Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση της ρωσικής κρατικής Zvezda, η αεροπορία του Ειρηνικού Στόλου ανίχνευσε και κατέστρεψε υποβρύχιους στόχους σε διαφορετικές περιοχές κατά την διάρκεια ασκήσεων. Σε αυτές τις ασκήσεις καταρρίφθηκε και ένα αεροσκάφος που υποτίθεται πως παραβίαζε τον ρωσικό εναέριο χώρο. Η άσκηση έλαβε χώρα κατά την διάρκεια ενός ξαφνικού ελέγχου μαχητικής ετοιμότητας του Ειρηνικού Στόλου.
Τα πληρώματα του ανθυποβρυχιακού αεροσκάφους Il-38N Novella, χρησιμοποιώντας σόναρ, ανίχνευσαν τον υποβρύχιο στόχο της άσκησης. Οι ειδικοί υπολόγισαν την πορεία και την ταχύτητα του υποβρυχίου. Αφού έλαβαν την σχετική εντολή, οι χειριστές κατέστρεψαν τον εν λόγω στόχο με τορπίλη.
Όσο το Il-38N Novella πετούσε σε άλλη τοποθεσία, σύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα τύπου Ka-27PL εκτέλεσαν παρόμοιες ασκήσεις σε παράκτια ζώνη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τα ελικόπτερα αυτά ανακάλυψαν και χτύπησαν έναν υποβρύχιο στόχο.
Παράλληλα, η Zvezda ανέφερε πως πληρώματα αεράμυνας των μαχητικών-αναχαιτιστικών αεροσκαφών τύπου MiG-31, εξοπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος, απογειώθηκαν από ένα διάδρομο προσαπογειώσεων της περιοχής Καμτσάτκα. Τα μαχητικά βρήκαν το μαχητικό που παραβίασε τον εναέριο χώρο της Ρωσίας και με την βοήθεια εναέριων ραντάρ εκτόξευσαν πυραύλους αέρος-αέρος για να το καταρρίψουν.
Οι ασκήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα του απρόσμενου ελέγχου μαχητικής ετοιμότητας που διέταξε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για τον Ειρηνικό Στόλο από τις 14 Απριλίου. Τέθηκε σε συναγερμό η πλήρης ισχύς του ρωσικού προσωπικού του στόλου. Η αεροπορία μεγάλου βεληνεκούς, η αεροπορία της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, μονάδες και υποστηρικτικές μονάδες ενεπλάκησαν στον έλεγχο.
Στην σειρά ασκήσεων έλαβαν μέρος σημαντικά στοιχεία των Ρώσων, όπως για παράδειγμα πυρηνικά υποβρύχια, η ναυαρχίδα του Ειρηνικού Στόλου, δηλαδή το καταδρομικό Varyag της κλάσης Slava και πλοία που μεταφέρουν στρατηγικούς πυραύλους.
Ποιο Είναι το Il-38;
Το Il-38, το οποίο οι Δυτικοί αποκαλούν May (δηλαδή «Μάιος») είναι ένα αεροσκάφος ανθυποβρυχιακού πολέμου και ναυτικής περιπολίας μεγάλου βεληνεκούς που ξεκίνησε να επιχειρεί στην Σοβιετική Ένωση το 1968. Η παραγωγή του σταμάτησε στις 65 μονάδες.
Οι αισθητήρες του αποτελούνται από ένα ραντάρ αναζήτησης τύπου Berkut STS και σχετικά σόναρ, όπως και έναν ανιχνευτή μαγνητικών ανωμαλιών τύπου APM-73, τοποθετημένο στην ουρά του αεροσκάφους.
Το Il-38 αναλαμβάνει επίσης αποστολές ναυτικής αναζήτησης, διάσωσης και αναγνώρισης. Τα περισσότερα σοβιετικά Il-38 παρέμειναν σε υπηρεσία με την Ρωσική Ομοσπονδία μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Παρά την επιχείρηση των νεότερων Tu-142 ως ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς, η Ρωσία χρησιμοποιεί ακόμα τα Il-38 (σήμερα περισσότερα στο ρόλο μικρού βεληνεκούς) χάρις στην εξαιρετική αξιοπιστία και ασφάλεια που επιδεικνύουν εδώ και πολλές δεκαετίες.