Η Ρωσία απάντησε την Τετάρτη στην προηγούμενη αναφορά από πηγές του Πενταγώνου ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ολοκληρώνει τα σχέδια για την αποστολή αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, σε αυτό που θα αποτελέσει τα αμυντικά συστήματα μεγαλύτερης εμβέλειας που έχουν μεταφερθεί από τη Δύση μέχρι σήμερα.
«Το Κρεμλίνο είπε την Τετάρτη ότι τα συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot των ΗΠΑ θα είναι νόμιμος στόχος για ρωσικά πλήγματα κατά της Ουκρανίας, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εξουσιοδοτήσουν να παραδοθούν για να υποστηρίξουν το Κίεβο», αναφέρει το Reuters.
Ο ρωσικός στρατός επιδιώκει εδώ και καιρό να βάλει στο στόχαστρο τόσο τις δυτικές αποθήκες όπλων εντός της Ουκρανίας, όσο και τις εισερχόμενες αποστολές που διασχίζουν τη χώρα, μέρος του λόγου για τον οποίο στην αρχή της εισβολής στόχευσε σε μεγάλο βαθμό το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δημοσίευσε την ακόλουθη προειδοποιητική δήλωση προς τις ΗΠΑ στον λογαριασμό του στο Telegram:
"Εάν, όπως άφησε να εννοηθεί ο Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ εφοδιάσει τους φανατικούς του Κιέβου με συγκροτήματα Patriot μαζί με το προσωπικό του ΝΑΤΟ, θα γίνουν αμέσως νόμιμος στόχος των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Ελπίζω ότι οι ανίκανοι του NATO το καταλαβαίνουν."
Όσον αφορά την πιθανή παράδοση συστημάτων Patriot, η Washington Post αναφέρει, «το σχέδιο δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τον Πρόεδρο Μπάιντεν ή τον Υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, αλλά θα μπορούσε σύντομα», δήλωσαν οι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Μια αρχική αναφορά του CNN ανέφερε ότι η έγκριση θα μπορούσε να έρθει ήδη αυτή την εβδομάδα, αλλά θα μπορούσε να χρειαστεί σημαντικός χρόνος για να εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί στην περίπλοκη επιχείρηση των Patriot. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στη Γερμανία και μπορεί να διαρκέσει μήνες.
Η Washington Post σημειώνει περαιτέρω ότι «οι πύραυλοι που εκτοξεύονται από Patriot μπορούν να πετάξουν σε υψόμετρα έως και 79.000 πόδια, με επιχειρησιακό βεληνεκές, ανάλογα με τον τύπο του χρησιμοποιούμενου πυρομαχικού, από δώδεκα έως 100 μίλια, για χρήση κατά βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ. καθώς και αεροσκάφη. Δεν ήταν σαφές τι είδους πυρομαχικά θα προτείνει να προμηθεύσει το Πεντάγωνο».
Το βεληνεκές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα συγκεκριμένα πυρομαχικά πυραύλων που χρησιμοποιούνται και είναι πιθανό το Πεντάγωνο να περιορίσει το βεληνεκές - όπως φέρεται να έκανε με το HIMARS που στάλθηκε πρόσφατα στην Ουκρανία, προκειμένου να αποτρέψει τη χρήση των συστημάτων του από τους Ουκρανούς για να χτυπήσουν μέσα στη Ρωσία.