Η συνεργασία Μόσχας-Άγκυρας, συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις του ΝΑΤΟ στην Μόσχα, αφού η Τουρκία ως γνωστόν είναι η μόνη χώρα της Συμμαχίας που δεν τις εφαρμόζει.
Η Rosatom προσεγγίζει την Τουρκία για κατασκευή Παγοθραυστικών
Συνέπεια των παραπάνω είναι η Ρωσική κρατική πυρηνική εταιρεία Rosatom η οποία είναι η κατασκευάστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού , στην οποία δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Δύση για το εν λόγω έργο, με ανακοίνωσή της να αναφέρει ότι "εξετάζει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει τις δυνατότητες τουρκικών και κινεζικών ναυπηγείων για την κατασκευή παγοθραυστικών", σύμφωνα με Ρωσικές πηγές.
Η κατασκευή παγοθραυστικών από την Ρωσία είναι πάρα πολύ σημαντική στην προσπάθεια κυριαρχίας της στην Αρκτική έναντι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, όπου φέρεται ότι φιλοξενούνται τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων.
Το παράδοξο και οξύμωρο είναι ότι μια χώρα του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία, κατέθεσε οικονομικές προτάσεις στην Ρωσική Rostaom προκειμένου να βοηθήσει την Ρωσία να κυριαρχήσει έναντι των ΗΠΑ -ΝΑΤΟ.
Ο διευθυντής της Rosatom, Maksim Kulinko, είπε στο Sputnik ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες των ναυπηγείων σε ξένες χώρες για την κατασκευή νέων παγοθραυστικών που λειτουργούν με πυρηνική ενέργεια ή άλλες πηγές ενέργειας.
«Μιλάω για την Τουρκία και την Κίνα», συνέχισε ο μάνατζερ της Rosatom, «και οι δύο χώρες έχουν τα απαραίτητα προσόντα από αυτή την άποψη και και οι δύο υπέβαλαν τις δικές τους προτάσεις κατόπιν αιτήματός μας».
Ο στόλος παγοθραυστικών της Ρωσίας κατέχει σημαντική θέση στις μεταφορές από τις βόρειες ακτές της χώρας.
Το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη παγοθραυστικών, σημείωσε σε συνέντευξή του στο RIA Novosti.
Τι ισχύει στην Ρωσία σήμερα και ποιοί οι μελλοντικοί στόχοι
Σύμφωνα με τον Kulinko, η Norilsk Nickel, η Novatek και η Rosneft δραστηριοιούνται στον χώρο παγοθραύσης στη Ρωσία.
Το πλάτος της γάστρας του παγοθραυστικού και το πλάτος του καναλιού που πρέπει να διασχίσει τον πάγο είναι μια βασική πτυχή, επειδή κάθε επενδυτής σχεδιάζει τα πλοία του για το κανάλι που μπορεί να τοποθετήσει το παγοθραυστικό. Έτσι με βάση τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της υλοποίησης των έργων και τα logistics των εξαγωγικών προϊόντων, γίνεται συζήτηση για το ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν τα νέα παγοθραυστικά», εξήγησε ο εκπρόσωπος της «Rosatom».
Μια άλλη πτυχή είναι η ισχύς και η εμβέλεια των παγοθραυστικών, σημείωσε ο Kulinko.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα οικονομικά της κατασκευής τους και το χρονοδιάγραμμα προκειμένου να επιτευχθεί ο αριθμός των παγοθραυστικών μέχρι το 2030 που θα επέτρεπε την επίτευξη των στόχων για τη μεταφορά αγαθών κατά μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής, τόνισε ο Kulinko.
Δεδομένου ότι τα πυρηνικά παγοθραυστικά Project 22220 έχουν ήδη «αποδειχθεί καλά» στη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας, βρίσκεται σε εξέλιξη μια «σοβαρή μελέτη» σχετικά με το ερώτημα ποια πρόσθετα παγοθραυστικά πρέπει να κατασκευαστούν με βάση την προοπτική κυκλοφορίας φορτίου στο NSR των 150 εκατομμυρίων τόνων μέχρι το 2030, σημείωσε ο Kulinko.
Σύμφωνα με τον Kulinko, οι προοπτικές για τη συγχώνευση της Rosneft και της Nornickel μελετώνται επί του παρόντος , ενώ γίνονται προσπάθειες για να κατασκευαστούν τέσσερα παγοθραυστικά LK-40.
Διαπιστώσεις
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η Ρωσία λόγω των προβλημάτων που της έχουν δημιουργήσει οι Δυτικές κυρώσεις με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιχειρεί μέσω της κρατικής πυρηνικής εταιρείας Rosatom, να εμπλέξει στην κατασκευή παγοθραυστικών της, τις Κίνα και Τουρκία.
Η κατασκευή σημαντικού αριθμού παγοθραυστικών είναι αναγκαία στην Ρωσία όπως προείπαμε, στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει την κυριαρχία της στην Αρκτική έναντι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, κάτι που καθιστά κατανοητή την συμμετοχή της συμμάχου της Κίνας στην προσπάθεια αυτή.
Ωστόσο είναι παντελώς ακατανόητο η Τουρκία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να καταθέτει οικονομική προσφορά για να μετέχει στο παραπάνω εγχείρημα, βοηθώντας την Μόσχα.
Τελικά οι τουρκικές εκλογές εκτός των άλλων θα αποτελέσουν καμπή για την μελλοντική πορεία της γειτονικής χώρας, είτε προς την Δύση είτε την Ανατολή, αφού είναι δεδομένο ότι σε περίπτωση επανεκλογής του Ερντογάν η Τουρκία θα αγκαλιάσει ακόμη περισσότερο Ρωσία και Κίνα.