εχθρικού αεροσκάφους, πλησιάζοντας το σε πολύ κοντινή απόσταση χωρίς να γίνει αντιληπτό.
Εδώ προκύπτει και κάτι άκρως ενδιαφέρον που έχει να κάνει με την σχεδιαζόμενη μελλοντική χρησιμοποίηση των F-16 στην Ουκρανία, τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωπα με τα Ρωσικά Su-30SM που συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί και που διαπιστωμένα φέρουν το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Khibiny.
Κοινώς αφού το F-35 "τα βρήκε σκούρα" με το Ρωσικό Su-30SM που έφερε το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Khibiny, τι μέλλει γενέσθαι με τα σαφώς υποδεέστερα σε ηλεκτρονικά μέσα και εξοπλισμό F-16 που θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία;