Ρωσία

Η Μόσχα περιπαίζει τη Δύση: Οι απομονωτικές κυρώσεις μας... προστάτευσαν από την τραπεζική κρίση

Το Κρεμλίνο είναι πολύ αυτάρεσκο αυτή τη στιγμή σχετικά με τη δυτική τραπεζική κρίση, υποστηρίζοντας ότι οι επιθετικές δυτικές κυρώσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό απομονώσει τη χώρα από τις επιπτώσεις της.

«Το τραπεζικό μας σύστημα έχει ορισμένες διασυνδέσεις με ορισμένα τμήματα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά είναι ως επί το πλείστον υπό παράνομους περιορισμούς από τη συλλογική Δύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Είμαστε, ως ένα βαθμό, ασφαλισμένοι έναντι των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης που εκτυλίσσεται τώρα στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

Αντίθετα, η Ρωσία —όπως και μεγάλο μέρος του κόσμου— αντιμετώπισε πιστωτική κρίση λόγω των επιπτώσεων από την κρίση των ενυπόθηκων δανείων subprime των ΗΠΑ το 2008, η οποία τελικά οδήγησε στην Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση.

Καθώς η χώρα ανέκαμψε από την ύφεση, άρχισε να εργάζεται για τη μεγάλη της φιλοδοξία να κάνει τη Μόσχα παγκόσμιο οικονομικό κόμβο. Αλλά αυτό το όνειρο έχει πλέον μελανιάσει με τη Ρωσία κάτω από σαρωτικές κυρώσεις. 

Δύο ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ρωσικές τράπεζες αποκόπηκαν από την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT με έδρα το Βέλγιο, η οποία επιτρέπει στις τράπεζες να συντονίζουν τις διασυνοριακές συναλλαγές - απομονώνοντας έτσι τη χώρα σε μεγάλο βαθμό οικονομικά. Η Ρωσία αντιμετωπίζει επίσης περιορισμούς στις βασικές εξαγωγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου τιμής 60 $ ανά βαρέλι για το πετρέλαιο.

Εν τω μεταξύ, διεθνείς τράπεζες και λογιστικές εταιρείες αποχώρησαν από τη χώρα - ή έχουν κάνει σχέδια να το κάνουν.

Τούτου λεχθέντος, ο ολιγάρχης του αλουμινίου Όλεγκ Ντερπάσκα (στον οποίο ο Χάντερ Μπάιντεν προσπάθησε να πουλήσει πληροφορίες στην Alcoa για 55.000 δολάρια), είπε στο Οικονομικό Φόρουμ του Κρασνογιάρσκ στη Σιβηρία στις 2 Μαρτίου, ότι η Ρωσία «θα χρειαστεί ξένους επενδυτές» επειδή τα κεφάλαιά της εξαντλούνται.

Τα σχόλια του Ντεριπάσκα είναι από τα πιο ειλικρινή από έναν εξέχοντα επιχειρηματικό ηγέτη, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να στρίψει τις βίδες στις μεγάλες εταιρείες αφού έκλεισε το περασμένο έτος με δημοσιονομικό έλλειμμα ρεκόρ και τον προϋπολογισμό ακόμα στο κόκκινο για να ξεκινήσει το 2023.

Ενώ η Ρωσία είδε μια έκπληξη στις κεφαλαιουχικές δαπάνες πέρυσι, οι προοπτικές έχουν γίνει πιο ζοφερές, ειδικά καθώς οι τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά. Ωστόσο, ακόμη και με κυρώσεις και άλλους περιορισμούς που συμπιέζουν τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας, η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί ελαφρά φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...