Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Συμφωνία-"βόμβα" Ρωσίας-Κίνας για την Αρκτική-Αντίβαρο για ένταξη Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ-Ψυχροπολεμικό το κλίμα με τις ΗΠΑ

Τα τελευταία χρόνια έντονη δραστηριότητα και ενδιαφέρον παρατηρείται από ΗΠΑ και Ρωσία για την  Αρκτική που είναι πλουσιότατη σε  ενεργειακά κοιτάσματα και κατέχει  σημαντική γεωστρατηγική θέση.

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με αυτήν της Σουηδίας να έπεται κατά την εκτίμηση μας μέχρι το καλοκαίρι, αφύπνισαν τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος επιχειρεί να βάλει ενεργά στο παιγνίδι της Αρκτικής την Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συμφωνία Ρωσίας-Κίνας για την Αρκτική

Στο πλαίσιο αυτό,"Κίνα και Ρωσία υπογράφουν συμφωνία για την επιβολή του Δικαίου της θάλασσας  καθώς εντείνεται η στρατιωτική συγκέντρωση στην Αρκτική", αναφέρει Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

"Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν δημοσιοποιήθηκαν, αλλά αυτή υπογράφθηκε μετά από διήμερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία, μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ έρχεται καθώς η Κίνα επεκτείνει την παρουσία της στην περιοχή και η Μόσχα ενθαρρύνει χώρες εκτός Αρκτικής να επενδύσουν σε ναυτιλιακά και ενεργειακά έργα.

Η συνάντηση μεταξύ της ακτοφυλακής της Κίνας και της FSB της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μούρμανσκ, που βρίσκεται εντός του Αρκτικού Κύκλου. 

Η ακτοφυλακή της Κίνας και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) υπέγραψαν το μνημόνιο συνεννόησης (MOU) την Τρίτη, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. 

Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός CCTV είπε ότι η συμφωνία ήταν το αποτέλεσμα μιας διήμερης συνάντησης μεταξύ της κινεζικής ακτοφυλακής και της FSB που ολοκληρώθηκε την Τρίτη.

Ο αρχηγός της κινεζικής ακτοφυλακής Yu Zhong και ο Vladimir Grigorovich Kulishov, πρώτος αναπληρωτής διευθυντής της FSB και επικεφαλής της συνοριακής υπηρεσίας, εκπροσώπησαν τις δύο πλευρές στην τελετή υπογραφής.

Σύμφωνα με το CCTV, οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι «θα προωθήσουν ενεργά τη συνεργασία για την επιβολή του Δικαίου της θάλασσας, θα ενώσουν τα χέρια για να οικοδομήσουν μια θαλάσσια κοινότητα του πεπρωμένου και θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να υπηρετήσουν τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας στη νέα εποχή».

Οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι θα εφαρμόσουν τη συμφωνία συνεργασίας η οποία επιτεύχθηκε από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις συναντήσεις τους.

Οι δύο ηγέτες περιέγραψαν τους δεσμούς μεταξύ των χωρών ως εταιρική σχέση «χωρίς όρια» σε κοινή δήλωση που υπεγράφη το 2022.

Η κινεζική αντιπροσωπεία στη συνάντηση παρακολούθησε επίσης μια ρωσική θαλάσσια άσκηση στην Αρκτική, ανέφερε το CCTV.

Ανεβαίνει η στρατιωτική ένταση 

Η Αρκτική έχει δει μια έντονη στρατιωτική συσσώρευση, με τη Φινλανδία να γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ νωρίτερα αυτό το μήνα και τη Σουηδία επίσης να βρίσκεται σε υποψηφιότητα για ένταξη στη διατλαντική συμμαχία ασφάλειας.

Η Ρωσία διεξήγαγε μια άσκηση διάσωσης στην Αρκτική νωρίτερα αυτό το μήνα που οργανώθηκε από το υπουργείο έκτακτης ανάγκης της, με συμμετέχοντες από εννέα ανώνυμες χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ευρασίας και παρατηρητές από τουλάχιστον 13 χώρες.

Οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίσης μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις.

Για να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ, η Ρωσία έχει ενθαρρύνει χώρες εκτός Αρκτικής ,συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, να επεκτείνουν την εμπορική τους παρουσία στην περιοχή μέσω επενδύσεων σε ναυτιλιακές διαδρομές, έργα φυσικού αερίου, σταθμούς παραγωγής ενέργειας και άλλα έργα.

Η Κίνα, η οποία έχει καθεστώς παρατηρητή στο Αρκτικό Συμβούλιο, έχει επίσης αυξήσει την παρουσία της στην περιοχή.

Η Κίνα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ακτοφυλακή στον κόσμο.

Επικεντρώνεται στην επιβολή του Δικαίου της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των περιπολιών αλιείας, της επιθεώρησης και αστυνόμευσης πλοίων, της έρευνας και διάσωσης και των επιχειρήσεων κατά του λαθρεμπορίου και της πειρατείας.

Οι κινεζικοί και ρωσικοί στρατοί έχουν πραγματοποιήσει πολλαπλές κοινές ασκήσεις τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων κοινών ναυτικών επιχειρήσεων στον Ειρηνικό και στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η Αρκτική  αποτελεί εδώ και καιρό, μια ακόμη περιοχή αντιπαράθεσης ΗΠΑ-ΝΑΤΟ κατά Ρωσίας-Κίνας, με τις τελευταίες να βαδίζουν χέρι-χέρι σε όλα τα Διεθνή ζητήματα, αμφισβητώντας έμπρακτα την  Παγκόσμια κυριαρχία ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...