Ρωσία

Ο εφιάλτης του Τσάρου! Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται ένα δημογραφικό έρεβος για τον Πούτιν

Το 2021, ο πληθυσμός της Ρωσίας μειώθηκε κατά πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Είναι μια ιστορική παρακμή και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα δώσει στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ακόμη πιο ζοφερά νούμερα στο τραπέζι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Από το 1992, ο αριθμός των θανάτων ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των γεννήσεων στη Ρωσία. Αυτό οδήγησε σε αρνητικό σπιράλ και χαμηλότερο πληθυσμό. Αυτό οδήγησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν το 2006 να εισαγάγει χρηματικά βραβεία για γυναίκες που γέννησαν περισσότερα από ένα παιδιά», λέει η ανώτερη ερευνήτρια στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής (NUPI), Ναταλία Μόεν-Λάρσεν.

Λίγο πριν ο Πούτιν αναλάβει την προεδρική εξουσία στη Ρωσία το 2000, ζούσαν στη χώρα πάνω από 148 εκατομμύρια άνθρωποι. Αυτός ο αριθμός έχει συρρικνωθεί σε περίπου 143 εκατομμύρια το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Οι ρωσικές αρχές υπολογίζουν ότι ο πληθυσμός είναι 145 εκατομμύρια (συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας), αλλά ο αριθμός αυτός είναι ελάχιστα αναγνωρισμένος από άλλα κράτη.

Ζήτημα ασφάλειας

«Το 2006, ο Πούτιν δήλωσε ότι η δημογραφική παρακμή ήταν πρόβλημα ασφάλειας για τη Ρωσία. Ήθελε οι Ρωσίδες να γεννήσουν περισσότερα παιδιά και εισήγαγε επίσης μια σειρά από μέτρα για να κάνει τον ρωσικό τρόπο ζωής πιο υγιεινό», λέει η Μόεν-Λάρσεν.

Η θνησιμότητα μεταξύ των Ρώσων ανδρών ήταν υψηλή. Υπάρχουν αρκετοί και περίπλοκοι λόγοι για αυτό, αλλά το έγκλημα, το αλκοόλ, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και τα ναρκωτικά είναι παράγοντες που έχουν συμβάλει.

15% περισσότερες γυναίκες

Και υπάρχουν όλο και περισσότερες γυναίκες στη σημερινή Ρωσία. Στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών, υπάρχει ένα έως 2% διαφορά. Στη Ρωσία, υπάρχουν 15% περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες.

«Η εισαγωγή της οικονομίας της αγοράς και η εκβιομηχάνιση οδήγησαν σε πολλές αλλαγές στη ρωσική κοινωνία τη δεκαετία του 1990, και φάνηκε ότι αυτό οδήγησε σε αυξημένη θνησιμότητα - ειδικά μεταξύ των ανδρών. Ταυτίστηκαν περισσότερο με τη δουλειά και έχασαν την ταυτότητά τους στη μετάβαση, ενώ οι γυναίκες ήταν περισσότερο δεμένες με τα παραδοσιακά οικογενειακά καθήκοντα», λέει η Μόεν-Λάρσεν στη νορβηγική εφημερίδα Dagbladet.

Υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και εγκληματικότητα

Η θνησιμότητα μεταξύ των Ρώσων ανδρών ήταν υψηλή και υπάρχουν αρκετοί και περίπλοκοι λόγοι για αυτό.

«Η Ρωσία χαρακτηρίστηκε από εργατικά ατυχήματα, υψηλά επίπεδα κατάχρησης αλκοόλ και ναρκωτικών και πολλή εγκληματικότητα. Πολλοί ακολούθησαν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής με σωματική αδράνεια και πολλοί κάπνιζαν. Εν ολίγοις, πολλοί έζησαν μια σκληρή ζωή», λέει η ερευνήτρια του NUPI.

Τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να αποτελεί σοβαρή μακροπρόθεσμη απειλή για την ανισορροπία των φύλων στη Ρωσία, καθώς οι Ρώσοι άνδρες γίνονται τροφή για τα κανόνια στον πόλεμο.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Δύο Ρώσοι ερευνητές μόλις παρουσίασαν μια έκθεση που επισημαίνει ακριβώς αυτό. Σύμφωνα με τη Novaja Gazeta, ο Όλεγκ Ίτσχοκι (Oleg Itskhoki) από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και ο Μαξίμ Μιρόνοφ (Maxim Mironov) από το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης διεξήγαγαν την έρευνα.

Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τα στοιχεία των θυμάτων στον πόλεμο, αλλά σύμφωνα με την έρευνά τους, η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής υποστεί από 35.000 έως 40.000 θανάτους στον πόλεμο και τρεις φορές περισσότεροι στρατιώτες έχουν τραυματιστεί.

«Για να αντικατασταθούν οι νεκροί και οι τραυματίες και να επιτραπεί η τακτική εναλλαγή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, θα χρειαστούν οπουδήποτε από 700.000 έως ένα εκατομμύριο άνδρες», γράφουν οι Ίτσχοκι και Μιρόνοφ.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους άνδρες είναι μεταξύ 20 και 30 ετών, μια ομάδα που αριθμεί μόνο 7,3 εκατομμύρια στη Ρωσία σήμερα λόγω των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

Υψηλή θνησιμότητα στους νέους άνδρες

Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 25% αυτής της ηλικιακής ομάδας θα πρέπει να υπηρετήσει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Στην έρευνά τους, επισημαίνουν ότι συνολικά η Ρωσία θα μπορούσε να χάσει περισσότερο από το 10% των ανδρών στην ηλικιακή ομάδα 20-29 ετών.

«Πολλοί τράπηκαν σε φυγή από την επιστράτευση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάποιοι κρύβονται για να αποφύγουν τον πόλεμο και πολλοί άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα μετά το ξέσπασμα του πολέμου», λέει η Μόεν-Λάρσεν.

Πιστεύει ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πόσοι πραγματικά τράπηκαν σε φυγή πριν τελειώσει ο πόλεμος και η σκόνη έχει καταλαγιάσει. Τις ημέρες μετά την εφαρμογή της επιστράτευσης 300.000 στρατιωτών, πολλοί εγκατέλειψαν τη χώρα. «Όλα τα αεροπλάνα και τα τρένα ήταν γεμάτα Ρώσους άνδρες και οικογένειες. Οι ουρές αυτοκινήτων προς τα σύνορα με τη Γεωργία και αλλού ήταν πολλά χιλιόμετρα», λέει.

Η συνέπεια του να πάτε στον πόλεμο χωρίς στρατιωτική εκπαίδευση είναι ότι μπορεί να τραυματιστείτε σοβαρά ή να πεθάνετε. Σημαίνει επίσης ότι όλοι αυτοί οι νέοι άνδρες είναι εκπαιδευμένοι να επιβιώσουν από έναν πόλεμο όπου υπάρχει μια εντελώς διαφορετική ηθική και πλαίσιο για το φυσιολογικό.

Η φρίκη του πολέμου

«Χωρίζετε τον κόσμο σε «εμείς» έναντι «εχθρού» και αυτό σημαίνει ότι το όριο μεταξύ σωστού και λάθους μετακινείται. Οι νεαροί άνδρες ταξιδεύουν στο εξωτερικό και βιώνουν τη φρίκη του πολέμου, αλλά μια μέρα πρέπει να επιστρέψουν στην πολιτική ζωή. Θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε αυξημένο επίπεδο βίας και εγκληματικότητας», λέει.

Οι Ίτσχοκι και Μιρόνοφ επισημαίνουν επίσης ότι ο πόλεμος είχε μέχρι στιγμής δύο κύριες δημογραφικές συνέπειες. Η άμεση είναι ότι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες προσπαθούν να αποφύγουν την επιστράτευση του Πούτιν, η δεύτερη, και πιο σοβαρή μακροπρόθεσμα σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι όλοι εκείνοι που θα χάσουν τη ζωή τους στον πόλεμο.

Το μέλλον της Ρωσίας

«Πολλοί νέοι άνδρες θα πεθάνουν σε αυτόν τον πόλεμο και αυτό θα επηρεάσει το μέλλον της Ρωσίας για πολλές δεκαετίες. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν δημογραφικά κενά με πολύ μικρότερο ποσοστό ανδρών από τις γυναίκες στην κοινωνία. Μόλις τη δεκαετία του 1980 η ισορροπία των φύλων έγινε ξανά φυσιολογική στη Σοβιετική Ένωση», λέει η Μόεν-Λάρσεν.

Στη Ρωσία, πολλές οικογένειες ζουν ήδη χωρίς να υπάρχει πατρική φιγούρα. Η παράδοση της πατριωτικής ανατροφής και της καλλιέργειας ηρωικών παραμυθιών από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μπορεί να συνεχιστεί όπως και η καλλιέργεια ηρωικών παραμυθιών από αυτόν τον πόλεμο.

«Η χαμένη γενιά»

Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που γεννήθηκε τη δεκαετία του 1980 που μεγάλωσε μόνο με μητέρα και πιθανώς αδέρφια. Όσοι ήταν νέοι ενήλικες στη δεκαετία του '90 αποκαλούνται συχνά η "χαμένη γενιά" στη Ρωσία.

«Και τώρα αυτό μπορεί να συμβεί ξανά; Ναι, τώρα η Ρωσία κινδυνεύει να έχει μια άλλη χαμένη γενιά ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία», καταλήγει η ανώτερη ερευνήτρια του NUPI.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...