Ρωσία

Θα έσωζε τον Πούτιν το πυρηνικό καταφύγιο στα Ουράλια όρη;

Οι οροσειρές θεωρούνται ένα από τα καλύτερα μέρη για προστασία από πυρηνική επίθεση. Αρκετές χώρες έχουν ένα στρατιωτικό καταφύγιο θαμμένο βαθιά κάτω από βουνά, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, που έχουν το ορεινό συγκρότημα Cheyenne και το ορεινό συγκρότημα Raven Rock στο Κολοράντο και την Πενσυλβάνια, αντίστοιχα.

Ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν φημολογείται επίσης ότι έχει ένα καταφύγιο βαθιά μέσα στην οροσειρά των Ουραλίων στη Ρωσία, κάτω από το όρος Γιαμαντάου, καθώς και πιθανώς πολλά άλλα σε άγνωστες τοποθεσίες. Τα Ουράλια βουνά είναι μια μεγάλη έκταση βουνών που εκτείνονται από τη Ρωσία από βορρά προς νότο, καταλήγοντας ακριβώς βόρεια των συνόρων με το Καζακστάν. Η στρατιωτική υποδομή του όρους Γιαμαντάου φαινόταν να κατασκευάζεται σε δορυφορικές εικόνες το 1995, αλλά η Ρωσία αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι έχτιζαν όταν ρωτήθηκαν από τις ΗΠΑ.

«Δεν θα ήταν περίεργο αν η Ρωσία είχε μια τέτοια εγκατάσταση, όπως ακριβώς έχουν οι ΗΠΑ, και τα βουνά είναι ένα λογικό μέρος για να τις τοποθετήσουν», δήλωσε στο Newsweek ο Σεθ Μπάουμ, εκτελεστικός διευθυντής του Global Catastrophic Risk Institute.

Με τη ρητορική του Πούτιν για τον πυρηνικό πόλεμο ως απάντηση στη σύγκρουση στην Ουκρανία, το να υπάρχει ένα μέρος για να κρυφτεί θα ήταν ένας από τους πιο πολύτιμους πόρους ενός παγκόσμιου ηγέτη.

«Σε περίπτωση διηπειρωτικού πυρηνικού πολέμου - ενώ το ορεινό έδαφος θα πρόσφερε περιορισμένη "προστασία από εκρήξεις", ούτε καν μια οροσειρά δεν θα έσωζε τον Ρώσο πρόεδρο από τη μακροπρόθεσμη συνέπεια της πυρηνικής καταστροφής. Δεν υπάρχει απόκρυψη από τον πλανητικό και οικολογικό Αρμαγεδδώνα που αυτή η μεγάλης κλίμακας πυρηνική σύγκρουση θα προκαλούσε», δήλωσε στο Newsweek ο Thom Davies, αναπληρωτής καθηγητής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Nottingham στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι οροσειρές γενικά θεωρούνται καλές τοποθεσίες για την κατασκευή πυρηνικών καταφυγίων. Οι υψηλές πλαγιές και οι χαμηλές κοιλάδες μιας ορεινής περιοχής βοηθούν στην απορρόφηση της θερμότητας και του φωτός από τη βολίδα μιας πυρηνικής έκρηξης, καθώς και στην αρχική ακτινοβολία. Επιπλέον, το ίδιο το έδαφος θα απορροφήσει επίσης την ακτινοβολία και την έκρηξη, επομένως είναι προτιμότερο να είσαι υπόγειος: η ακτινοβολία μπορεί να μειωθεί κατά 10 φορές στα υπόγεια σε σύγκριση με τα επίπεδα στους πάνω ορόφους. Στη συνέχεια, ωστόσο, η απόκρυψη κάτω από ένα βουνό δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα, και ο έξω κόσμος μπορεί να είναι αγνώριστος και μη κατοικήσιμος ανάλογα με την κλίμακα του πυρηνικού πολέμου.

Το ορεινό συγκρότημα Cheyenne, για παράδειγμα, είναι χτισμένο κάτω από 2.000 πόδια γρανίτη, με πόρτες ικανές να αντέξουν μια πυρηνική έκρηξη 30 μεγατόνων σε απόσταση μόλις 1,2 μιλίων. Η βάση φιλοξενούσε παλαιότερα τη Διαστημική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών και τη Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής και τώρα βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια άλλα μέρη στον κόσμο που θα ήταν καλύτερα να κρυφτούν, όσον αφορά την προστασία.

«Το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου πλήρους κλίμακας θα ήταν απομονωμένες γεωγραφίες όπως η Ανταρκτική ή τα νησιά του Ειρηνικού όπως το νησί του Πάσχα, αλλά ακόμη και εδώ - δεν μπορείτε να ξεπεράσετε τον λεγόμενο «πυρηνικό χειμώνα», είπε ο Ντέιβις.

Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, μια τεράστια πυρηνική βάση των ΗΠΑ θάφτηκε κρυφά κάτω από τη Γροιλανδία, μακριά στον Αρκτικό Κύκλο, ως μέρος του λεγόμενου Project Iceworm. Ωστόσο, η Ρωσία πιθανότατα είχε θέσει τις βάσεις για καταφύγια και καταφύγια στα Ουράλια που χρονολογούνται από τον Ψυχρό Πόλεμο και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, είπε ο Ντέιβις, καθιστώντας τα ένα λογικό μέρος για το καταφύγιο του Πούτιν.

«Ο Ρώσος πρόεδρος έχει πρόσβαση σε μια τεράστια υποδομή πυρηνικών αποθηκών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων που χρονολογούνται από τον Ψυχρό Πόλεμο. Είναι πιθανό τα Ουράλια Όρη να είναι ένα τέτοιο μέρος - και συγκεκριμένα αυτά τα βουνά έχουν από καιρό έναν στρατηγικό γεωπολιτικό ρόλο για τη Ρωσία, που ρονολογείται από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η βιομηχανία μεταφέρθηκε ανατολικά των Ουραλίων από τα δυτικά μέρη της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Barbarossa. Στην πραγματικότητα, η περιοχή των Ουραλίων φιλοξένησε επίσης την καταστροφή Kyshtym το 1957, η οποία ήταν το τρίτο χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο (μετά τη Φουκουσίμα και το Τσερνόμπιλ)», είπε.

Η καταστροφή του Kyshtym συνέβη στις 29 Σεπτεμβρίου 1957, σε μια τοποθεσία παραγωγής πλουτωνίου για πυρηνικά όπλα που ονομάζεται Μαγιάκ. Μια υπόγεια δεξαμενή υγρών πυρηνικών αποβλήτων εξερράγη, μολύνοντας 20.000 τετραγωνικά μίλια γης που κατοικείται από τουλάχιστον 270.000 ανθρώπους. Το γεγονός συγκαλύφθηκε από τη σοβιετική κυβέρνηση, με ελάχιστους ανθρώπους ακόμη και στη Ρωσία να γνωρίζουν για την καταστροφή μέχρι τη δεκαετία του 1980.

Ανεξάρτητα από το αν το φερόμενο καταφύγιο των Ουραλίων θα παρείχε στον Πούτιν μεγάλη προστασία σε περίπτωση πυρηνικού Αρμαγεδδώνα, σύμφωνα με τον Ντέιβις, δεν είναι αυτό που τον ανησυχεί πρωτίστως όσον αφορά τις κρυψώνες.

«Αν ο Πούτιν φοβάται κάτι, μάλλον δεν είναι πυρηνικός πόλεμος. Τελικά, είναι το μόνο άτομο που θα ενεργοποιούσε την αλυσίδα των γεγονότων που θα οδηγούσαν σε πυρηνική σύγκρουση - και παρόλο που το έχει απειλήσει δημόσια (τον Σεπτέμβριο μετά την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας), ένα τέτοιο ατομικό συμβάν παραμένει απίθανο. Αυτό που φοβάται πολύ περισσότερο ο Ρώσος πρόεδρος -και φοβάται εδώ και χρόνια- είναι μια λαϊκή εξέγερση κατά της ηγεσίας του από τη Ρωσία, όπως έχει παρατηρηθεί σε άλλες πρώην σοβιετικές χώρες το πρόσφατες δεκαετίες».

Η αποφυγή μιας εξέγερσης τύπου Αραβικής Άνοιξης, ή κάτι σαν την «Επανάσταση των Ρόδων» στη Γεωργία το 2003, την «Πορτοκαλί Επανάσταση» στην Ουκρανία το 2005 ή την «Επανάσταση των Τουλίπων» στο Κιργιστάν το 2005, είναι πιο πιθανό να τον παρακινήσει να κρυφτεί, είπε ο Ντέιβις. Ως εκ τούτου, πιθανότατα έχει πολλά ασφαλή μέρη μακριά από μεγάλους πληθυσμούς με αυτή την απειλή κατά νου, και οι απομονωμένες οροσειρές όπως τα Ουράλια είναι εξίσου καλές.

Στην πραγματικότητα, ο Ντέιβις λέει ότι οι φήμες για ένα μυστικό πυρηνικό καταφύγιο μπορεί να κάνουν τον Πούτιν να φαίνεται πιο πιθανό να τραβήξει τη σκανδάλη στον πυρηνικό πόλεμο και επομένως να γίνει αντιληπτός πιο ισχυρός στην παγκόσμια σκηνή.

«Οι αναφορές ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται σε ένα καταφύγιο εξυπηρετούν έναν χρήσιμο *γεωπολιτικό* σκοπό γι 'αυτόν· είναι προς το συμφέρον του τα μέλη του ΝΑΤΟ να *νομίζουν* ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει πραγματικά πυρηνικά όπλα και τίποτα δεν το λέει πιο ξεκάθαρα από το να κάθεται σε ένα καταφύγιο», είπε.

Ο Πούτιν συνεχίζει την εισβολή του στην Ουκρανία παρά τη διεθνή καταδίκη. Από τις 10 Νοεμβρίου, οι δυνάμεις του υποχώρησαν από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Χερσώνα στη νότια Ουκρανία. Παρά τις πρόσφατες συζητήσεις του Πούτιν για πυρηνικό πόλεμο, η Ρωσία δημοσίευσε μια δήλωση στις 2 Νοεμβρίου, λέγοντας ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ