Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα όπλα στην Ουκρανία-Σύνοδος υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για νέες αποστολές οπλισμού

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για να συζητήσουν την αποστολή νέων οπλικών συστημάτων για μια ακόμη φορά, πιέζοντας για νέα φορτία όπλων, ενώ παράλληλα η συμμαχία ζητά αναπλήρωση των πυρομαχικών και όπλων των χωρών αυτών .

Η Ελλάδα δέχεται συνεχώς πιέσεις για το θέμα όπως είναι κατανοητό, αλλά εκτιμάται ότι δεν έχουμε και δεν μπορούμε να στείλουμε άλλον οπλισμό στην Ουκρανία, λόγω των δικών μας αναγκών, και λόγω της ασαφήνιστης στάσης του Ερντογάν μετά τον σεισμό.

Οι Τούρκοι δεν έχουν κάνει σαφείς τις προθέσεις τους για το που θα απευθυνθούν ώστε να βρουν 80-90 δις ευρώ, για να ανοικοδομούσουν τις καταστραμμένες περιοχές, και όλα τα σενάρια σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο είναι ορθάνοικτα.

Άλλωστε, για αυτούς που θεωρούν ότι η Τουρκία θα αλλάξει Ρότα, υπενθυμίζουμε ότι ενώ οι τουρκικές μάζευαν νεκρούς και επιζώντας στα χαλάσματα, την ίδια στιγμή οι τουρκικές Ένοπλες δυνάμεις κτυπούσαν Κούρδους σε Β.Ιράκ και Συρία, και αυτό μας τα λέει όλα.        

Οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται στις Βρυξέλλες στις 14-15 Φεβρουαρίου 2023 για συζητήσουν την « ενίσχυση της αποτροπής και την άμυνα της Συμμαχίας και να στηρίξουν την Ουκρανία», αναφέρει ο ιστότοπος του ΝΑΤΟ.

Σε προεπισκόπηση της συνάντησης στις 13 Φεβρουαρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε την επείγουσα ανάγκη παράδοσης βασικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία προτού η Ρωσία μπορέσει να αναλάβει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης. «Βρισκόμαστε σε έναν αγώνα εφοδιασμού», είπε, τονίζοντας ότι «η ταχύτητα θα σώσει ζωές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ αναμένεται να «συμφωνήσουν ένα νέο επίπεδο για τον αμυντικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ και να εξετάσουν τρόπους για την αύξηση της αμυντικής βιομηχανικής ικανότητας και την αναπλήρωση των αποθεμάτων. Θα λάβουν επίσης μέτρα για να αυξήσουν την προστασία των κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών και θα συζητήσουν τρόπους διατήρησης και ενίσχυσης των αμυντικών δαπανών σε ολόκληρη τη Συμμαχία».

Το Reuters αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ αναμένεται να ζητήσει από τα μέλη του να αυξήσουν τα αποθέματά του πυρομαχικών που έχουν εξαντληθεί σοβαρά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς οι σύμμαχοι προσπαθούν να δώσουν όπλα στο Κίεβο και στους δικούς τους στρατούς σε βιώσιμη βάση μετά από ένα χρόνο σε κατάσταση κρίσης.

Οι Ουκρανοί χάνουν μαζικά drones στο Μπαχμούτ

Από τον Ιανουάριο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν χάσει τουλάχιστον εκατό μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά στο Μπαχμούτ, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση πυρών πυροβολικού και όλμων.
Τα drones δεν μπορούν να πετάξουν κοντά σε ρωσικές θέσεις, αφού καταστέλλονται από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Αυτό ανέφερε ο στρατιωτικός παρατηρητής Graziella Giangiulio στην ιταλική έκδοση του AGC News.

Μονάδες της 80ης Ταξιαρχίας Αεροπορικής Εφόδου της Ουκρανίας αντιμετώπισαν για πρώτη φορά ένα τέτοιο φαινόμενο τον Νοέμβριο του περασμένου έτους κοντά στην Κρεμέναγια, αλλά οι αποτυχίες των ουκρανικών drones κοντά στο Μπαχμούτ από τα τέλη Ιανουαρίου έχουν γίνει πραγματικά μαζικές.

Οι απώλειες των ουκρανικών drones πολλών μεγάλων σχηματισμών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ( 53η,  93η και 63η μηχανοποιημένη ταξιαρχία), είναι σημαντικές.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, από τις αρχές Ιανουαρίου 2023, οι χειριστές drone των μονάδων αυτών των ταξιαρχιών έχουν καταγράψει την απώλεια τουλάχιστον 77 drones.

Τα ουκρανικά drones χάνουν τον έλεγχο με τους σταθμούς ελέγχου στους εγκαταλελειμμένους οικισμούς Κλετσέβκα, Κουρντουμόβκα, Ζελενοπόλνιγιε και Οζερονόβκα, οι οποίες είναι εντός του αστικού ιστού του Μπαχμούτ.

Η μαζική εξουδετέρωση των ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα μπορούσε να συνδεθεί με το έργο φορητών σταθμών ηλεκτρονικού πολέμου που εμφανίστηκαν σχετικά πρόσφατα στο μέτωπο.

Τα ρωσικά στρατεύματα δεν βελτιώνουν μόνο τον ηλεκτρονικό τους πόλεμο, αλλά και τη χρήση drones για τη διόρθωση των πυρών του πυροβολικού.

“Ο στόχος είναι να βελτιωθούν τα πυρά του πυροβολικού στις ουκρανικές θέσεις όταν οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται”, αναφέρει ειδικός.

Ωστόσο, με την αυξανόμενη χρήση των drones, ακόμη και τα ρωσικά στρατεύματα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Ένα από αυτά είναι η χρήση drones σε συνθήκες ισχυρού ανέμου, λόγω των οποίων η μπαταρία των drones εξαντλείται πολύ γρήγορα και το drone δεν μπορεί να χτυπήσει τον στόχο.

Τα μικρά ρωσικά drones είναι δύσκολο να εντοπιστούν και ακόμη πιο δύσκολο να εξουδετερωθούν. Η καταστροφή τους στον αέρα είναι επίσης πανάκριβη, αφού ένας πύραυλος από ένα σύστημα αεράμυνας Patriot ή NASAMS μπορεί να κοστίσει 1 εκατομμύριο δολάρια ή περισσότερο.
Γι' αυτό οι Ουκρανοί προσπαθούν να καταρρίψουν ρωσικά drones με φορητά συστήματα που κοστίζουν πολλές χιλιάδες δολάρια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ