Όσο η Ευρώπη ετοιμάζεται να στείλει κύρια άρματα μάχης στην Ουκρανία και το Κίεβο σπεύδει να εκπαιδεύσει προσωπικό του στα γερμανικά Leopard, στα βρετανικά Challenger 2 και στα αμερικανικά M1A2 Abrams, η Ρωσία "τρέχει" να τελειώσει μια για πάντα την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πιθανότατα η πρώτη θωρακισμένη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τις τεράστιες μάχες τανκς του Β' Παγκοσμίου, για αυτό και θα αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την απόφαση του Κρεμλίνου για το αν θα στείλει στην Ουκρανία πληρώματα τεθωρακισμένων που θα αποτελούνται από γυναίκες. Αν το κάνει αυτό η ιστορία θα επαναληφθεί για άλλη μια φορά!
Ουκ ολίγες φορές, Ρώσοι ηγέτες και αμυντικές σελίδες της χώρας έχουν περιγράψει την σημερινή "σύγκρουση" Ρωσίας και Δύσης ως μία σύγκρουση της "νέας τάξης πραγμάτων" που μεταξύ άλλων προωθεί την κοινότητα LGBTQ και ιδέες κατά της παραδοσιακής δομής μίας οικογένειας. Οι Δυτικοί από την άλλη φαίνεται πως θεωρούν την Ρωσία πολύ "συντηρητική και στενόμυαλη" που δεν υιοθετεί τις σύγχρονες απόψεις τους.
Τώρα, εάν οι αναφορές αυτές των Ρώσων έρχονται ως απάντηση στον ιδεολογικό πόλεμο που ξεκίνησε ο Αμερικανός πρόεδρος έναντι Ρωσίας, Κίνας, Ιράν και Βόρειας Κορέας λέγοντας πως ο κόσμος βρίσκεται σε μάχη μεταξύ "δημοκρατιών και μοναρχιών" είναι άγνωστο και χρειάζεται την δική του ανάλυση.
Μία απόφαση για αποστολή πληρωμάτων τεθωρακισμένων με γυναίκες στον πόλεμο από την Ρωσία σίγουρα θα αναζωπύρωνε την κοινωνικοπολιτική κριτική που δέχεται η Μόσχα από Δυτικούς παρατηρητές.
Τα Πληρώματα Γυναικών που Έχουν Γράψει Ιστορία στον Β' Παγκόσμιο
Οι Αικατερίνη Πετλιούκ και Μαρία Οκτιάμπρσκαγια έχουν δοξαστεί ως πραγματικές ηρωίδες πολέμου κατά τον Β' Παγκόσμιο. Και οι δύο ήταν μέλη πληρωμάτων αρμάτων μάχης που έλαβαν το ανώτατο μετάλλιο Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης με τα τανκς T-34 και T-60 τους.
Η Μαρία κατέστρεψε δεκάδες γερμανικά άρματα μάχης και ένα πυροβολικό όπλο, ενώ η Αικατερίνη σαν από θαύμα παρατήρησε ένα ναρκοπέδιο και σταμάτησε το τανκ της τρία μέτρα πριν τις πρώτες νάρκες, σώζοντας τις ζωές πολλών αξιωματικών που ταξίδευαν μαζί της.
Η αξιωματικός Αλεξάντρα Σαμουσένκο ήταν άλλη μία θρυλική στρατιωτικός, η μόνη υποδιοικήτρια ταξιαρχίας αρμάτων μάχης. Ήταν 19 όταν ξέσπασε ο πόλεμος, κατά την διάρκεια του οποίου πολέμησε σε πολλά πεδία, τραυματίστηκε τρεις φορές και χρειάστηκε να εγκαταλείψει το άρμα μάχης της δύο φορές.
Αλλά αυτό που την έκανε να μείνει στην ιστορία είναι η συνδρομή της στην πιο εμβληματική μάχη αρμάτων μάχης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, την μάχη του Κουρσκ, όπου το T-34 της αντιμετώπισε τρία γερμανικά τανκς τύπου Tiger.
Ωστόσο εκεί τα γερμανικά οχήματα υπερείχαν των σοβιετικών και έτσι η Αλεξάντρα βρέθηκε σε μία κατάσταση δίχως επιστροφή. Εκεί λέγεται πως καθησύχασε το πλήρωμά της λέγοντας με ήρεμη φωνή "δεν υπάρχει επιστροφή για εμάς".
Πίσω στο Σήμερα
Η Ρωσία αποκάλυψε το πρώτο πλήρωμα τανκ που αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες στην 2019 Army Games, μία διοργάνωση που επισκέπτονται στρατοί όλου του κόσμου. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις Anastasiya Baranova, Marina Pushkareva και Daria Sirotenko, μπροστά από το άρμα μάχης του, ένα T-80.