Ρωσία

Το μυστικό των ιρανικών drones για τη Ρωσία: Γιατί ο Πούτιν πέταξε στην Τεχεράνη

Επ΄αφορμή της συνάντησης του Πούτιν στο Ιράν το ρωσικό δίκτυο mk.ru μίλησε για τις όποιες πιθανές συμφωνίες με έναν στρατιωτικό εμπειρογνώμονα, τον εκδότη της έκδοσης "Persian Bastion" Γιούρι Λιαμίν.

Η συζήτηση βέβαια είχε να κάνει και τα drones μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, που υποστήριζε πως το Ιράν θα παραδώσει «εκατοντάδες» αεροσκάφη χωρίς πιλότο στη Ρωσία,

 "Το Ιράν έχει πράγματι πετύχει πολύ καλά αποτελέσματα στη δημιουργία drones. Ωστόσο, τώρα είναι μάλλον δύσκολο να πούμε τι πραγματικά συμβαίνει μεταξύ Ρωσίας και Ιράν στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Γεγονός είναι ότι η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας είναι συχνά πολύ κλειστή. Ορισμένα συμβόλαια ενδέχεται να μην αποκαλυφθούν καθόλου. Συμβαίνει ότι κάτι γίνεται γνωστό μόνο μετά από χρόνια, όταν δεν είναι πλέον δυνατό να το κρύψουμε. Για παράδειγμα, πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, η Ρωσία προμήθευσε το Ιράν με αρκετούς σταθμούς ραντάρ, οι οποίοι έγιναν γνωστοί όχι πολύ καιρό πριν. Προηγουμένως, και οι δύο χώρες ήταν σιωπηλές, καθώς αυτό οφειλόταν κυρίως στις κυρώσεις κατά του Ιράν.  Τώρα, δεδομένου ότι έχουν ανακοινωθεί και κυρώσεις εναντίον μας, νομίζω ότι κανείς δεν θα διαδώσει καμία συμφωνία πολύ περισσότερο στον στρατιωτικό-τεχνικό τομέα.  Ακόμα κι αν γίνουν κάποιες συγκεκριμένες συμφωνίες, τα μέρη πιθανότατα θα τις κρατήσουν όσο το δυνατόν πιο μυστικές", αναφέρει ο αναλυτής Γιούρι Λιαμίν

Σε άλλο σημείο τόνισε πως και οι δύο χώρες έχουν κάτι να προσφέρουν η μία στην άλλη. "Το Ιράν ενδιαφέρεται για επανδρωμένα μαχητικά και επιθετικά ελικόπτερα. Τους χρειάζεται πραγματικά, αφού το ίδιο το Ιράν, λόγω των πολυετών διεθνών κυρώσεων, δεν μπορεί ακόμη να τα παράγει. Ορισμένες από τις κυρώσεις άρθηκαν μόλις το 2020. Πριν από αυτό, το Ιράν δεν μπορούσε να αποκτήσει σχεδόν τίποτα στο εξωτερικό για την Πολεμική Αεροπορία του. Η τεχνολογία είναι πολύ ξεπερασμένη. Και τώρα, όσον αφορά τη στρατιωτική αεροπορία, το Ιράν, νομίζω, δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τις δυνατότητές μας".

Η συζήτηση επανέρχεται στα drones. "Φυσικά, το πιο ενδιαφέρον θέμα για εμάς είναι τα ιρανικά drones. Τα τελευταία χρόνια, αυτή η κατεύθυνση αποτελεί προτεραιότητα για το Ιράν. Δημιούργησε μια πολύ μεγάλη γκάμα μη επανδρωμένων οχημάτων: αναγνώρισης, κρούσης και τα λεγόμενα drones καμικάζι. Και έχουν τόσο μοναδικά μοντέλα που κανένας άλλος δεν έχει. Για παράδειγμα, τα drones καμικάζι μεγάλου βεληνεκούς είναι ένα είδος αναλόγου των πυραύλων κρουζ, αλλά πολύ φθηνότερα" εξηγεί ο αναλυτής και φέρνει ως παράδειγμα:  "Αυτό αποδείχθηκε όταν οι Χούτι της Υεμένης επιτέθηκαν πέρυσι σε εγκαταστάσεις πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, χρησιμοποιώντας εκρηκτικά drones εκτός από πυραύλους. Τα συστήματα αεράμυνας που αγόρασαν οι Σαουδάραβες στις Ηνωμένες Πολιτείες απλά δεν τα παρατήρησαν και τα άφησαν να περάσουν'. 

"Το Ιράν, φυσικά, αρνείται οποιεσδήποτε κατηγορίες για βοήθεια και προμήθεια όπλων στους Χούτι, αλλά αν κρίνουμε από τις πληροφορίες που έρχονται από το πεδίο για τα τεχνικά δεδομένα των drones, πρόκειται για ιρανικά drones. Τουλάχιστον μοιάζουν πολύ" διευκρινίζει.  

Σε ερώτηση εκτός από τα drones, ποια άλλα όπλα ενδιαφέρουν από το Ιράν ενδιαφέρουν την Ρωσία απαντάει: 

"Το Ιράν έχει καλά μοντέλα ρουκετών, αντιαρματικών πυραύλων, κατευθυνόμενων πυραύλων. Θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν αυτή τη στιγμή, στις συνθήκες της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Αν και μόνο επειδή πρόκειται για επιχείρηση μεγάλης κλίμακας, η κατανάλωση τέτοιων πυρομαχικών είναι μεγάλη.

Αν και ο κλάδος μας αυξάνει την παραγωγή, αυτό δεν γίνεται αμέσως. Νομίζω ότι η αγορά τέτοιων όπλων στο Ιράν θα μπορούσε επίσης να μας ενδιαφέρει. Γενικά, το Ιράν έχει αρκετά ανεπτυγμένη στρατιωτική βιομηχανία και μεγάλη γκάμα προϊόντων".

Για την αντίδραση του Ισραήλ σημειώνει: 

"Το Ισραήλ μάλλον δεν είναι πολύ ευχαριστημένο με μια τέτοια προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας και Ιράν. Όμως, από την άλλη, το Ισραήλ έχει τους δικούς του περιορισμούς όσον αφορά τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία μαζί μας, αφού το Ισραήλ είναι πολύ δεμένο με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτόν τον τομέα. Τώρα είναι δύσκολο για αυτό να συνεργαστεί μαζί μας. Πολύ πιο δύσκολο από πριν μερικά χρόνια.

Προηγουμένως, προσπαθήσαμε επίσης να διατηρήσουμε μια κάποια ισορροπία στον τομέα της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας με το Ισραήλ και το Ιράν. Αλλά τώρα είναι σαφές ότι θα απομακρυνθούμε από το Ισραήλ και θα αναπτύξουμε στενότερη συνεργασία με το Ιράν. Εάν κάποτε αγοράσαμε από το Ισραήλ άδεια για την παραγωγή αναγνωριστικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Searcher - τα κατασκευάσαμε με το όνομα "Forpost", - τώρα τέτοιες συμβάσεις είναι βασικά αδύνατες, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα το επιτρέψουν στο Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί γνωρίζουν καλά ότι από την πλευρά τους δεν μπορούν να μας προσφέρουν καμία εναλλακτική.

Για την αμιγώς στρατιωτική συνεργασία με το Ιράν και τις προοπτικές της εκτιμάει:  

"Η στρατιωτική συνεργασία με το Ιράν έχει αναπτυχθεί αρκετά ενεργά στο παρελθόν στη χώρα μας. Για παράδειγμα, στη Συρία ήμασταν στην ίδια πλευρά. Ενήργησαν εκεί ως σύμμαχοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Αυτή η συνεργασία είναι ακόμη σε εξέλιξη. 

Έχουμε κατά καιρούς κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Ιράν. Πρώτα απ 'όλα στο ναυτικό. Επιπλέον, το Ιράν βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), ο οποίος έχει επίσης συνιστώσα ασφάλειας μεταξύ των χωρών μελών του SCO".

Η συζήτηση έφτασε και στον ρόλο που παίζει η Τουρκία και ο ηγέτης της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τεχεράνη

"Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα, όπου η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία είναι οι εγγυητές των ειρηνευτικών διαδικασιών στη Συρία. Η συνεργασία σε αυτή τη μορφή διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο. Η Ρωσία και το Ιράν ενεργούν εδώ ως σύμμαχοι της συριακής κυβέρνησης, ενώ η Τουρκία ενεργεί ως ο κύριος εγγυητής ενεργώντας προς τα συμφέροντα της συριακής αντιπολίτευσης. Η Τουρκία προστατεύει de facto την επαρχία Ιντλίμπ στη βόρεια Συρία, όπου σταθμεύουν τουρκικά στρατεύματα. Παρά το γεγονός ότι εδώ επιδιώκουμε διαφορετικούς στόχους, η συνεργασία και οι επαφές μεταξύ των τριών χωρών μας συνεχίζονται. 

Ο Ερντογάν δεν θέλει να παραβιάσει τα συμφέροντα της Τουρκίας για χάρη των συμφερόντων της Ουάσιγκτον και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ μακριά. Επιπλέον, τα κράτη καλύπτουν τους Κούρδους στα βορειοανατολικά της Συρίας και ο Ερντογάν έχει τα δικά του προβλήματα με τους Κούρδους. Και από αυτή την άποψη, οι επαφές με το Ιράν και τη Ρωσία είναι πολύ σημαντικές για αυτόν. Επιπλέον, αυτά είναι τα περιφερειακά κέντρα ισχύος που βρίσκονται πιο κοντά στην Τουρκία.  

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι είναι ένας ανεξάρτητος ισχυρός παίκτης στη διεθνή σκηνή. Ακόμη και τώρα, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν τόσο σκληρά όλες τις χώρες σε μια προσπάθεια να απομονώσουν τη Ρωσία από τον κόσμο, ο Ερντογάν δεν θέλει να θυσιάσει τα συμφέροντα της Τουρκίας για χάρη των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αν για αυτό χρειαστεί να πάει κόντρα στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ, θα το κάνει, πράγμα που έχει ήδη αποδείξει. 

Ωστόσο, με τον ίδιο τρόπο, αν χρειαστεί, θα επιτεθεί στα συμφέροντα της Ρωσίας και του Ιράν. Αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι ένα άτομο με το οποίο μπορείτε να κάνετε επιχειρήσεις και να διαπραγματευτείτε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...
νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...