Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Πως η συμμαχία Πούτιν-Ερντογάν για το Ακούγιου βάζει στο παιχνίδι το λιμάνι της Μερσίνας απέναντι από την Κύπρο

Μεγάλη αποκάλυψη έκανε ξένος ειδικός για τα σχέδια Τουρκίας και Ρωσίας με αφορμή το εργοστάσιο στο Ακούγιου, μεταξύ των προέδρων Β.Πούτιν και Ρ.Ν. Ερντογάν, που φωτογραφήθηκαν μαζί πριν μερικές ημέρες στην σύνοδο των χωρών της Ασίας, σε μια εκδήλωση απόλυτης ικανοποίησης των σχεδίων τους και στην Α.Μεσόγειο, στην οποία είναι στα σκαριά ή ξεκινούν μεγάλα ενεργειακά σχέδια από Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο  Steven A. Cook είναι ανώτερος συνεργάτης του ινστιτούτου Eni Enrico Mattei για σπουδές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, αποκάλυψε κάτι τρομερά ενδιαφέρον που πολλοί αγνοούν:  

"Η Τουρκία πρόκειται να κατασκευάσει μιας ρωσικής ιδιοκτησίας ( το τονίζουμε αυτό) πυρηνική μονάδα. Επίσης, οι Ρώσοι θα έχουν μια διευρυμένη πρόσβαση στο λιμάνι της Μερσίνας”, τονίζει ο ίδιος (Steven A. Cook@stevenacook There is going to be Russian built and basically owned nuclear plant in Turkey. Also, the Russians will have expanded access to the port of Mersin).

Ποια είναι όμως τα κεκαλυμμένα σχέδια των Ρώσων για το Ακούγιου σύμφωνα με τον ειδικό

Οι Ρώσοι δεν δίνουν καθόλου τυχαία τόσα δις δολάρια ως οικονομική βοήθεια στην Άγκυρα, για ένα εργοστάσιο που θα είναι δικό τους μέχρι να ξεπληρωθεί μέχρι τέλους. διότι κανένα κράτος δεν είναι φιλιανθρωπικό ίδρυμα.

Μιλάμε για μια εγκατάσταση που θα την υπηρετούν για πολλά χρόνια, Ρώσοι ειδικοί, επιστήμονες και φυσικά "ειδικοί" της Μόσχας" με σχέσεις με τις υπηρεσίες ασφαλείας σύμφωνα με την πάγια τακτική του Κρεμλίνου, η οποία ήδη υλοποιείται και στο Νις της Σερβίας, στο Ανθρωπιστικό κέντρο φυσικών καταστροφών.

Προφανώς όμως, αν και δεν ανακοινώθηκε επίσημα, η Μόσχα να έλαβε αυτό που αναφέρει ο Steven A. Cook, ο οποίος έχει δικές του πληροφορίες, για ρωσική πρόσβαση στο λιμάνι της Μερσίνας, ως αντάλλαγμα της οικονομικής διευκόλυνσης προς την Τουρκία  εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.

Πως μπορεί να μεταφραστεί αυτό όμως σε πρακτικό επίπεδο;

Μια “διευρυμένη ρωσική πρόσβαση στο λιμάνι της Μερσίνας”, μπορεί να σημαίνει από ελλιμενισμό και ανεφοδιασμό, ρωσικών εμπορικών πλοίων και πιθανόν μονάδων επιφανείας, έως και εγκαταστάσεις “εμπορικού χαρακτήρα”, με διάφορες εκφάνσεις.

Η Μερσίνα αποτελεί λιμάνι με θέα την Κύπρο, είναι τουριστικό θέρετρο και μαζί με την Ατάλλεια είναι πόλος έλξης για χιλιάδες Ρώσους τουρίστες κάθε χρόνο.

Η σχέση Μόσχας και Άγκυρας σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του ξένου τύπου, έχει φτάσει σε επίπεδο περιόδου 1921, και επεκτείνεται σε πολλούς τομείς, ανάμεσα τους και στην  αποκαλούμενη ασφάλεια που αφορά και την ανταλλαγή πληροφοριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια περίοδο οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να χορηγήσουν αμερικανικά όπλα στην Κύπρο, σε μια κίνηση που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζουμε ότι παλαιότερα τουρκικά δημοσιεύματα της Γενί Σαφάκ, αναφέρουν σχέδιο των ΗΠΑ που αφορά την  επανένωση του νησιού, αποχώρηση τουρκικών και ελληνικών δυνάμεων, και την δημιουργία βάσεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, απέναντι από την Μερσίνα.

Όλα αυτά προς το παρόν αποτελούν σενάρια, τα οποία αναφέρονται σε δημοσιεύματα, τα οποία αναμένουμε να δούμε αν και εφόσον θα υλοποιηθούν, διότι πάντα πολλά αλλάζουν στην πορεία, λόγω γεγονότων, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση αφορούν τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας και τις πιθανές επεκτάσεις του.    

Η συμφωνία Ρώσων και Τούρκων για το Ακούγιου           

Σε δημόσια ανακοίνωση, η Rosatom Corp δημοσίευσε τη συμφωνία που υπογράφηκε στις 3 Αυγούστου, με την οποία ανοίγει ρωσική γραμμή πίστωσης για τη χρηματοδότηση της Akkuyu Nuclear JSC, (θυγατρικής της ρωσικής εταιρείας) στην Τουρκία.

Τα επίσημα έγγραφα υποδεικνύουν ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν ως εξής:

1. Επτά δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή και λειτουργία πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην τοποθεσία Akkuyu, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων μονάδων ισχύος με αντιδραστήρες VVER-1200.

2. 1,6 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση της απόκτησης και ανάπτυξης κοιτάσματος ουρανίου στο Καζακστάν $500 εκατ. καθώς και για δαπάνες χρηματοδότησης για την απόκτηση και ανάπτυξη περιουσιακών στοιχείων λιθίου.

Το προσχέδιο της συμφωνίας που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο περιελάμβανε μια ειδική ενότητα που υποδηλώνει ότι η προβλεπόμενη χρήση της πιστωτικής γραμμής θα ήταν "προσωρινή τοποθέτηση σε καταθέσεις, αγορά ομολόγων σε δολάρια του ρωσικού Υπουργείου Οικονομικών και της  Τουρκίας".

Ωστόσο, η τελική συμφωνία δεν προσδιορίζει έναν τέτοιο όρο, αλλά λέει μόνο ότι τα δάνεια θα τοποθετηθούν προσωρινά σε «έναν λογαριασμό που θα δεσμευτεί υπέρ του δανειστή».

Η ιδιωτική Gazprombank, η οποία έχει την έδρα της στη Μόσχα, εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στο διεθνές σύστημα πληρωμών Swift, από το οποίο η Ρωσία εκδιώχθηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα θα μπορούσε να τοποθετήσει  χρήματα στο λογαριασμό για το Akkuyu σε δολάρια και ευρώ στην τουρκική κρατική τράπεζα Ziraat.

Τα ακαθάριστα αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας αυξήθηκαν κατά 7,4 δισ. δολάρια την εβδομάδα που έληξε, και ήταν η μεγαλύτερη αύξηση σε 12 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία της νομισματικής αρχής.

Την ίδια περίοδο η Gazprombank υπέγραψε τη συμφωνία με την θυγατρική της εταιρεία Akkuyu, αφού η  τουρκική κυβέρνηση έχει απόλυτη ανάγκη από ξένη χρηματοδότηση ως αποτέλεσμα της ραγδαίας εξάτμισης των συναλλαγματικών της αποθεμάτων.

Η δημιουργία εργοστασίου από ρωσική εταιρεία στο Ακούγιου, εκτιμάται ότι θα είναι ένα ακόμη στοιχείο τριβής μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, σε ένα νέο μπραντεφέρ με πολλά επεισόδια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ