Η τουρκική κυβέρνηση, άλλαξε ροτα, όπως όλα δείχνουν μετά τους σεισμούς και την οικονομική ζημιά των 100 δις δολαρίων, αναζητώντας βοήθεια από την Δύση, αναγκαζόμενη να αλλάξει πρακτική απαγορεύοντας την επανεισαγωγή ξένων προϊόντων στην Ρωσία δια μέσω τουρκικού εδάφους.
Πρόκειται για πρώτες ύλες και προιόντα υψηλής τεχνολογίας ( ΗΑΠΑ-Καναδάς) τα οποία έχει ανάγκη η ρωσική οικονομία και η αμυντική βιομηχανία, και τα οποία έφταναν σε ρωσικά χέρια δια μέσω τουρκικών εταιρειών.
Στο πλαίσιο αυτό, η Άγκυρα αλλάζει πολιτική και κάνει εμπάργκο στην Ρωσία σε ξένες πρώτες ύλες, αυξάνοντας την οργή στην Μόσχα, που αναμένει απλά τις τουρκικές εκλογές, για να αποφασίσει την στάση της.
Χθες, η τουρκική κυβέρνηση διένειμε καταλόγους σε τοπικές εταιρείες, στις οποίες έχουμε λίστες με ξένα προϊόντα που απαγορεύεται να δοθούν στην Ρωσία, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο τον επικεφαλής της Ένωσης Σιδηρομεταλευμάτων της Κωνσταντινούπολης, Τσετίν Τετζντελίογλου.
«Η τουρκική κυβέρνηση έδωσε στις εταιρείες έναν κατάλογο με προϊόντα και απαγορεύεται να δοθούν στη Ρωσία από την 1η Μαρτίου», είπε η πηγή.
Τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, παράγονται σε οποιαδήποτε έδαφος, αλλά από εδώ και στο εξής δεν θα μπορούν να παραδοθούν στη Ρωσία, εκτός εάν το προϊόν παράγεται στην Τουρκία με χρήση ξένων ανταλλακτικών, διότι τότε δεν εμπίπτει στην απαγόρευση.
Πριν από αυτό, τα τουρκικά ΜΜΕ έγραψαν ότι οι αρχές της χώρας αποφάσισαν να απαγορεύσουν τον ανεφοδιασμό και τη συντήρηση αεροσκαφών αμερικανικής κατασκευής από την Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Ωστόσο, στη συνέχεια αυτά τα στοιχεία διαψεύστηκαν από το Υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας.
Στις 9 Μαρτίου, έγινε γνωστό ότι η Άγκυρα εμπόδισε τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις στη Ρωσία.
Τα προγράμματα παράλληλων εισαγωγών, τα οποία επέτρεψαν οι ρωσικές αρχές να χρησιμοποιηθούν για την παράκαμψη των κυρώσεων, «σκάλωσαν» πλέον στα τουρκικά τελωνεία.
Ουσιαστικά, η Τουρκία απαγορεύει την προμήθεια εμπορευμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ρωσία, δια μέσω του τουρκικού εδάφους.
“Η προμήθεια αμερικανικών προϊόντων είναι αδύνατη με την ένδειξη της πραγματικής χώρας προέλευσης των εμπορευμάτων”, δήλωσαν Τούρκοι παράγοντες της αγοράς.
Η Τουρκία δεσμεύθηκε στις ΗΠΑ να μην παρακάμψουν τις κυρώσεις στην Ρωσία
“Η Τουρκία επανέλαβε εν μέρει τη διαμετακόμιση δυτικών προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται με την επανεξαγωγή αμερικανικών και καναδικών προϊόντων”, γράφει η ρωσική εφημερίδα Kommersant.
“Από τις 17 Μαρτίου, οι Τούρκοι εταίροι αναφέρουν την αποκατάσταση του συστήματος εκτελωνισμού διαμετακόμισης”, δήλωσε η Γιούλια Σλένσκαγια, επικεφαλής του τελωνειακού συστήματος της Ρωσίας.
«Αν και ορισμένοι Τούρκοι συνεχίζουν να κάνουν εικασίες για αυτό το θέμα, λέγοντας ότι όλα είναι περίπλοκα και πολύ εξατομικευμένα, θεωρούν ότι το τίμημα για την Τουρκία είναι υψηλό», πρόσθεσε ο Αλεξέι Τσερνούσεφ, εμπορικός διευθυντής της AKFA.
“Η εταιρεία «Optimaloga» κατάφερε να κανονίσει τη διαμετακόμιση ευρωπαϊκών εμπορευμάτων, ωστόσο, όταν η χώρα προέλευσης είναι η «Αμερική» αναγραφόταν στην δήλωση, ότι απαγορεύεται η επανεξαγωγή στην Ρωσία”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής Γεώργιος Βλαστόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προϊόντα μπορούν να εξαχθούν προσδιορίζοντας άλλο κράτος και όχι την Ρωσία.
«Απ' όσο γνωρίζουμε, τα περισσότερα προβλήματα έχουν εξαλειφθεί και τόσο τα εξαγωγικά αγαθά, με τα οποία δεν υπήρχαν καθόλου προβλήματα, όσο και τα διαμετακομιστικά αγαθά αποστέλλονται κανονικά», ανακοίνωσε ο όμιλος F+ tech-Marvel, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχαν καθυστερήσεις στην δική τους εταιρεία.
Στις αρχές Μαρτίου, η Τουρκία εμπόδισε τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις για παράλληλες εισαγωγές στο ρωσικό έδαφος.
Εμπειρογνώμονες που ρωτήθηκαν από ξένα ΜΜΕ, διευκρίνισαν ότι οι πρώτες αρνήσεις για την επεξεργασία διαμετακομιστικού φορτίου, όπου η Ρωσία υποδεικνύεται ως χώρα προορισμού, ξεκίνησαν στις 6 Μαρτίου.
Το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας αυξήθηκε στα 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι από 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να διερευνά τρόπους παράκαμψης των κυρώσεων, οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον τον Μάρτιο συμφώνησαν να αντιταχθούν «επιθετικά» στην προμήθεια προϊόντων που έχουν επιβληθεί κυρώσεις στη Ρωσία μέσω τρίτων χωρών.
Η Άγκυρα δεσμεύτηκε να μην παρακάμψει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και οι αρχές των ΗΠΑ απείλησαν να λάβουν μέτρα κατά των παραβατών των περιορισμών στην Τουρκία.