Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

CNN: Ο κόσμος του Πούτιν έγινε πολύ "μικρότερος" μετά το ένταλμα σύλληψης του

Παρά το γεγονός ότι ο κύκλος των κολλητών και τσιράκια του προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία του εντάλματος σύλληψης του ΔΠΔ στο όνομά του, μέσα στο Κρεμλίνο, η πραγματικότητα γίνεται διαφορετική - ο κόσμος του Πούτιν μόλις έγινε πολύ μικρότερος, γράφει το CNN σε ανάλυση του μετά την ανακοίνωση του Διεθνές Δικαστηρίου.

Με τα χρόνια, ο Πούτιν προσπάθησε να επιδείξει τη δύναμή του στη διεθνή σκηνή ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Ρωσίας και, πολύ περισσότερο, συχνά ως ένα από τα άτομα ικανά να χειραγωγήσουν και να εξαπατήσουν άλλους παγκόσμιους ηγέτες.

Παρών σε αμέτρητες συνόδους κορυφής της G20 σε χώρες όπως η Αργεντινή ή η Γερμανία, ο Πούτιν πέρασε το χρόνο του μιλώντας για ώρες με τον Ντόναλντ Τραμπ, χτυπώντας τα χέρια με τον Σαουδάραβα διάδοχο ή προσπαθώντας να τοποθετηθεί ως διαιτητής μεταξύ μικρότερων χωρών, πολλές από αυτές από την πρώην ΕΣΣΔ.

Όλα αυτά έληξαν, ωστόσο, μετά την έκδοση της εντολής του ΔΠΔ στο όνομά του - 123 υπογράφοντες χώρες της Συνθήκης της Ρώμης, με την οποία ιδρύθηκε το Δικαστήριο, υποχρεούνται να τον εκδώσουν στη Χάγη για να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου, εάν ο Ρώσος πρόεδρος πατήσει στο έδαφός τους.

Ο Πούτιν θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα δίλημμα φέτος – αν θα συμμετάσχει ή όχι στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Δελχί. Η Ινδία, όπως και οι ΗΠΑ, δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συνθήκη του ΔΠΔ, αλλά είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποια απόφαση θα λάβει ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ενόψει της διεθνούς πίεσης.

Συγκεκριμένα, η εντολή του ΔΠΔ θέτει τον Ρώσο πρόεδρο σε κατάσταση διαρκούς κινδύνου. Χωρίς προσεκτικό σχεδιασμό των ταξιδιών του, ο Πούτιν θα μπορούσε να καταλήξει σε μια φαινομενικά αδέσμευτη χώρα, η οποία όμως, αντιμέτωπη με τη διεθνή πολιτική πίεση, θα μπορούσε να αποφασίσει να τον παραδώσει στη Χάγη.

Έτσι, ο κόσμος του Πούτιν φαίνεται να έχει συρρικνωθεί από την περασμένη Παρασκευή ακόμη περισσότερο από ό,τι από την έναρξη της αιματηρής εισβολής στην Ουκρανία. 

«Κανείς δεν πρέπει να ελπίζει ότι μπορεί να διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ατιμώρητα»

 

Ωστόσο, πολλοί από τους κατηγορούμενους από το ΔΠΔ εξακολουθούν να είναι ελεύθεροι. Ο πρώην πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ, ο οποίος κατάφερε να ξεφύγει από τη διεθνή δικαιοσύνη και ήταν μέσα και έξω από τα καθήκοντά του για περισσότερα από 13 χρόνια.

Υπάρχουν όμως και παραδείγματα περιπτώσεων όπου η διεθνής δικαιοσύνη πέτυχε να φέρει τους εγκληματίες πολέμου στη δικαιοσύνη. Ανάμεσά τους, Σέρβοι εγκληματίες πολέμου όπως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Ράτκο Μλάντιτς ή ο Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Ο Πούτιν έχει ακόμα φίλους στους οποίους μπορεί να βασιστεί, τουλάχιστον προς το παρόν. Ανάμεσά τους είναι και ο Σι Τζινπίνγκ. Αυτό που μπορεί να τρομάξει όσους βρίσκονται στην τροχιά του Ρώσου πρόεδρου είναι οι συνέπειες για τους ίδιους – εάν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν παρόμοια εντάλματα και κατηγορίες, ή αν θα ήταν ελεύθεροι να επισκεφτούν τα παιδιά τους στα ξένα πανεπιστήμια, να πάνε διακοπές στη χλιδή της Κωνσταντινούπολης ή των Εμιράτων.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Karim Khan απάντησε ξεκάθαρα – κανείς δεν είναι άθικτος και «κανείς δεν πρέπει να ελπίζει ότι θα μπορέσει να διαπράξει γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ατιμώρητα».

 


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ