Ρωσία

Ποιο είναι το Ρωσικό σχέδιο χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία

"Πώς ο πόλεμος της Ουκρανίας θα μπορούσε να γίνει πυρηνικός πόλεμος", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής: 

"Στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, ο κόσμος πέρασε το πυρηνικό κατώφλι όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν δύο ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Οι εκρήξεις εξαφάνισαν πάνω από 100.000 ανθρώπους σχεδόν αμέσως, και χιλιάδες άλλους με την πάροδο του χρόνου.

Με ορισμένες από τις σημερινές πυρηνικές βόμβες να φέρουν πολλές ή εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη καταστροφική δύναμη από τις εκδόσεις του 1945, θα πρέπει να είναι ανησυχητικόπόσο επιπόλαια τόσο οι Ρώσοι όσο και οι δυτικοί ηγέτες μιλούν για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων σήμερα.

Συνεχής επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας

Τον περασμένο Φεβρουάριο οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία και ξεκίνησαν μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που έχει ήδη στοιχίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές.

Οι Ουκρανοί φυσικά περιφρονούν τους Ρώσους και αναζητούν βοήθεια από  όλες τις δυτικές πηγές για να πετύχουν την εκδίωξη των εισβολέων. Ωστόσο, η κατανόηση του ουκρανικού θυμού, που μπορεί να τον θεωρούμε δικαιολογημένο, δεν σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να δώσουν στο Κίεβο όλα όσα ζητούν, ειδικά εάν η παροχή τέτοιας υποστήριξης έχει ως αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Πλησιάζουμε επικίνδυνα σε αυτό το σημείο τώρα.

Σε απάντηση στις σημαντικές απώλειες στο πεδίο της μάχης από τη Ρωσία νωρίτερα αυτόν τον μήνα στην περιοχή του Χάρκοβο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα μερική κινητοποίηση 300.000 εφέδρων.

Η αντίδραση από το Κίεβο και τη Δύση ήταν κατανοητή και άμεση.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε προκλητικά ότι οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν να πολεμούν, όσες ρωσικές δυνάμεις κι αν έριξε ο Πούτιν στη μάχη και ότι η Ρωσία πρέπει να τιμωρηθεί.

Σε απάντηση στην κινητοποίηση του Πούτιν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι «ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος είναι να αποδείξουμε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δεν θα κερδίσει στο πεδίο της μάχης».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι η Δύση πρέπει να ασκήσει «μέγιστη πίεση» στον Πούτιν, ενώ η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρους δεσμεύτηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «θα διατηρήσει ή θα αυξήσει τη στρατιωτική μας υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί» για να νικήσει τη Ρωσία.

Η αντίδραση του Πούτιν στις σωρευτικές επιπλήξεις της Δύσης ήταν γρήγορη και ανησυχητική

Ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση σε τηλεοπτική ομιλία του ότι εάν «απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τον λαό μας», υπονοώντας έντονα τη χρήση πυρηνικών όπλων, προσθέτοντας: «Αυτό δεν είναι μπλόφα».

Ο απόστρατος Στρατηγός των ΗΠΑ Μπεν Χότζες απάντησε ότι εάν ο Πούτιν αναλάμβανε τέτοια ενέργεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να καταστρέψουν τον ρωσικό στόλο ή τις βάσεις της Μαύρης Θάλασσας με «ένα καταστροφικό πυρηνικό χτύπημα».

Ο Mykhailo Podolyak, ανώτερος βοηθός του Zelensky, είπε ότι εάν η Ρωσία «σκέφτεται» ένα πυρηνικό χτύπημα, η Δύση θα πρέπει να εξαπολύσει «γρήγορες πυρηνικά αντίποινα για να καταστρέψει τις εγκαταστάσεις πυρηνικής εκτόξευσης στη Ρωσία».

Τέλος ολοκληρώνοντας τις προειδοποιήσεις, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεσμεύτηκε ότι εκτός από την κινητοποίηση των ρωσικών στρατευμάτων, η Μόσχα ήταν πρόθυμη να χρησιμοποιήσει «οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών πυρηνικών όπλων» για να προστατεύσει τις τέσσερις περιοχές στην Ουκρανία που η Ρωσία σχεδιάζει να προσαρτήσει το συντομότερο αυτή την εβδομάδα.

Η πυρηνική απειλή είναι τρομακτική

Κατανοώ απόλυτα την επιθυμία όλων των μερών να θέλουν να ακούγονται σκληροί και σίγουρα καταλαβαίνω ότι το Κίεβο μισεί τη Ρωσία και θέλει να διώξει τις δυνάμεις του Πούτιν από το ουκρανικό έδαφος. Αλλά ανησυχώ ότι έχουμε ξεφύγει πολύ από τον Αύγουστο του 1945 και έχουμε χάσει τον υγιή φόβο μας για το τι μπορεί να κάνει ένα μόνο σύγχρονο πυρηνικό όπλο.

Η καταστροφική δύναμη των σημερινών πυρηνικών όπλων, ειδικά αυτών στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι εκατοντάδες φορές πιο ισχυρή από τις βόμβες που έπεσαν στην Ιαπωνία το 1945.

Εάν η κατάσταση γύρω από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας οδηγηθεί  σε πυρηνική σύγκρουση δεν έχει σημασία πώς συνέβη ή ποιος το ξεκίνησε ,θα μπορούσε να είναι πιο καταστροφικό από ότι μπορεί να φανταστεί κανείς.

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω στεκόμαστε ιδιαίτερα στη δήλωση Μεντβέντεφ, ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει «οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών πυρηνικών όπλων» για να προστατεύσει τις τέσσερις περιοχές στην Ουκρανία που η Ρωσία σχεδιάζει να προσαρτήσει το συντομότερο αυτή την εβδομάδα.

Εδώ ίσως κρύβεται ο άκρως επικίνδυνος, Ρωσικός σχεδιασμός χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία και εξηγώ

Μετα τα δημοψηφίσματα στα Ουκρανικά εδάφη, η Ρωσία θα θεωρήσει τα εδάφη αυτά ως Ρωσικά, οπότε η συνέχιση της Ουκρανικής αντεπίθεσης θα αποδοθεί από τον Πούτιν ως προσπάθεια όχι απελευθέρωσης τους αλλά επίθεσης κατά ρωσικού εδάφους.

Έτσι θα μπορείνα δικαιολογήσει τη χρήση Τακτικών πυρηνικών σε βάρος των Ουκρανών αφού βάσει του δόγματος  της Ρωσίας , επιτρέπεται η χρήση τους αν απειλείται η εδαφική ακεραιότητας της Ρωσίας.

Η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη με πάρα πολλά παραδείγματα ηγετών που παίρνουν ανόητες αποφάσεις και κάνουν ενέργειες που ένα νηφάλιο μυαλό θα είχε απορρίψει.

Η Ρωσία, η Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ πρέπει για χάρη ολόκληρης της ανθρώπινης φυλής,να σταματήσουν να εκτοξεύουν περιστασιακές πυρηνικές απειλές και ανταπαντήσεις και να δεσμευτούν ότι ότι κι αν γίνει, κανένα μέρος δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ