Η Μόσχα και το Μινσκ, στο ενδεχόμενο ενός υβριδικού πολέμου ενάντιά τους από τις ΗΠΑ, έχουν το δικαίωμα να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους, ακόμη και εάν αυτό περιλαμβάνει τον τομέα των στρατιωτικών πυρηνικών όπλων. Αυτό δήλωσε η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον τις τελευταίες ώρες.
Προηγουμένως, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την δυσαρέσκειά του σχετικά με την μεταφορά ρωσικών πυρηνικών όπλων στην επικράτεια της Λευκορωσίας.
Διπλωμάτες που σχολίασαν στο κανάλι Telegram τις αμερικανικές κατηγορίες σχετικά με την στρατιωτική-τεχνική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, τόνισαν πως είναι δικαίωμα των δύο χωρών να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους στο ενδεχόμενο «πολέμου της Ουάσιγκτον εναντίον τους».
Οι Ρώσοι ανέφεραν πως κάθε διαδικασία συμβαδίζει νομικά με τους διεθνείς νομικούς κανονισμούς.
«Η Ουάσιγκτον, πριν κατηγορήσει τους άλλους, πρέπει να κάνει μία αυτοανάλυση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διατηρήσει ένα εντυπωσιακό οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων τους στην Ευρώπη για δεκαετίες. Πραγματοποιούν κοινές πυρηνικές ασκήσεις με συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ. Εργάζονται σε σενάρια χρήσης αυτών των πυρομαχικών εναντίον της χώρας μας» πρόσθεσε η ρωσική πρεσβεία.
Όλα αυτά συνέβησαν μετά την ανακοίνωση του Λευκορώσου προέδρου Λουκασένκο την Πέμπτη περί έναρξης της μεταφοράς πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο συμφωνιών με την Μόσχα για την παράταξη τακτικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία. Την ίδια μέρα στο Μινσκ, οι υπουργοί άμυνας της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, Viktor Khrenin και Σεργκέι Σοϊγκού, υπέγραψαν έγγραφα για την παρουσία ρωσικών μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων σε ειδική υποδομή αποθήκευσης στην επικράτεια της χώρας.
Στις αρχές του φετινού έτους, η Μόσχα και το Μινσκ συμφώνησαν να παρατάξουν τακτικά πυρηνικά όπλα στην Λευκορωσία. Όπως είχε αναφέρει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η κατασκευή μίας υποδομής αποθήκευσης για αυτόν τον τύπο όπλων στην επικράτεια της χώρας θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουλίου.
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως η χώρα του δεν θα παραβιάσει τους διεθνείς κανονισμούς και απλά θα κάνει αυτό που κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και δεκαετίες, παρατάσσοντας τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη. Όπως δήλωσε και ο γραμματέας τύπου του κράτους, Ντμίτρι Πεσκόφ, η αντίδραση της Δύσης δεν θα επηρεάσει με κανέναν τρόπο τα σχέδια της Μόσχας.
Τι Όπλα θα Μεταφέρουν;
Όπως προαναφέραμε, η μεταφορά ρωσικών όπλων δεν περιλαμβάνει στρατηγικά πυρηνικά στοιχεία, αλλά επιχειρησιακά-τακτικά όπλα, όπως τους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους 9M723 των συστοιχιών Iskander-M και βόμβες για τα επιθετικά αεροσκάφη Su-25 των Λευκορώσων.
Οι πυρηνικές κεφαλές για τους πυραύλους Iskander διαθέτουν ισχύ μεταξύ 5 και 50 χιλιοτόνων. Αυτές οι κεφαλές μπορούν κατ' επέκταση να καταστρέψουν την τοποθεσία του διοικητικού κέντρου ενός τάγματος ή μία ταξιαρχία ενός πιθανού εχθρού, μαζί με ολόκληρη την υποδομή της. Εάν χρησιμοποιηθεί εναντίον μίας μεγάλης εχθρικής επίγειας στρατιωτικής βάσης, τότε είναι σίγουρο πως θα διαλύσει ένα σημαντικό μέρος της.