Μέρες μετά την ανακοίνωση μερικής επιστράτευσης των εθνικών δυνάμεων εν μέσω της συνεχιζόμενης «ειδικής επιχείρησης» στη γειτονική Ουκρανία, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το Σάββατο θέσπισε σημαντικά μέτρα για να αποτρέψει τους πολίτες να φύγουν από το σχέδιο ειδοποιήσεων, καθώς υπέγραψε νόμο με αυστηρές κυρώσεις για λιποταξία.
Ο Πούτιν εισήγαγε συγκεκριμένα μέτρα «επιστράτευσης, στρατιωτικού νόμου και πολέμου» στο Ρωσικό Ποινικό Κώδικα για πρώτη φορά, ο οποίος καλύπτει επίσης μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης για «εθελούσια» παράδοση.
Έρχεται μετά από μέρες που έγιναν viral βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη Ρωσία, τα οποία δείχνουν νεαρούς άντρες να συρρέουν στα αεροδρόμια καθώς και μεγάλες ουρές σε συνοριακούς σταθμούς σε μέρη όπως τα σύνορα Ρωσίας-Γεωργίας.
Σύμφωνα με την The Moscow Post, ορισμένες από τις ποινές περιλαμβάνουν σκληρή φυλάκιση 15 ετών:
Σύμφωνα με το νόμο, η «εθελούσια» παράδοση τιμωρείται με φυλάκιση έως και 15 ετών. Ωστόσο, ένας πρωτοεμφανιζόμενος δράστης «μπορεί να απαλλαγεί από την ποινική ευθύνη εάν έλαβε μέτρα για την απελευθέρωσή του, επέστρεψε στη μονάδα ή στον τόπο υπηρεσίας του και δεν διέπραξε άλλα εγκλήματα ενώ ήταν αιχμάλωτος», σύμφωνα με το νομοσχέδιο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Κρατικής Δούμας.
Η λιποταξία σε περίοδο επιστράτευσης ή πολέμου θα τιμωρείται με φυλάκιση έως και 10 ετών, ενώ οι αντιρρησίες συνείδησης κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και τριών ετών.
Προβλέπονται επίσης ποινές για «λεηλασία κατά τη διάρκεια του πολέμου», αφού οι πρώτοι μήνες της εισβολής στην Ουκρανία επικρίθηκαν από τη Δύση για αναφορές για ρωσικά στρατεύματα που ψαχουλεύουν σε καταστήματα και κατοικίες κατεχόμενων περιοχών.
Την περασμένη εβδομάδα, η εντολή του Πούτιν κάλεσε περίπου 300.000 έφεδρους, με ορισμένες αναφορές να εικάζουν ότι ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος, έως και ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αν και αυτό παραμένει ανεπιβεβαίωτο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelensky) εν τω μεταξύ ενθαρρύνει την ασφαλή διέλευση και προστασία για τους Ρώσους στρατιώτες που παραδίδονται, σύμφωνα με τα λόγια του που συνοψίζονται στο The Hill:
Απευθυνόμενος απευθείας στους Ρώσους κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία μπορεί να εγγυηθεί τρεις όρους στους Ρώσους στρατιώτες σε αντάλλαγμα την παράδοσή τους. Είπε ότι τέτοιοι Ρώσοι θα αντιμετωπιστούν με πολιτισμένο τρόπο, οι συνθήκες παράδοσής τους θα παραμείνουν άγνωστες και η Ουκρανία θα βρει έναν τρόπο να διασφαλίσει ότι αυτοί που δεν θέλουν να επιστρέψουν στη Ρωσία δεν θα ανταλλάσσονται.
Ο Ζελένσκι υποστήριξε στην έκκληση: «Οι Ρώσοι διοικητές δεν νοιάζονται για τις ζωές των Ρώσων. Απλώς πρέπει να αναπληρώσουν τους άδειους χώρους που αφήνουν οι νεκροί, οι τραυματίες, όσοι τράπηκαν σε φυγή ή οι Ρώσοι στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν».
Υπάρχουν νέες πληροφορίες την Κυριακή που λένε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν τις επόμενες ημέρες θα επιβάλει απαγόρευση ταξιδιού εκτός της χώρας για όλους τους άνδρες στρατιωτικής ηλικίας.
Χώρες όπως η Φινλανδία και τα κράτη της Βαλτικής έχουν λάβει μέτρα για να κλειδώσουν ουσιαστικά τα σύνορά τους σε Ρώσους νεαρούς άνδρες που είναι ύποπτοι για παροδική στρατιωτική θητεία. Οι χώρες της Βαλτικής έχουν ήδη θεσπίσει μια de facto γενική απαγόρευση ταξιδιού για τους Ρώσους υπηκόους, ενώ η Φινλανδία μέχρι στιγμής έχει λάβει μόνο προσωρινά μέτρα για να περιορίσει τη ροή των Ρώσων ταξιδιωτών.