Ενώ προκαλούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο με 51 παραβιάσεις το τελευταίο 24ωρο από drones, έχουμε συνέχεια στην παρουσία Τεσσάρων ρωσικών πολεμικών πλοίων στο Ιόνιο, μετά την χθεσινή αναγνωριστική πτήση ελληνικού UAV HERON στην περιοχή.
Το πρωί ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό B-52 της USAF (reg. 60-0005, διακριτικό SPLTR24) απογειώθηκε στις 08:45 πμ από την αεροπορική βάση της βρετανικής βασιλικής πολεμικής αεροπορίας ( RAF) στο Fairford.
Το αεροσκάφος πέταξε δια μέσω της νότιας Γαλλίας στην Μεσόγειο και εντοπίστηκε πριν λίγο στην Ατάλλεια της Τουρκίας αποστέλλοντας πολλαπλά μηνύματα και στην Άγκυρα.
Οι πληροφορίες φέρουν το ΝΑΤΟ να παρακολουθεί στενά την πορεία των ρωσικών πολεμικών πλοίων και των υποβρυχίων που τα συνοδεύουν, για να αναγνωριστούν οι προθέσεις της Μόσχας στην περιοχή.
Η πτήση του αμερικανικού βομβαρδιστικού σε μια πρώτη ανάγνωση, είναιμια επίδειξη ισχύος των ΗΠΑ στην Α.Μεσόγειο και ειδικά στο Ιόνιο πέλαγος.
Πολλοί εκτιμούν ότι πιθανότατα οι Ρώσοι να σχεδιάζουν να κινηθούν στην Α.Μεσόγειο κάνοντας προβολή ισχύος, ενώ σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση Ρώσων ειδικών, σε κάθε σενάριο η Μόσχα θα ...στοχοποιούσε αμερικανικές βάσεις σε ολόκληρη αυτήν την περιοχή.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο ρωσικό πολεμικό αεροδρόμιο της Χμειμίμ, η Ρωσία έχει αποστείλει κατά διαστήματα βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tu-95, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει το ΝΑΤΟ, στοχοποιώντας βάσεις της συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο, το λιμάνι του Ταρτούς έχει σημαντική στρατηγική αξία για τη Ρωσία για να αντιμετωπίσει την επέκταση του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) στα σύνορά της στην Ευρώπη.
“Για το σκοπό αυτό, η Ρωσία ετοιμάζει μια στρατιωτική κυκλωτική απειλή στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο από τη Tartus”, είχε γράψει ο Ρώσος ειδικός Anton Mardasov.
"Τα μέλη του ΝΑΤΟ, Τουρκία, Ελλάδα και Ιταλία βρίσκονται στο πάνω και ανατολικό τμήμα της Μεσογείου θάλασσας και οι βάσεις του ΝΑΤΟ εκεί έχουν μπει στο στόχαστρο της Μόσχας", ανέφερε ο ίδιος.
Ορισμένοι αναλυτές στην Ουάσιγκτον συμφωνούν, ότι «το βασικό σκεπτικό για την επιστροφή της Ρωσίας στην περιοχή ήταν η προοπτική μιας στρατιωτικής σύγκρουσης στο ευρωπαϊκό θέατρο και οι ανησυχίες για την ευπάθεια της νότιας πλευράς της σε μια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ», ανέφερε έκθεση του Carnegie Endowment for International Peace.
Σε κάθε περίπτωση η συμμαχία λαμβάνει μέτρα για να αναχαιτήσει ( σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους) τους Ρώσους και να ελέγξει την περιοχή, παρακολουθώντας στενά ειδικά τις κινήσεις του ρωσικού στόλου στο Ιόνιο.
Κοινή άσκηση Ελλαδος-Αιγύπτου-Κύπρου-ΗΑΕ
Η κοινή στρατιωτική άσκηση «ΗΡΑΚΛΗΣ 2» ξεκίνησε την Κυριακή στη Στρατιωτική Βάση Μοχάμεντ Ναγκίμπ στην επαρχία Μάρσα Ματρούχ στη δυτική Αίγυπτο.
Στην πολυήμερη άσκηση συμμετέχουν ειδικές δυνάμεις της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου.
Στην άσκηση συμμετέχουν επίσης ως παρατηρητές η Ιορδανία, οι ΗΠΑ, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Μπαχρέιν.
Στην αρχή της άσκησης, ο Αιγύπτιος Υποστράτηγος Khaled Ahmed Shawky, επικεφαλής της διεύθυνσης εκπαίδευσης των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Υπουργού Άμυνας Mohamed Zaki και του Αρχηγού του Επιτελείου Osama Askar στους παρευρισκόμενους.
Ο Shawky υποστήριξε τη σημασία της διεξαγωγής αυτής της στρατιωτικής εκπαίδευσης για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων μάχης των συμμετεχόντων δυνάμεων και την ενοποίηση των οραμάτων για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.
Η άσκηση HERCULES 2 έρχεται ως μέρος της επιθυμίας της Αιγύπτου να ενισχύσει τις στρατιωτικές σχέσεις με τις αδελφές και φιλικές χώρες για να εδραιώσει τα θεμέλια της στρατιωτικής συνεργασίας και να αναπτύξει κοινή εργασία με τρόπο που συμβάλλει στην ανταλλαγή εμπειριών.
Ουσιαστικά έχουμε μια προθέρμανση των σχεδίων της δημιουργίας κοινής αεροναυτικής δυνάμεως που θα επιτηρεί τον αγωγό East Med και άλλα ενεργειακά σχέδια με αποδέκτη την Τουρκία και τα σχέδια της για την “Γαλάζια Πατρίδα”, και την παράνομη Τουρκολιβυκή ΑΟΖ.