Μία από τις πιθανές συνέπειες του ουκρανικού πολέμου, ειδικά λόγω της αβεβαιότητας της Ρωσίας που υποβάλλεται στην αντεπίθεση του στρατού του Κιέβου, είναι η εξέγερση των λαών της Ομοσπονδίας εναντίον της Μόσχας. Αυτό υπογραμμίστηκε από ορισμένους ειδικούς που συμβουλεύτηκε η Idel.Realii. Οι «ελεύθεροι λαοί» έχουν ήδη συγκεντρώσει τους εκπροσώπους τους στο εξωτερικό αρκετές φορές: την πρώτη τον Μάιο στη Βαρσοβία, τη δεύτερη στα τέλη Ιουλίου στην Πράγα και την τρίτη φορά τις τελευταίες ημέρες στην πολωνική πόλη Γκντανσκ.
Στις διαδηλώσεις αυτές συμμετείχε μεγάλος αριθμός ακτιβιστών και πολιτικών που παρεμβαίνουν υπέρ της απόσχισης από τη Ρωσία, προκαλώντας πολύ αγανακτισμένες αντιδράσεις στα ΜΜΕ και στις δηλώσεις Ρώσων ηγετών. Ο διευθυντής του Ανεξάρτητου Ινστιτούτου των Περιφερειών της Ρωσίας, ο Λιθουανός Andrius Almanis, παρουσίασε το έργο "Naiznanku" στο Γκντανσκ, εξηγώντας τον βαθμό στον οποίο είναι πραγματική η απειλή για τη Ρωσία από διάλυση μεταξύ εθνοτικών ομάδων.
Κατά τη γνώμη του «πρόκειται για μια διαδικασία κάθε άλλο παρά τεχνητή, πράγματι είναι η Ρωσική Ομοσπονδία που είναι ένας τεχνητός θεσμός, και όταν η καταπιεστική δύναμη του κέντρου υποχωρεί, οι φυγόκεντρες τάσεις ξεκινούν σχεδόν αυτόματα». Στις περιοχές με έντονο εθνικό χαρακτήρα, από τον Καύκασο έως τη Σιβηρία, αλλά και στις περιοχές της βόρειας Ευρώπης και της Ασίας, η ιδέα της ανεξαρτησίας έχει ριζώσει βαθιά εδώ και αιώνες. Ο Almanis επισημαίνει ότι αυτή η εξέλιξη εξαρτάται πάνω από όλα από την ενδεχόμενη ρωσική αποτυχία στην Ουκρανία.
«Ακόμη και στα πιο πυκνά στρώματα της ασφάλτου δημιουργούνται ρωγμές, από τις οποίες φυτρώνουν βλαστοί», λέει ο Λιθουανός ακτιβιστής, «και τώρα δεν είναι μόνο ρωγμές, αλλά ολοένα και ευρύτερα χάσματα». Μεταξύ των περιοχών και δημοκρατιών «ταυτότητας» ξεχωρίζει αναμφίβολα το Ταταρστάν, με τους γείτονες και τους «συγγενείς» του Μπασκορτοστάν, τόσο στην κρίσιμη γεωγραφική θέση της Ουραλικής ζώνης, στα σύνορα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Υπάρχουν πολλοί μικροί λαοί, ειδικά στις εκτάσεις της Σιβηρίας, που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και τώρα προσπαθούν να βρεθούν στους μετασεισμούς των πολέμων και των κινητοποιήσεων των τελευταίων χρόνων.
Ένα από τα «εσωτερικά σύνορα» του λαϊκού απελευθερωτικού αγώνα είναι το γλωσσικό και πολιτιστικό ζήτημα, το οποίο προσδιορίζει επίσης τους νέους ηγέτες των διαδηλώσεων, που ασχολούνται με την υπεράσπιση των εθνικών γλωσσών στα σχολικά και πανεπιστημιακά προγράμματα. Αυτό είναι ένα ελάχιστα γνωστό θέμα πέρα από τα εθνικά και περιφερειακά σύνορα, και τα επόμενα φόρουμ στοχεύουν επίσης στην ενημέρωση της κοινής γνώμης σε διεθνές επίπεδο σχετικά με τις φιλοδοξίες των «ελεύθερων λαών» της Ρωσίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι δύο νομοσχέδια συζητήθηκαν στη Δούμα της Μόσχας στα τέλη Σεπτεμβρίου, για την εισαγωγή νέων κυρώσεων και την εφαρμογή του ορισμού του «εξτρεμισμού» σε κάθε μορφή διάδοσης πληροφοριών, εικόνων ή συμβόλων που «αμφισβητούν την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας». Οι γεωγραφικοί χάρτες που δείχνουν τις περιοχές χωριστά αποτελούν λόγο σύλληψης για έως και 15 ημέρες και πρόστιμο τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ρούβλια (20.000 ευρώ).
Ένας ακτιβιστής των Μπασκίρ, ο Αϊράτ Ντιλμουχαμέντοφ, συνελήφθη τις τελευταίες ημέρες επειδή είχε συνδεθεί με το φόρουμ στο Γκντανσκ και η παρέμβασή του στο βίντεο θεωρήθηκε "υποκίνηση σε ανατροπή κατά της ακεραιότητας του έθνους". Το δικαστήριο της Ufa αποφάσισε τον ορισμό του εξτρεμισμού για την εθνικιστική οργάνωση «Baškort», απαγορεύοντας τις δραστηριότητές της σε ολόκληρη τη δημοκρατία. Πολλοί άλλοι ακτιβιστές και εκφραστές των τοπικών πολιτισμών διώκονται, όπως ο Τατάρος συγγραφέας Fauzja Bajramova, ο δημοσιογράφος από την περιοχή Κόμι (βόρεια ευρωπαϊκή Ρωσία) Nikolai Udoratin ή ο πρόεδρος της ένωσης φιννο-ουγρικών λαών Petr Tultaev και πολλοί άλλοι.
Το εσωτερικό μέτωπο επεκτείνεται, ακόμη και εκεί όπου δεν υπάρχουν συγκλονιστικά επεισόδια διαμαρτυρίας ή δεν υπάρχουν γνωστοί ηγέτες, και θα μπορούσε να εκραγεί ακόμη πιο δυνατά από τις βόμβες στη γέφυρα Κερτς, ένδειξη της ευθραυστότητας της Ρωσίας σε πόλεμο εναντίον εξωτερικών εχθρών, αλλά ακόμη και εναντίον του εαυτού του.