Ρωσία

"Ο Πούτιν δεν είπε στον Σι την αλήθεια": Η Κίνα και η Ινδία φαίνεται να απομακρύνονται από τη Ρωσία

Μετά της δηλώσεις των ηγετών της G20 στη σύνοδο κορυφής στην Ινδονησία δείχνει ότι «η πλειοψηφία των μελών καταδίκασε έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία». Αν και ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι η χρήση του όρου «πλειοψηφία» έχει σκοπό να αποκλείσει τους συμμάχους του Πούτιν, την Ινδία και την Κίνα και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δύο μεγάλες δυνάμεις μπορεί να αρχίσουν να απομακρύνονται από τον Πούτιν, γράφει το Sky News.

Και οι δύο χώρες έχουν επανειλημμένα υπερασπιστεί τη Μόσχα, τώρα εξέφρασαν ανησυχία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Και ενώ κανένας ηγέτης των δύο υπερδυνάμεων δεν έχει εκφράσει ανοιχτά ότι αλλάζουν αυτή τη θέση, ο Σι Τζινπίνγκ έστειλε ωστόσο ένα μήνυμα που φαίνεται να αποτελεί συγκαλυμμένη κριτική για τις ενέργειες της Ρωσίας.

Σε μήνυμά του στη σύνοδο κορυφής της G20, ο Κινέζος ηγέτης προειδοποίησε ότι είναι κατά της χρήσης και ενέργειας ως όπλων, σχόλια που φαίνεται να στοχεύουν στο Κρεμλίνο. «Πρέπει να αντιταχθούμε σθεναρά στην πολιτικοποίηση, την εργαλειοποίηση και την οπλοποίηση των τροφίμων και της ενέργειας», είπε ο Σι.

Το μήνυμα του Σι ήρθε αφότου ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είπε ότι ο Κινέζος πρόεδρος είπε στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι «δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πυρηνικά όπλα και δεν πρέπει να διεξάγονται πυρηνικοί πόλεμοι» - μια παρατήρηση που θεωρείται ως αναφορά στις επαναλαμβανόμενες απειλές της Μόσχας.

Εν τω μεταξύ, οι Financial Times ανέφεραν για έναν Κινέζο αξιωματούχο που επέκρινε σιωπηρά τον Ρώσο πρόεδρο επειδή δεν ενημέρωσε το Πεκίνο για το σχέδιό του να εισβάλει στην Ουκρανία. «Ο Πούτιν δεν είπε στον Σι την αλήθεια», είπε ο Κινέζος αξιωματούχος. «Αν μας το είχαν πει, δεν θα ήμασταν σε τόσο δύσκολη θέση. Είχαμε περισσότερους από 6.000 Κινέζους πολίτες που ζούσαν στην Ουκρανία και μερικοί από αυτούς πέθαναν κατά τη διάρκεια της εκκένωσης και δεν μπορούμε να το δημοσιοποιήσουμε», φέρεται να είπε.

Από την άλλη πλευρά, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ενώ απέφυγε να καταδικάσει ευθέως τη Ρωσία  είπε στον Πούτιν τον Σεπτέμβριο ότι «η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή πολέμου». Και τώρα είπε τώρα στη G20 ότι «πρέπει να βρεθεί τρόπος για να επιστρέψουμε στο μονοπάτι της διπλωματίας για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία».

Οι φαινομενικά  αλλαγές στη γλώσσα που χρησιμοποιούν η Κίνα και η Ινδία θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν δυνητικά σημαντικές αλλαγές στη γεωπολιτική δυναμική που περιβάλλει τη σύγκρουση. Μια απόφαση μιας ή και των δύο χωρών να αποστασιοποιηθούν πιο ανοιχτά από τη Μόσχα θα προκαλούσε μεγάλο πρόβλημα για τη Ρωσία - αφήνοντας τη χώρα σχεδόν εντελώς απομονωμένη στην παγκόσμια σκηνή, υπονομεύοντας την ήδη προβληματική στρατιωτική εκστρατεία του Πούτιν - αυτό είναι μια εξέλιξη που θα αύξανε την πίεση στον ηγέτη από το Κρεμλίνο να αναζητήσει διέξοδο από τον πόλεμο, σημειώνει το Sky News.

Ωστόσο, την Τετάρτη, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι είπε για τη Ρωσία ότι επέδειξε μια «λογική» και «υπεύθυνη» στάση, μετά από συζήτηση με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στην οποία ο τελευταίος του είπε ότι η θέση της Ρωσίας ήταν ότι δεν πρέπει να γίνει ένας πυρηνικός πόλεμος .

Τα σχόλια του Ουάνγκ έρχονται καθώς το Πεκίνο δέχεται πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους συμμάχους του να χρησιμοποιήσει την «απεριόριστη συνεργασία» του με τη Μόσχα για να πιέσει για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Κίνα αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τον πόλεμο εισβολή και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να διεξαγάγουν "περιεκτικούς διαλόγους" με τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η Κίνα σημείωσε ότι η Ρωσία επιβεβαίωσε πρόσφατα την πάγια θέση της ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί», κάτι που δείχνει τη λογική και υπεύθυνη στάση της Ρωσίας», δήλωσε ο Wang σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Ο Γουάνγκ είπε επίσης κατά τη συνάντηση με τον Λαβρόφ ότι η Κίνα είδε τη Ρωσία να δείχνει προθυμία να συμμετάσχει σε διάλογο για την Ουκρανία και να συμφωνήσει να επαναλάβει τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με δήλωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ