Ο Λευκός Οίκος ολοκληρώνει επί του παρόντος τα σχέδια για την αποστολή συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία, αναφέρει η επικεφαλής ανταποκρίτρια του CNN στο Πεντάγωνο, επικαλούμενη πολλούς ανώνυμους αξιωματούχους της άμυνας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου αξιωματούχου της κυβέρνησης Μπάιντεν - ότι
«Η κυβέρνηση Μπάιντεν οριστικοποιεί τα σχέδια για την αποστολή του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία, τα οποία θα μπορούσαν να ανακοινωθούν μόλις αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους και έναν ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο», γράφει το CNN. «Οι τρεις αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι αναμένεται έγκριση».
Το σχέδιο του Πενταγώνου πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τον Υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν προτού σταλεί στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την υπογραφή του. Οι τρεις αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι αναμένεται έγκριση.
Εάν εγκριθεί, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημείο καμπής στη σύγκρουση που θα οδηγήσει σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας, δεδομένου ότι η μεταφορά των Patriot θα σήμαινε τους μεγαλύτερους πυραύλους που έχουν σταλεί στην Ουκρανία μέχρι στιγμής.
Η Ουάσιγκτον ήταν μέχρι στιγμής απρόθυμη, παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι του Κιέβου σχεδόν από την έναρξη της εισβολής έκαναν επανειλημμένες εκκλήσεις προς τις ΗΠΑ να βοηθήσουν «να κλείσει ο ουρανός», όπως προέτρεψε ο Πρόεδρος Ζελένσκι πριν από πολλούς μήνες το Κογκρέσο.
Δεν είναι σαφές πόσοι εκτοξευτές πυραύλων θα σταλούν, αλλά μια τυπική συστοιχία Patriot περιλαμβάνει ένα σετ ραντάρ που ανιχνεύει και παρακολουθεί στόχους, υπολογιστές, εξοπλισμό παραγωγής ενέργειας, έναν σταθμό ελέγχου εμπλοκής και έως οκτώ εκτοξευτές, ο καθένας με τέσσερις πυραύλους έτοιμους για εκτόξευση.
Μόλις οριστικοποιηθούν τα σχέδια, τα Patriot αναμένεται να αποσταλούν γρήγορα τις επόμενες ημέρες και οι Ουκρανοί θα εκπαιδευτούν να τα χρησιμοποιούν σε βάση του αμερικανικού στρατού στο Γκράφενβερ της Γερμανίας, δήλωσαν αξιωματούχοι στο CNN.
Η Ουκρανία ζητά το σύστημα εδώ και μήνες, αλλά οι υλικοτεχνικές προκλήσεις για την παράδοση και τη λειτουργία του είναι τεράστιες. Παρά τα εμπόδια αυτά, «η πραγματικότητα του τι συμβαίνει στο έδαφος» οδήγησε την κυβέρνηση να λάβει την απόφαση, είπε ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο CNN, σημειώνοντας τα συνεχιζόμενα μπαράζ με ρωσικούς πυραύλους.
Σε αντίθεση με τα μικρότερα συστήματα αεράμυνας, οι συστοιχίες πυραύλων Patriot χρειάζονται πολύ μεγαλύτερα πληρώματα, που απαιτούν δεκάδες προσωπικό για τη σωστή λειτουργία τους. Η εκπαίδευση στα συστήματα πυραύλων Patriot διαρκεί συνήθως πολλούς μήνες, μια διαδικασία που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιούν τώρα υπό την πίεση σχεδόν καθημερινών εναέριων επιθέσεων από τη Ρωσία.
Το σύστημα θεωρείται ευρέως ένα από τα πιο ικανά όπλα μεγάλου βεληνεκούς για την άμυνα του εναέριου χώρου από εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, καθώς και από ορισμένα αεροσκάφη. Λόγω της ικανότητάς του σε μεγάλο βεληνεκές και μεγάλο ύψος, μπορεί ενδεχομένως να καταρρίψει ρωσικούς πυραύλους και αεροσκάφη μακριά από τους επιδιωκόμενους στόχους τους εντός της Ουκρανίας.
Προηγουμένως, οι ΗΠΑ έστειλαν μπαταρίες Patriot σε συμμάχους του ΝΑΤΟ όπως η Πολωνία ως τρόπο ενίσχυσης της άμυνάς τους, και έστειλαν άλλα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία για να βοηθήσουν ενάντια στη ρωσική εισβολή.
Εν τω μεταξύ, η Μόσχα είναι πιθανό να αντιδράσει σθεναρά στις ειδήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο έντονες και κλιμακωτές αεροπορικές επιδρομές σε πόλεις της Ουκρανίας και βάσεις διοίκησης και ελέγχου. Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, πιθανότατα θα τονίσει τον καθαρά «αμυντικό» χαρακτήρα των συστημάτων Patriot